Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 07.09.2013.
12:26
Srna, Glas Srpske A

"Srpski jezik i ćirilica nikad ugroženiji"

Lingvista i profesor na fakultetima u Beogradu i Istočnom Sarajevu Miloš Kovačević smatra da srpski jezik od vremena kada ga je Vuk Karadžić standardizovao kao književni jezik za sve Srbe, nikada kao danas nije bio tako ugrožen.

Ćirilica ugrožena, smatra lingvista Miloš Kovačević
 

"Srpski jezik ugrožen je, ne samo imenom, nego i statusno. I tamo gde je očigledno da je nesporno reč o srpskom jeziku, na primer, kod Bošnjaka, Hrvata ili Crnogoraca, želi se ukinuti ne samo njegovo ime, nego i postojanje uopšte", ocenio je Kovačević.

Kovačević: Bosanski je fiktivni jezik

Govoreći o "bosanskom jeziku", Kovačević je pojasnio da, ako se na jedan jezik ne može primeniti nijedan od kriterijuma jezičkog identiteta, ni strukturni, ni genetski, niti komunikativni, onda se ne može naučno dokazati da takav jezik postoji i da je kao takav fiktivni jezik.

On je za "Glas Srpske" rekao da je odnos prema ćirilici, verovatno, najsimptomatičniji pokazatelj srpskog nemara prema vlastitom jeziku i pismu i da ćirilica deli aktuelnu sudbinu srpskog jezika, jer ona sigurno nikada u istoriji nije kod Srba bila ugrožena kao danas.

"Suština ugroženosti srpskog jezika ogleda se u njegovom preimenovanju, a mnogi pogrešno misle da preimenovanje srpskog jezika njemu zapravo i ne može mnogo naškoditi", naglasio je Kovačević.

On je pojasnio da glavni problem srpskog jezika u postjugoslovenskom periodu predstavlja njegovo negiranje kod onih koji više neće da ga zovu srpskim imenom, ali da ništa manji nije ni problem njegovog srpskog negiranja i nepoštovanja, koji se posebno ogleda u odnosu Srba prema jezičkoj kulturi.

"Potrebno je mnogo više raditi na vraćanju svesti o tome šta gubimo s ćirilicom, za vraćanje poštovanja prema sebi samima, onda će samo po sebi doći i poštovanje prema ćirilici, kao neodvojivom delu nacionalnog identiteta Srba", poručio je Kovačević.

On smatra da, kako bi se sačuvao srpski jezik, deo posla moraju odraditi srpski lingvisti, a drugi, komplementaran deo posla, srpski političari i nacionalne institucije.

"Nužno je da se srpski jezik uvede kao obavezan predmet na sve fakultete, da bar oni koji imaju formalno fakultetsko obrazovanje budu funkcionalno pismeni, kao i da Srbi iskazuju više poštovanja prema svom jeziku", istakao je Kovačević.

POVEZANE VESTI

Subota 07.09.2013. 12:50
'On smatra da, kako bi se sačuvao srpski jezik, deo posla moraju odraditi srpski lingvisti, a drugi, komplementaran deo posla, srpski političari' A pa nemojte tako. Naš predsednik lopata je otisao korak dalje pa uvodi crnogorski jezik u skole. Svi znamo da brisanje imena i identiteta jednog jezika jeste deo politickog plana potpunog zatiranja srpskog imena i identiteta u procesu uvodjenja Hrvata, Crnogoraca, Bosanaca, Kosovara, sutra Vojvodjana ... Ono sto bi na nekom drugom mestu bila sala petorazrednog TV programa, ovde postaje realnost.
Subota 07.09.2013. 14:33
Није чудно што се хајка на ћирилицу и српство води у суседним земљама, када се и у Србији она неприметно и све више протерује. Крените београдским улицама па реците колико је фирми написано на ћирилици? Погледајте излоге књижарских радњи или још боље уђите у књижару и бићете изненађени колики је мали број издања написан на ћирилици. Једва можете да их и приметите. Примера је пуно, дневне новине, часописи телевизија, све врви од латинице. Постоји чак и неко удружење „Ћирилица“, али ни од њих као ни од надлежних за заштиту националног добра нема никакве користи. „Вести“ које сте некада и недељом могли да купите на ћирилици, више нема.
Subota 07.09.2013. 13:19
Skandaozna je pasivnost srpke Vlati na otimanju srpskog jezika od strane nekih " novokoponovanih nacija" Ovde vrlo interesantan clanak po ovoj temi . Dragan Djogovic: EU zei jedintveni sluzbeni jezik za ve cetiri balkanske drzave http://srbin.info/2013/06/dragan-%C9%96ogovic-eu-zeli-jedinstveni-sluzbeni-jezik-za-sve-cetiri-balkanske-drzave/
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online