Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 04.09.2013.
13:02
J. L. Petković - Vesti A

Srpske stranke pod grbom Kosova

Grb Kosova je skinut sa glasačkih listića, ali ne sa izbornog materijala. Na svim dokumentima koje treba da popune Srbi koji planiraju da se kandiduju na predstojećim lokalnim kosovskim izborima ili potpišu podršku određenim listama i dalje je grb, ali i natpis Republika Kosovo.

Nema grba Kosova na glasačkom listiću, ali ima na izbornom materijalu
 

Reč je o obrascu sa listom kandidata, knjižicom potpisa, obrascu za prijavu i obrascu za potvrđivanje kandidata, koji je preko institucija Srbije prosleđen načelnicima upravnih okruga, pa dalje predstavnicima opštinskih veća na KiM koje je imenovala Vlada u Beogradu.

Legalizacija etničkog čišćenja

- U Đakovici imamo četiri srpske starice, od toga dve monahinje u manastiru kojima je bezbednost ugrožena, koje čuva kosovska policija. Spreman sam da dam doprinos da one žive bolje i da se ljudi vrate, ali mislim da je izlazak na izbore gde moramo da se potpišemo pod grb Kosova doprinos legalizaciji etničkog čišćenja iz grada u kome je bilo 12.000 Srba - kaže Milenko Jovanović.

- Zbunjen sam i šokiran. Sve vreme su nam govorili drugačije. Iz Vlade su mi sugerisali da uđem na jedinstvenu listu, ali definitivno neću da se moje ime nađe na papiru gde stoji Republika Kosovo. Ne pričam o glasačkom listiću za lokalne izbore na Kosmetu, jer je to priča za malu decu, već o prijavnim formularima za učešće na izborima: obrascu za kandidaturu odbornika i prikupljanje podrške građana.

- Prelomio sam da neću biti na listi za Đakovicu. Jesam činovnik Vlade Srbije i to poverenje pokušavam da opravdam na terenu, ali to ne znači da moram bespogovorno da slušam sugestije - kaže za "Vesti" Milenko Jovanović, član Opštinskog veća u Đakovici. Od nadležnih, dodaje, nema objašnjenja zašto je to tako.


Međutim, predsednica Opštinskog veća za Dečane Snežana Paunović objašnjava da to što se nalazi u gornjem desnom uglu formulara nije grb Kosova.


- Postoje samo grb sa zvezdicama Evropske unije i samo jedan natpis koji kaže Republika Kosovo i to je jedini sporni detalj, ali sve su najave da će takav logo biti skinut. Reč je o jednom marginalnom logu koji može biti uklonjen za vrlo kratko vreme. Svako manipulisanje na tu temu, svako obraćanje pažnje na taj detalj, bi u ovom trenutku dovelo do one situacije koja njima ide u prilog, a to je situacija da mi ne izađemo na te izbore i damo im legitimitet da se mogu prikazati kao opštine u kojima su jedina nacionalna struktura koja postoji. Što bi bilo, moram priznati, suludo - kaže Paunovićeva.
 

Oliver Ivanović

Lider građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda, Oliver Ivanović, našao je kreativno rešenje kako da reši problem sa grbom.


- Samoinicijativno smo rešili da ga skinemo i preštampali smo obrasce bez njega i sada ih popunjavamo. Verujemo i nadamo se da to neće biti neka sporna greška, jer smo dobro proučili Zakon o izborima. Tamo nigde ne piše da na materijalima mora biti grb, nego je ovde reč o nekom drugom porivu onih koji su odlučili da ga stave - objašnjava Ivanović.

Beograd rekao pa porekao

Najave predstavnika Vlade Srbije išle su u pravcu da na jedinstvenoj listi koju pravi vladajuća koalicija u Beogradu neće biti onih koji su učestvovali u kosovskim institucijama, ali u praksi to nije slučaj. Kandidat jedinstvene srpske za opštinu Ranilug je član SPO Gradimir Mikić, inače, aktuelni gradonačelnik te srpske opštine koja postoji u kosovskom sistemu. Na tu funkciju je izabran pre četiri godine.

 

Takođe, kandidat jedinstvene liste za opštinu Novo Brdo je Svetislav Ivanović, dok na sajtu kosovske opštine Novo Brdo piše da je tamo jedan od dva odbornika ispred liste Za bolju budućnost. Kandidat jedinstvene liste ispred opštine Parteš je Dragan Nikolić, a opštine Klokot Srećko Spasić. U Gračanici će kandidat za gradonačelnika biti Branimir Stojanović, a u opštini Štrpce Ivan Redžić.

POVEZANE VESTI

Sreda 04.09.2013. 15:17
Svaka cast novinaru koji jedini pise o pravoj istini i desavanjima na Kosovu
Sreda 04.09.2013. 16:59
Nije mi jasno, šta mi očekujemo ? Zvanični Beograd je sam priznao nezavisnost KiM, pa šta onda očekujemo, da bude grb Srbije ? Licemjerno je i za očekivati !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online