Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 09.09.2013.
12:04
B. Božin - Vesti A

Logor na Kosovu (1): Gvantanamo u Dubravi

Pre dvanaest godina, 21. maja 2001. godine, nemački vojnici su dobili nalog, koji je široj javnosti ostao nepoznat sve do danas, navodi "Štern" u opširnom članku o misiji koju je predvodio tadašnji nemački ministar odbrane Rudolf Šarping. "Vesti" prenose taj članak u tri dela. U selu Dubrava u tadašnjem italijanskom sektoru na Kosovu u to vreme su 22 pripadnika vojne policije Bundesvera stacionirana kao čuvari u improvizovanom logoru koji je bio utemeljen na sumnjivim pravnim osnovama, piše nemački nedeljnik.

Proba za Kubu: Narandžasta zatvorska odela su prvo viđena u Dubravi
 

Nemački vojnici su bili obavezni da drže stvari u tajnosti, a čak ni vlada u Berlinu, kako se tvrdi, nije bila informisana o detaljima.

Potvrda Kfora

"Štern" je krenuo tragom Ragnicovih prikaza događaja u Dubravi, a u međuvremenu su i nemačko Ministarstvo odbrane, multinacionalne snage Kfora na Kosovu i drugi učesnici dobrim delom potvrdili ova dešavanja.

Priča je dospela u javnost zaslugom jednog od pripadnika vojne policije koji se tada nalazio u Dubravi. On je ovih dana pod pseudonimom Hans Ragnic objavio knjigu o svojim iskustvima na Kosovu ("Soldat - kao vojni policajac na Kosovu"). U središtu njegove pažnje je "prva misija nemačkih vojnika u zarobljeničkom logoru pod ekstremnim uslovima posle Drugog svetskog rata", kako je napisao.


Bio je ponedeljak, 21. maj 2001. godine, kada su Ragnic i njegovi drugovi krenuli iz kasarne u Prizrenu u nemačkom sektoru na Kosovu. Tri dana kasnije u Dubravi, zajedno sa Britancima i Grcima, prihvatili su prve od ukupno 64 zatvorenika. Američki vojnici su ih dopremali helikopterima.

Premešteni u Bondstil

Drugi nemački vojnik s kojim je "Štern" u međuvremenu razgovarao i sam je stekao utisak da "Amerikanci praktikuju sopstvenu politiku hapšenja".
Zajedno sa Kforom, Nemci je trebalo da u Dubravi nadziru zatvorenike samo za određeni prelazni period, budući da je međunarodna vojna misija koristila zatvor u američkoj bazi Bondstil na istočnom Kosovu kao zarobljenički logor. Međutim, tu je postojao problem sa mestima, pa je morao da se dogradi. Većinu zatvorenika iz Dubrave - prema Ragnicu je to oko 50, pošto su neki bili oslobođeni - Amerikanci su helikopterima 3. juna premestili u bazu Bondstil.

Pored starog zatvorskog kompleksa, koji je pre toga pripadao Srbima, pripadnici Kfora su podigli improvizovani logor sa desetak velikih šatora. U šest šatora su bili smešteni zarobljenici. Na fotografijama se vide u narandžastim zatvorskim odelima, veoma sličnim onima koja su nekoliko meseci kasnije postala ozloglašeni u Gvantanamu.


Za gradnju i funkcionisanje logora u Dubravi bio je odgovoran Kfor, a vodio ga je jedan britanski oficir. Ragnic, pak, kaže da su Amerikanci na početku dva dana obučavali nemačke vojnike za "tamničare". Tokom prvih dana logoraši nisu smeli ni da podignu zidove šatora, a bez nadzora su išli jedino do pokretnog toaleta u kampu.

Sa specijalno napravljene male drvene kule nadgledala su dvojica tzv. ganera - očigledno Britanci sa oružjem, a čitava oblast je osigurana sa oko tri metra visokom bodljikavom žicom, oko koje su se kretale patrole sa psima. Izvan ograde je nadgledala jedna bezbednosna firma Bundesvera, naslonjena na Orahovac, koja je brojala oko 50 ljudi, opisuje se u knjizi.


Zatvorenici su navodno bili pripadnici gerilskih snaga UČPMB, ogranka UČK sa Kosova. Oni su bili aktivni u regionu Preševa i Bujanovca. Taj sektor je u maju 2001. godine vraćen pod kontrolu Srbije, a mnogi borci su prebegli i trebalo je da se spreče u tome da učine Kosovo nesigurnim. Međutim, među zarobljenicima u Dubravi je bilo i starijih muškaraca, koji su imali malo zajedničkog sa borcima. Jedan je ispričao da je običan seljak, koga su vojnici Kfora uhapsili na njivi, piše Ragnic u svojoj knjizi.

Sutra - Logor na Kosovu (2): Hapšenje bez sudske odluke

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.09.2013. 12:50
Ne bi me zacudilo da se pokaze da su improvizovani krematoriji koje je koristila siptarska teroristicka banda isto germanski izum. Svebe je opekla istorija al sutra bi na keca krenuli u novi rat samo kad bi im se pruzila prilika. Genocidni osvajacki germansko anglosaksonski gen je duboko usadjen.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online