Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Utorak 03.09.2013.
20:11
Beta A

Šta će biti sa suđenjem Šešelju?

Potpredsednik Haškog tribunala Karmel Ađijus zatražio je, posle izuzeća sudije Frederika Harhofa, od preostalih sudija u procesu protiv Vojislava Šešelja da se izjasne, uz konsultacije s optuženim, o daljim koracima u postupku.

Izricanje presude zakazano je za 30. oktobar
 

Od predsedavajućeg Žana Kloda Antonetija i članice raspravnog veća Flavije Latanci, sudija Ađijus je, kako je danas objavio Tribunal, zatražio da ga "izveste, posle konsultacija s optuženim, o pitanju da li ponovo saslušati ceo predmet ili nastaviti postupak".

Od njih je tražio i da "odluče, u slučaju da optuženi ne pristane na nastavak procesa, da li ili ne, bez obzira na to, nastaviti postupak s novim sudijom". Dok ga dvoje članova raspravnog veća ne izveste o postavljenim pitanjima, sudija Ađijus neće imenovati zamenu za sudiju Harhofa. Izricanje presude Šešelju i dalje je zakazano za 30. oktobar ove godine, ali je posle izuzeća sudija Harhofa malo verovatno da će presuda tada i biti izrečena.

Današnja odluka u kojoj je sudija Ađijus ocenio da su preostali članovi raspravnog veća "u najboljem položaju" da odluče o načinu na koji bi postupak protiv Šešelja mogao biti nastavljen i okončan, u skladu je s pogledom upućenih pravnika u Hagu da, osim ponavljanja suđenja, koje se smatra malo verovatnim, ostaju dve mogućnosti.

Jedna je da, umesto Harhofa, bude imenovan novi sudija, koji bi pre učešća u donošenju presude morao da pročita ceo zapisnik sa suđenja koje je praktično okončano. Druga je da Šešelj pristane da mu dvočlano sudsko veće izrekne presudu.

Iako su sudije, iz različitih razloga, zamenjivane, recimo u procesu Slobodanu Miloševiću i Momčilu Krajišniku, nikada se nije desilo da novi sudija bude imenovan po okončanju dokaznog postupka, odnosno uoči izricanja presude. Mogućnost da dvočlano veće izrekne presudu, takođe je bez presedana u istoriji Tribunala.

Postupak u ovakvom slučaju nije izričito predviđen ni pravilnikom suda, što bi moglo otvoriti brojne pravne dileme o regularnosti postupka.

Posebno veće Haškog tribunala usvojilo je 28. avgusta zahtev lidera Srpske radikalne stranke za izuzeće danskog sudije Harhofa zbog toga što je ostavio utisak pristrasnosti.

Sudija Harhof bio je član veća koje je od 2007. do marta ove godine Šešelju sudilo po optužnici za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93. Izricanje presude zakazano je za 30. oktobar. Posebno veće Tribunala utvrdilo je, većinom glasova, da je sudija Harhof pismom prijateljima, objavljenom u danskoj štampi, u kojem je kritikovao poslednje oslobađajuće presude Tribunala "pokazao pristrasnost u korist osuđujućih presuda".

Posebno veće utvrdilo je da je sudija Harhof ostavio utisak da je pristrasan time što je u svom pismu, upućenom prijateljima, tvrdio da je do jeseni 2012. "manje-više utvrđena praksa" Tribunala bila da osuđuje vojne komandante za zločine koji su počinili njihovi podređeni.

Kritikujući promenu u toj praksi Tribunala - oslobađajućim presudama izrečenim Antu Gotovini, Momčilu Perišiću i Jovici Stanišiću - Harhof je promenu u tumačenju koncepta "udruženog zločinačkog poduhvata" pripisao politički motivisanom pritisku predsednika suda Teodora Merona na kolege, a za račun SAD i Izraela.

U odluci, posebno veće navodi da je time sudija Harhof sugerisao da su oslobađajuće presude deo šireg američko-izraelskog plana da se suzbije komandna odgovornost nadređenih oficira za zločine podređenih.


U pritvoru Tribunala, Šešelj je od 24. februara 2003, kada se dobrovoljno predao odmah pošto je objavljena optužnica protiv njega.

POVEZANE VESTI

Utorak 03.09.2013. 20:15
Како је "праведан" запад. Овог човека не умеју да "правно савладају". Паметнији је у малом прсту него они у демократској главурди.
Utorak 03.09.2013. 20:56
Sramna tuzba prema Seselju, jos sramnije tuzilastvo i Tribunal, a najsramnije od svega je stav i ophodjene srpske Vlade, predhodne i sadasnje, prema moralnom heroju srpske nacije koji je po svim segmentima nametnute lazne optuzbe apsolutno nevin.
Utorak 03.09.2013. 21:33
"Kadija te tuzi-Kadija te sudi" Ako izbori na KiM uspeju Voja je iduce tj krajem godine slobodan a ako ne uspeju NATO sud u Hagu ce dovesti novog sudiju koji ce Voju drzati u pritvoru po potrebi (dok ne odrade Srbiju)..Jako je zalosno da coveka drze deset godina zatvorenog bez ikakvi dokaza (presude) ma kakva ona bila a jos zalosnija je slika, apaticni i nezainteresovanih Srba koji to samo posmatraju kao da se radi o bilo kome (covek se bori i za Srbiju) SRAMOTA ! Srbi sram vas bilo !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online