Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 24.08.2013.
22:04
Beta A

Šabić: Ne izveštavajte o Jovanki do detalja, kažnjivo je zakonom!

Poverenik za informacije od javnog znacaja Rodoljub Šabić poručio je u subotu da je objavljivanje detalja o zdravstvenom stanju Jovanke Broz bez njene saglasnosti protivno zakonu i apelovao na medije da sa takvim izveštavanjem prestanu.

Rodoljub Šabić: Izveštavanje medija o zdravstvenom stanju Jovanke Broz predstavlja još jedno alarmantno upozorenje na potpuno neadekvatan odnos prema zaštiti podataka o ličnosti 

Šabić je u pisanoj izjavi naveo da su, prema Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, podaci o zdravstvenom stanju "naročito" osetljivi i da je njihova obrada dozvoljena samo uz pristanak osobe o čijim podacima se radi.


"Drugačije postupanje sa tim podacima je po zakonu kažnjiv prekrsaj", rekao je on.


Šabić je ocenio da je izveštavanje medija o zdravstvenom stanju Jovanke Broz još jedno alarmantno upozorenje na potpuno neadekvatan odnos prema zaštiti podataka o ličnosti.


"Izuzetno veliki broj medija izveštavao je o zdravstvenom stanju Jovanke Broz objavljujuci podatke koji se po zakonu nikako ne bi smeli objavljivati bez njene saglasnosti. Apelujem na medije da sa ovakvim izveštavanjem prestanu i da način izveštavanja preispitaju sa stanovišta, pre svega, etičkih principa sopstvene struke", naveo je Šabić.


On je kazao da za nepoštovanje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti nisu odgovorni mediji, već službenici koji podatke daju novinarima.
 

Jovanka Broz

Prema Šabićevim rečima, razumljivo je pojačano interesovanje za zdravstveno stanje Jovanke Broz, ali mediji ne bi smeli da objavljuju više informacija od toga da je hospitalizovana, da je pod tretmanom i da jeste ili nije u životnoj opasnosti.


"Objavljivanje informacija o pomućenoj svesti, problemima sa mokrenjem, o ranama na telu i grudima, poodmaklom stadijumu kancera je ne samo mučno i nepotrebno, nego i nedopustivo", kazao je Šabić.


On je ukazao da je Vlada Srbije, po zakonu, morala doneti Uredbu o posebnim merama zaštite narocito osetljivih podataka ali da, iako je rok za donošenje istekao pre više od četiri godine, to još nije urađeno.


Jovanka Broz je u petak primljena u Urgentni centar, a njeno zdravstveno stanje blago se poboljšalo u subotu, nakon intenzivne terapije i nege.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 26.08.2013. 01:42
a sta je jovanka vanzemaljac ili sta vec pa da nesme niko davati izjave
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online