Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 27.10.2013.
15:55
RTS A

Lingvisti: Srpski jezik u krizi, moramo da ga čuvamo

Srpski jezik nikada nije bio u većoj krizi, upozoravaju lingvisti. Očuvanje i negovanje maternjeg jezika trebalo bi da bude jedan od najvećih nacionalnih interesa. Zbog toga su jezički stručnjaci i univerzitetski profesori pri Srpskoj književnoj zadruzi osnovali Odbor za srpski jezik kako bi probudili savest najšire javnosti i spasili jezičku kulturu. Jedan od glavnih zahteva Odbora je zakonska obaveza o nužnom postojanju lektora u svim javnim institucijama i medijima.

Ilustracija: "Ulični" jezik postaje sve zastupljeniji
 


 

Brzo živimo, brzo hodamo, brzo se hranimo se, pa i brzo govorimo. Tako su u đačkim razgovorima pravilne i potpune rečenice postale prava retkost, tvrde profesori.
 

"Recimo "Eeee, to je nešto lepo, Uuuu, to je nešto loše, oni tako komuniciraju, nema potrebe da izgovore celu rečenicu. Reći će: kući sam, a ne kod kuće sam. Reći će: trebala sam, a ne trebalo je da uradim", ističe profesor srpskog jezika Jasna Janković.
 

U opštoj jezičkoj anarhiji učenici su, tvrde najmanje krivi. Đaci se pravdaju da javne ličnosti često koriste neprimerene izraze, da ima mnogo loših uzora koji koriste ulični jezik, i da je teško pravilno se izražavati pored jezika koji se može čuti u medijima. Veljko Brborić sa Filološkog fakulteta napominje da je nivo svakodnevne komunikacije sveden je na to da je potpuno nevažno kako se nešto kaže.
 

"To se prenelo na škole, iz škole na ulicu, sa ulice na medije. Imate izdavačke kuće koje nemaju lektora", navodi Brborić.
 

Više nego ikada ranije, ogorman medijski prostor dobili su oni koji nisu funkcionalno pismeni, a to znači da ne umeju da koriste srpski jezik u skladu sa situacijom u kojoj se nalaze, tvrde stručnjaci.
 

"Ne možete molbu i književno delo pisati na isti način. Ne možete na isti način govoriti u kafani i na televiziji. Sve je u ovom društvu kad je u pitanju srpski jezik normalno što je nenormalno, pa je i nekultura postala osnovni vid kulture, i propagiranje nekulture postalo je nažalost osnovni vid kulture", smatra Miloš Kovačević sa Filološkog fakulteta.
 

Ankete pokazuju da učenici ne cene srpski jezik. Najgore je što ga ne cene ni stariji, niti intelektualci. Ukoliko se odlučimo da nam je to nevažno, onda ćemo se ponovo vratiti u situaciju u kojoj smo bili pre dva veka pre Vuka Stefanovića Karadžića. Nebriga o jeziku dovešće nas u stanje nepoštovanja potpune norme, ako ne poštujemo normu, kako ćemo u modernu Evropu kod koje je to jako dobro urađeno. Profesori srpskog nude rešenje.
 

Kako ističu, prvo na čemu će insistirati jeste da se srpski jezik vrati u srednje škole. Drugo, da se srpski jezik uvede na fakultete i to ne drvena gramatika nego da ljudi postanu funkcionalno pismeni, kao što su kompjuterski, poručuju profesori.
 

Srpska književna zadruga ustanoviće i nagradu za jezički najbolje delo kao podsticaj književnicima da više brinu o jeziku.

POVEZANE VESTI

Nedelja 27.10.2013. 16:12
Takva kriza neminovno prati sveukupnu nacionalnu krizu i politicke je prirode. Ili mislite da je proglasenje bosnjackog i crnogorskog jezika drugacije prirode? E ti isti koji to dozvoljavaju na politickom nivou, lisavaju nas srpskog jezika u skolama i prosto i ne pokusavaju da vrate lektore cak ni u najcitanije novine.
Nedelja 27.10.2013. 19:44
Kako neće jezik biti u krizi kada i u medijima se koriste neprimjerene rječi i ulični žargon?! Često na TV voditelji se gledaocima ili gostima u studiju obraćaju sa ĆAO?! Na TV nećete više čuti da je neko bio u kupovinu već u ŠOPING...itd! A nekada su se spikeri godimama školovali i nisu na TV mogli raditi ako nisu imali pravilnu dikciju, pa ne znam kako bogovski izgledali!!! A danas bukvalno neku curu pokupe sa ulice i bup?! sa njom u studio samo zato jer joj noge rastu iz ramena što usta ima kao da je vrelu peglu ljubila a nema veze što ista ne zna 1 prosto proširenu rečenicu da izgovori....
Ponedeljak 28.10.2013. 08:17
Све је почело давно кад се уместо ПШЕНИЦА "појави" Хлебно жито и ОДРЕДИШТЕ поста Дестинација...био сам тада млад човек. И ТАКО ПОЧЕ ДА СЕ РУЖИ СРПСКИ ЈЕЗИК.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online