Subota 24.08.2013.
22:04
Beta

Šabić: Ne izveštavajte o Jovanki do detalja, kažnjivo je zakonom!

Rodoljub Šabić: Izveštavanje medija o zdravstvenom stanju Jovanke Broz predstavlja još jedno alarmantno upozorenje na potpuno neadekvatan odnos prema zaštiti podataka o ličnosti 

Šabić je u pisanoj izjavi naveo da su, prema Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, podaci o zdravstvenom stanju "naročito" osetljivi i da je njihova obrada dozvoljena samo uz pristanak osobe o čijim podacima se radi.


"Drugačije postupanje sa tim podacima je po zakonu kažnjiv prekrsaj", rekao je on.


Šabić je ocenio da je izveštavanje medija o zdravstvenom stanju Jovanke Broz još jedno alarmantno upozorenje na potpuno neadekvatan odnos prema zaštiti podataka o ličnosti.


"Izuzetno veliki broj medija izveštavao je o zdravstvenom stanju Jovanke Broz objavljujuci podatke koji se po zakonu nikako ne bi smeli objavljivati bez njene saglasnosti. Apelujem na medije da sa ovakvim izveštavanjem prestanu i da način izveštavanja preispitaju sa stanovišta, pre svega, etičkih principa sopstvene struke", naveo je Šabić.


On je kazao da za nepoštovanje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti nisu odgovorni mediji, već službenici koji podatke daju novinarima.
 

Jovanka Broz

Prema Šabićevim rečima, razumljivo je pojačano interesovanje za zdravstveno stanje Jovanke Broz, ali mediji ne bi smeli da objavljuju više informacija od toga da je hospitalizovana, da je pod tretmanom i da jeste ili nije u životnoj opasnosti.


"Objavljivanje informacija o pomućenoj svesti, problemima sa mokrenjem, o ranama na telu i grudima, poodmaklom stadijumu kancera je ne samo mučno i nepotrebno, nego i nedopustivo", kazao je Šabić.


On je ukazao da je Vlada Srbije, po zakonu, morala doneti Uredbu o posebnim merama zaštite narocito osetljivih podataka ali da, iako je rok za donošenje istekao pre više od četiri godine, to još nije urađeno.


Jovanka Broz je u petak primljena u Urgentni centar, a njeno zdravstveno stanje blago se poboljšalo u subotu, nakon intenzivne terapije i nege.

2024 © - Vesti online