Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 25.08.2013.
15:20
Srna A

Ucenjuju Srbe na KiM - glas ili posao

Na teritoriji Kosova i Metohije, južno od Ibra, birači u srpskim sredinama suočeni su sa pravim ultimatumima i ucenama da potpisom podrže neku od brojnih lista.

Gavrilo Ničić batinama ubeđivan da izađe na izbore
 

U izbornu utakmicu, koja se odvija po zakonim samoproglašenog Kosova, prva se uključila Samostalna liberalna stranka (SLS) Slobodana Petrovića, zamenika Hašima Tačija. Svako ko odbije da potpiše ponuđenu listu dobija otkaz ili mu se ostavlja rok od 24 sata da "razmisli". Pristalice SLS-a, uz pretnje otkazima, idu dotle da birače - tuku!?

Svedoci tvrde da je jedan visoki funkuoner kosovske opštine Parteš pre pet dana sa ulice pokupio birača i uveo ga u kancelariju kako bi ga pesnicama i batinama "urazumio" da prihvati listu SLS-a i glasa za njih. Lider SLS Slobad Petrović ističe da Srbi treba i moraju da prihvate kosovske institucije i "državu Kosovo".

Otcepljeno krilo ove stranke, predvođeno Nenadom Rašićem, ministrom za rad i socijalnu politiku u privremenoj Vladi Kosova, nastupiće kao Grupa građana pod motom "Zajedno za budućnost". Njihov cilj je osvajanje vlasti u Gračanici, najvećoj kosovskoj opštini sa većinskim srpskim stanovništvom.

Preko potrebno radno mesto karta koju stranke koriste
 

Kandidat ove stranke je predsednik Gračanice Bojan Stojanović, dok će Petrovićeve liberale predvoditi Srđan Popović, šef Kancelarije za zajednice u kabinetu premijera Kosova.

Uz ove dve grupacije, odvojene kandidatske liste sačinjavaju smenjena direktorka Doma zdravlja iz Gračanice i poslanica u kosovskom parlamentu Rada Trajković u koaliciji sa odbačenim članovima SNS-a, SPS-a, radikala i bivšim poslanicima iz perioda koalicije "Povratak".

Tu su i demokrate okupljene oko Saše Đokića, koje je finansijski podržao Agim Čeku, te nekoliko samozvanih političkih partija Crnogoraca, čiji lideri ovih dana borave u Sutomoru i Podgorici, kako bi izdejstvovali potpise raseljenih lica, uglavnom Roma sa Konika u Podgorici.

Na severu Kosmeta, gde velika većina Srba ne želi da izađe na izbore, jer veruju da će glasanjem po zakonima Kosova priznati nezavisnost, većina lidera popušta pred porukama Ivice Dačića - da će biti smenjeni ukoliko ne prihvate izlazak na izbore.

Građani sa severa Kosova ne prihvata izbore
 

Izvesno je da će takozvana Jedinstvena srpska lista nastupiti u sve četiri opštine.

Kandidat za predsednika Leposavića po tom "ključu" će biti - socijalista, u Kosovskoj Mitrovici – naprednjak, a u Zubinom Potoku i Zvečanu će kandidate odrediti predsednici Dragiša Milović i Slaviša Ristić. Zna se da njih dvojica, bar do ovog trenutka, nisu na listama niti će izaći na izbore, ali će imenovanjem svojih kadrova zadržati pozicije kontrolora vlasti iz senke.

Uz SNS i SPS, prvi su se oglasili članovi SPO Vuka Draškovića i socijaldemokrate Rasima Ljajića, skoro pretećim porukama da će sami izaći na izbore ukoliko Jedinstvena lista propadne, što kod preostalih Srba na Kosmetu skoro izaziva podsmeh, jer se zna da od članova SPO na Kosmetu živi i radi jedino sam bez porodice Ranđel Nojkić.

Članovi i jedne i druge partije na Kosmetu broje se na prste jedne ruke kao i članovi Nove Srbije Velje Ilića i Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme, čiji su izvršni odbori zaključili da njihovi članovi moraju izaći na lokalne izbore.

Oliver Ivanović, predsednik Građanske inicijative "Pravda –demokratija", najavio je da će sigurno učestvovati na izborima, ali čeka da vidi ko će činiti Jedinstvenu srpsku listu.

Demokrate predvođene Goranom Bogdanovićem, bivšim ministrom u Vladi Kosova i bivšim ministrom u Vladi Srbije, sačiniće svoju listu i na njoj, kako se nezvanično saznaje, kandidati će biti uglavnom lica koja su učestvovala u radu kosovskih institucija.

Jedinstvenu listu će činiti 70 odsto kandidata iz naprednjačke koalicije i 30 odsto iz koalicije okupljene oko SPS-a. Dogovoreno je da će kandidati za predsednika Gračanice i Raniluga biti socijalisti dok će u ostale četiri opštine južno od Ibra, Štrpce, Parteš, Klokot, i Novo Brdo, kandidati biti iz redova SNS-a.

U predvečerje sačinjavanja lista,Vlada Srbije je u svim opštinama u kojima su bar na papiru funkcionisale srpske institucije - uvela privremene mere. Po partijskom ključu postavljeni su predsednici privremenih veća, a njihova uloga, ako je suditi po prvim potezima, jeste smena postojećih direktora javnih preduzeća i ustanova i postavljanje partijskih kadrova, čija će uloga biti da radnike (njih oko 5.000 južno od Ibra) privole da zarad ostanka na radnim mestima glasaju za Jedinstvenu listu.

Izbori na Kosovu trebalo bi da budu održani 4. novembra ove godine.

POVEZANE VESTI

Nedelja 25.08.2013. 18:05
Kad ovo procitas zgadi ti se zivot, ovo je dno, bolje da nas nema nego ovo da gledamo,sta nam radi stoka izdajnicka.
Nedelja 25.08.2013. 18:06
velika tuga se nadvila nad srbiju! crnogorci,bosanci,hrvacani ... dok se svi izredjaju na vlasti srbija ce nestati, A DOMACIN CUTI LI CUTI, CUTANJE JE VALJDA ZLATO !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online