Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 28.08.2013.
06:02
Z. Marjanović - Vesti A

Lukovska Banja: Siguran posao za mladence

Ekonomska kriza koja već godinama potresa svet i Srbiju i zbog koje dnevno bez posla ostaje na hiljade radnika kao da je zaobišla Lukovsku Banju, koja se nalazi na teritoriji siromašne opštine Kuršumlija, na istočnim padinama Kopaonika i nedaleko od administrativne granice s Kosovom i Metohijom. Do pre 12 godina, ovo banjsko lečilište koje se nalazi na nadmorskoj visini od 681 metra posećivali su samo najuporniji. Prema rečima Radovana Raičevića, generalnog direktora preduzeća Planinka, Lukovska Banja bila je prava besputna planinska kasaba do koje se teško dolazilo.

Lukovska Banja
 

- Po lekovitosti čuvena voda Lukovske Banje smiruje zapaljenski, degenerativni reumatizam, giht, pomaže u oporavku kod preloma kostiju i raznih ginekoloških oboljenja. Njen pravi razvoj počeo je zapravo pre 12 godina dogovorom i odlukom rukovodstva Planinke da budemo istrajni i da od Lukovske Banje stvorimo i izgradimo lečilište po evropskim standardima. U tome smo u potpunosti uspeli i to gotovo bez ikave pomoći države - kaže za "Vesti" Radovan Raičević.
 

Rimsko lečilište

Lukovsku Banju su kao lečiliše koristili i Rimljani, o čemu svedoče vodovodne cevi i ostaci termi, a u banji i danas postoji uređeno kupatilo kralja Milutina koji je ovde boravio u vreme kada je obilazio svoje rudnike na Kopaoniku. I za vreme Turaka banja je bila veoma posećena, što je zapisano i u turskim tefterima iz tog vremena. Pravi procvat banja je doživela poslednjih 12 godina. Svi smeštajni kapaciteti u Lukovskoj Banji, kao i u privatnom smeštaju, popunjeni su u potpunosti i to šest meseci unapred.

U Lukovskoj Banji i selima Štava, Trebinja, Sepađa, Barduse, Rastelica, Ljutova, Seoce, Lukovo, Vlasovo i Šipovo živi oko 800 stanovnika, od čega ih je 200 u Lukovskoj Banji, a uposlenost radno sposobnog stanovništva je 100 odsto. Da nije bilo Lukovske Banje, prema rečima Dragana Stepanovića, predsednika MZ Lukovo kojoj pripadaju sva sela u ovom kraju, u Lukovskoj Banji danas ne bi bilo više od dvadesetak meštana.


- U ovom kraju je bilo najteže u periodu izmešu 70-ih i 90-ih godina, kada se narod masovno iseljavao iz Lukovske Banje i sela koja gravitiraju banji. Kako bih na pravi način ilustrovao u kakvoj smo zabiti u to vreme živeli i u kakvim su se uslovima lečili bolesnici, navešću podatak da je pre 12 godina u Lukovskoj Banji u upotrebi bio samo jedan telefon.

- Pre podne su telefon koristili poštari, a tek posle podne i noću taj isti telefon su mogli da koriste meštani i gosti banje. U banji je sve krenulo nabolje izgadnjom hotela Kopaonik, a zatim i hotela Jalak. Danas imamo u planu izgradnju još jednog hotela. Samim tim, prestalo je i iseljavanje življa u okolne velike gradove. Svi koji su ostali, a radno su sposobni, danas imaju posao - ističe predsednik MZ Lukovo Dragan Stepanović.
 

Goran Stevanović
 

Danas svaka kuća i svaka hotelska soba imaju telefon, dobar je signal mobilne telefonije i inerneta, a banja je sve privlačnija i za domaće i strane goste.
Nedavno je rukovodstvo Lukovske Banje obradovalo omladinu ovog kraja vešću da će svaki mladić i svaka devojka iz banje, koji reše da se venčaju i ostanu, dobiti posao i besplatno svadbeno veselje. U razgovoru za "Vesti" Goran Stevanović, upravnik banje, kaže da nije reč ni o kavom reklamnom potezu.
 

Radovan Raičević

- Odluka je veoma ozbiljna jer ima za cilj da se na ovaj način poveća broj onih koji ostaju u Lukovskoj Banji i okolnim selima, da tu stvaraju porodice i time povećaju natalitet. Da budu od koristi banji kojoj je potrebno sve više radnika.

- Na ovaj način će se potpuno zaustaviti iseljavanje iz ovog dela opštine Kuršumlija, a prilika je i za mnoge nostalgičare koji su iz banje otišli da se vrate jer im banja nudi sigurnu egzistenciju - objašnjava Goran Stevanović.

POVEZANE VESTI

Sreda 28.08.2013. 10:41
Bravo Lukovčani, čestitam ! Ovo, bez pomoći države je najljepše ! Kome je ona još pomogla ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online