Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 27.08.2013.
09:12
Mondo A

Amnesti: UN se ogrešila o stradale Srbe

Prelazna administracija Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) neverovatno je zatajila u istrazi otmica i ubistava Srba sa Kosova i Metohije posle konflikta 1998-1999. godine. To navodi Amnesti internešnel u najnovijem izveštaju. Dokument je obelodanjen uoči debate Saveta bezbednosti UN o Kosovu zakazanoj za 29. avgust.

Zločine nad Srbima UNMIK policija nije ni pokušavala da rasvetli
 

"UNMIK-ov neuspeh da istraži šta je činilo široko rasprostranjeni i sistematski napad na civilno stanovništvo, moguće i zločine protiv čovečnosti, doprineo je atmosferi nekažnjavanja na Kosovu", izjavio je Šan Džouns, ekspert za Kosovo i Metohiju pri Amnesti internešnelu.

On je naglasio da "zločini protiv čovečnosti ne zastarijevaju. Oni moraju biti istraženi, a porodice otetih i ubijenih moraju dobiti obeštećenje. Ujedinjenim nacijama ne bi više trebalo dozvoliti da izbegavaju svoju odgovornost", rekao je Džouns.

U izvještaju pod nazivom: "UNMIK-ova zaostavština: neuspeli pokušaj zadovoljenja pravde i obezbeđenja odštete rođacima otetih", Amnesti internešnel otkriva kako UNMIK nije uspeo da istraži prijave o otmicama i ubistvima, uprkos tome što je dobio zadatak od Saveta bezbednosti UN da zaštiti ljudska prava na Kosovu.

Izveštaj se zasniva na početnim saznanjima Savetodavne komisije za ljudska prava koju je UNMIK oformio za primanje pritužbi od rođaka nestalih lica – u prvom redu kosovskih Srba za koje se veruje da ih je otela Oslobodilačka vojska Kosova (OVK). Svi podnosioci pritužbi tvrde da UNMIK nije sproveo istragu o otmicama i kasnijim ubistvima jednog ili više članova njihovih porodica.

Komisija je ustanovila da u nekoliko slučajeva UNMIK nije izneo nikakve dokaze da je istraga uopšte sprovedena, dok se u ostalim slučajevima čini da je policija UNMIK-a odustala od istrage pošto je telo žrtve predato porodici. U jednom slučaju UNMIK policija nije čak ni znala da su tela nestalog supruga i sina nađena i vraćena porodici da ih sahrane. Uprkos nalazima i preporukama komisije, čini se da UNMIK nije preduzeo nikakve dalje mere kako bi obezbedio odštetu i reparaciju.

Iako se izveštaj fokusira na otmice kosovskih Srba, od strane OVK, istraživanje samog Amnesti internešnela dovelo je do sličnih saznanja u pogledu UNMIK-ovog propusta u istrazi nasilnih nestanaka etničkih Albanaca koje su otele srpske snage.

Od perioda 1999-2000. godine, Amnesti internešnel prati UNMIK-ov rad na brojnim tipičnim slučajevima nasilnih nestanaka i otmica. Kod pet slučajeva nestanka 27 etničkih Albanaca, do danas niko nije izveden pred lice pravde. U drugih 10 slučajeva otmice 13 Srba i Roma, samo jednom počiniocu je suđeno, i to u Srbiji.

Skoro celu deceniju posle sukoba, UNMIK policija i tužioci nisu uspeli da započnu brzu, efikasnu, nezavisnu, nepristrasnu niti detaljnu istragu mnogih tužbi o prisilnom nestanku i otmici. Kao posledica toga, vrlo malo lica za koje se sumnja da su krivično odgovorni za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti izvedeno je pred lice pravde pred međunarodnim i domaćim sudovima.

"Prošlo je toliko godina, a sudbina većine nestalih na obe strane sukoba još nije rasvetljena, dok njihove porodice i dalje čekaju na pravdu. Slučajevi koje je UNMIK komisija do sada obradila otkrivaju da su žrtve kršenja ljudskih prava pale u zaborav zbog nedostatka volje, u okviru sistema UN, da im se garantuje odgovarajuća nadoknada i drugi oblici odštete", rekao je Šan Džouns.

UNMIK-ova odgovornost za policiju i pravosuđe prestala je 9. decembra 2008. godine, kada je Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) preuzela funkcije policije, tužilaštva i sudstva. U oviru toga bila je i odgovornost za istrage i krivično gonjenje teških zločina, uključujući i zločine utvrđene međunarodnim pravom. Euleks je nasledio 1.187 slučajeva ratnih zločina za koje UNMIK nije sproveo istragu.

"Dok je sada na Euleksu da otvori istrage u slučajevima posleratnih otmica i ubistava, UNMIK mora obezbediti dovoljnu količinu sredstava da bi članovima porodica nestalih obezbedio adekvatnu i efikasnu kompenzaciju za nematerijalnu štetu i pretrpljeni bol i patnju, u skladu sa međunarodnim pravom i standardima", izjavio je Džouns.

Prema njegovim rečima, nasleđe kosovskog konflikta mora biti razrešeno – tu spada rasvetljavanje sudbine nestalih lica iz svih zajednica na Kosovu, dovođenje pred lice pravde lica odgovornih za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, te obeštećenje. "Tek kad se to desi ožiljci iz prošlosti mogu početi zacelivati", ocjenjuje Džouns.

POVEZANE VESTI

Utorak 27.08.2013. 10:26
Srpski narod od toga nema sada nista. Mogu da nas suvim zlatom pokriju ali nam na mogu vratiti patnje i naneseni bol. U svemu tome je ucestvovala i cela tzv.MZ, koja je sa UN, zajedno postavila tzv. lekara bez granica, kao administratora UNMIKA, Bernarda Kusnera. Koji je za sve to vreme prikrivao a i odobravao, zlocine koji su se desava tada na KiM. Cak je i govorio, da se albancima treba dozvoliti da se oduse odmazdama i osvetama nad srbima. Za to vreme je tzv.MZ cutala, a posle svega toga MIIII kao "nezreo" narod hrlimo u skute te EUrupe, kao zrtvena jagnjad, na klanje, naravno dobrovoljno. E jadan li smo ti mi narod, BOZE.
Utorak 27.08.2013. 11:27
nije nego.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online