Sreda 28.08.2013.
06:02
Z. Marjanović - Vesti

Lukovska Banja: Siguran posao za mladence

Lukovska Banja
 

- Po lekovitosti čuvena voda Lukovske Banje smiruje zapaljenski, degenerativni reumatizam, giht, pomaže u oporavku kod preloma kostiju i raznih ginekoloških oboljenja. Njen pravi razvoj počeo je zapravo pre 12 godina dogovorom i odlukom rukovodstva Planinke da budemo istrajni i da od Lukovske Banje stvorimo i izgradimo lečilište po evropskim standardima. U tome smo u potpunosti uspeli i to gotovo bez ikave pomoći države - kaže za "Vesti" Radovan Raičević.
 

Rimsko lečilište

Lukovsku Banju su kao lečiliše koristili i Rimljani, o čemu svedoče vodovodne cevi i ostaci termi, a u banji i danas postoji uređeno kupatilo kralja Milutina koji je ovde boravio u vreme kada je obilazio svoje rudnike na Kopaoniku. I za vreme Turaka banja je bila veoma posećena, što je zapisano i u turskim tefterima iz tog vremena. Pravi procvat banja je doživela poslednjih 12 godina. Svi smeštajni kapaciteti u Lukovskoj Banji, kao i u privatnom smeštaju, popunjeni su u potpunosti i to šest meseci unapred.

U Lukovskoj Banji i selima Štava, Trebinja, Sepađa, Barduse, Rastelica, Ljutova, Seoce, Lukovo, Vlasovo i Šipovo živi oko 800 stanovnika, od čega ih je 200 u Lukovskoj Banji, a uposlenost radno sposobnog stanovništva je 100 odsto. Da nije bilo Lukovske Banje, prema rečima Dragana Stepanovića, predsednika MZ Lukovo kojoj pripadaju sva sela u ovom kraju, u Lukovskoj Banji danas ne bi bilo više od dvadesetak meštana.


- U ovom kraju je bilo najteže u periodu izmešu 70-ih i 90-ih godina, kada se narod masovno iseljavao iz Lukovske Banje i sela koja gravitiraju banji. Kako bih na pravi način ilustrovao u kakvoj smo zabiti u to vreme živeli i u kakvim su se uslovima lečili bolesnici, navešću podatak da je pre 12 godina u Lukovskoj Banji u upotrebi bio samo jedan telefon.

- Pre podne su telefon koristili poštari, a tek posle podne i noću taj isti telefon su mogli da koriste meštani i gosti banje. U banji je sve krenulo nabolje izgadnjom hotela Kopaonik, a zatim i hotela Jalak. Danas imamo u planu izgradnju još jednog hotela. Samim tim, prestalo je i iseljavanje življa u okolne velike gradove. Svi koji su ostali, a radno su sposobni, danas imaju posao - ističe predsednik MZ Lukovo Dragan Stepanović.
 

Goran Stevanović
 

Danas svaka kuća i svaka hotelska soba imaju telefon, dobar je signal mobilne telefonije i inerneta, a banja je sve privlačnija i za domaće i strane goste.
Nedavno je rukovodstvo Lukovske Banje obradovalo omladinu ovog kraja vešću da će svaki mladić i svaka devojka iz banje, koji reše da se venčaju i ostanu, dobiti posao i besplatno svadbeno veselje. U razgovoru za "Vesti" Goran Stevanović, upravnik banje, kaže da nije reč ni o kavom reklamnom potezu.
 

Radovan Raičević

- Odluka je veoma ozbiljna jer ima za cilj da se na ovaj način poveća broj onih koji ostaju u Lukovskoj Banji i okolnim selima, da tu stvaraju porodice i time povećaju natalitet. Da budu od koristi banji kojoj je potrebno sve više radnika.

- Na ovaj način će se potpuno zaustaviti iseljavanje iz ovog dela opštine Kuršumlija, a prilika je i za mnoge nostalgičare koji su iz banje otišli da se vrate jer im banja nudi sigurnu egzistenciju - objašnjava Goran Stevanović.

2024 © - Vesti online