Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 05.03.2010.
02:42
R. Kukobrat - J. Arsenović - Vesti A

Čanak bi da bude novosadski Đilas

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak zatražio je od predsednika Srbije i lidera Demokratske stranke Borisa Tadića da mu omogući izbor za gradonačelnika Novog Sada, a zauzvrat republičkoj Vladi nudi blanko podršku do kraja mandata.

Da priča nije bez osnova našem listu je potvrdilo nekoliko visokih funkcionera DS. Niko od njih, međutim, nije znao i da li će ponuda biti prihvaćena.
 

- Pitate me da li će Nenad Čanak biti gradonačelnik Novog Sada, a da je sadašnji gradonačelnik još na funkciji? To što pitate je u nivou pretpostavke, a ja ne mogu da odgovaram na hipotetička pitanja - kaže portparol DS-a Jelena Trivan.
 

Čanak, kako saznajemo, za mesto prvog čoveka grada nudi demokratama i da preuzmu upravu nad još dva gradska preduzeća - Novosadskom toplanom i Vodovodom i kanalizacijom. Te firme sada kontrolišu LSV i SPO, s tim da je stranka Vuka Draškovića udeo u gradskoj vlasti dobila na osnovu koalicije s Čankovom listom. Vest o političkoj trgovini kategorično su demantovali iz Lige socijaldemokrata Vojvodine.
 

Da li je on budući gradonačelnik Novog Sada: Nenad Čanak

- Tek ukoliko DS odluči da zameni sadašnjeg gradonačelnika, Liga će zauzeti stav o izboru novog - kaže portparol LSV i poslanica u Skupštini Srbije Aleksandra Jerkov.
 

Pajtićeva rampa

 

Čanak već godinama ne krije ambiciju da postane gradonačelnik Novog Sada, odnosno da sedne u fotelju za koju se Dragan Đilas u Beogradu grčevito borio. Čanak se na prošlim lokalnim izborima kandidovao za položaj prvog čoveka grada i posle u pregovorima s DS-om tražio da uđe u Gradsku kuću, ali mu to demokrate nisu dozvolile. Najodlučniji u tome da se Čanku ne prepusti mesto gradonačelnika bio je potpredsednik DS-a i prvi čovek vojvođanske administracije Bojan Pajtić koji nikada nije bio u prisnim odnosima s "prvim autonomašem".

Sadašnji gradonačelnik Novog Sada i predsednik novosadske organizacije DS-a Igor Pavličić verovatno će napusti Gradsku kuću. Pavličić je, naime, istovremeno i gradonačelnik i poslanik u Skupštini Vojvodine, a objedinjavanje tih dveju funkcija, prema tumačenju Agencije za borbu protiv korupcije, nije zakonito. Problem je, međutim, u tome što je novosadski gradonačelnik poslaničko mesto stekao na većinskim izborima, a ne preko stranačke liste, pa zato ne može biti jednostavno zamenjen drugim predstavnikom DS-a.

Demokrate pokazuju zube
 

Nakon što su pokazali zube neposlušnom koalicionom partneru Savezu vojvođanskih Mađara, izbacivši ih iz gradske vlasti u Subotici, demokrate su krenule i u disciplinovanje ligaša. To potvrđuje nedavno razrešenje Branislava Pomoriškog (LSV) sa mesta državnog sekretara u resoru NIP, kao i najnoviji slučaj sa Markom Karadžićem, državnim sekretarom u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava. Ovaj Čankov pulen se javnim pismom požalio na to da ministar Svetozar Čiplić (DS) razbacuje državne pare, te da mu je zabranio da se bavi svojim poslom jer ne želi da se iko politički profiliše osim njega.

Zato bi u slučaju da Pavličić vrati poslanički mandat, a sadrži funkciju gradonačelnika, bili raspisani izbori za popunu upražnjenog poslaničkog mesta. U sličnoj poziciji je još 20 pokrajinskih poslanika iz vlasti, pa je rukovodstvo DS-a od njih zatražilo da podnesu ostavke na položaje u lokalnoj samoupravi, kako bi izbegli nove izbore.
 

- Odluka o tome da li će poslanici zadržati mandat u skupštini ili funkciju biće doneta u dogledno vreme i važiće za sve - kaže Jelena Trivan.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online