Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.08.2013.
13:22
Prevela i priredila: Nataša Jokić A

Mafijaško Kosovo (4): Misija agenta Rajnera

Posle intervjua sa francuskim novinarom Pjerom Peanom, "Vesti" ekskluzivno donose izvode iz poglavlja "Iza kulisa francuske politike" iz njegove knjige "Kosovo - 'pravedni' rat za mafijašku državu", koju je nedavno objavio pariski izdavač Fajar, a očekuje se i njen srpski prevod u izdanju Službenog glasnika.

TAČIJEVA "TELESNA GARDA": Francuzi brinuli o bezbednosti svog saveznika
 


Pean piše o tome kako je francuska kontraobaveštajna služba pomagala OVK za vreme bombardovanja SRJ u navođenju aviona NATO-a na srpske ciljeve, kako su francuski agenti izvlačili sa Kosova u Francusku pripadnike buduće Tačijeve lične garde, kako je šef te operacije primio odlikovanje od predsednika Širaka, noseći lažne brkove, kako se sve to događalo u vreme šefovanja generala Rondoa, ličnog prijatelja Ante Gotovine i kako francuska vojska i vojna obaveštajna služba o svemu tome uopšte nisu bile obaveštavane. Došavši na Kosovo našli su se na meti OVK-a. U svakoj drugoj državi evropske "kvinte" angažovane na Balkanu ovi detalji izazvali bi skandal - u Francuskoj su izazvali složno ćutanje.

Arno Danžan je manje kategoričan od Lorencija kada je reč o trgovini organima: "Možda je trgovina organima postojala, ne znam ništa o tome. Teško mi je da u to poverujem, ali zamerio bih sebi da nisam to primetio."
 

On kaže da u svakom slučaju ništa o tome nije znao dok je još bio aktivan (u kontraobaveštajnoj službi). Kada je reč o vezama Tačija sa mafijom, on ostaje sumnjičav, iako je podozrevao da su šefovi (OVK) dolazili do novca preko mutnih poslova. "Nismo imali iluzija. Naš posao nije bio da istražujemo te stvari. Koliko ja znam, bilo je samo glasina, o ilegalnoj trgovini."

Kada je reč o svedoku broj 1, lekaru koji je vršio jednu operaciju, koji se 2012. godine predstavio pravosudnim vlastima u Srbiji i čije smo svedočenje delimično preneli na početku ove knjige, Danžan tvrdi da "čak i u Srbiji niko u to ne veruje", da većina misli da je to "montaža srpskih službi. Jaki su u tome, znate..." Danžan takođe ne veruje ni u navode iz izveštaja Dika Martija.

Posle susreta u centru Kleber, krajem februara 1999. godine, francuska kontraobaveštajna služba (DGSE) udvostručila je napore da pomogne OVK i Tačija. Na sto Olivijea Šrameka, direktora kabineta predsednika vlade na potpisivanje je stigla posebna procedura (DDA) kako bi bili deblokirani potrebni fondovi za pomoć Francuske pobunjeničkom pokretu. Dve ekipe iz službe Akcije (SA) poslate su na teren kako bi pomagale i obučavale pripadnike OVK-a.

Prvu misiju je vodio agent Rajner. Nalazeći se za vreme bombardovanja pored pripadnika OVK-a, pripadnici SA koji su imali šifrovane satelitske telefone bavili su se obaveštajnim poslom. Oni su obezbeđivali veze između OVK-a i NATO-a, obaveštavali o položajima, situaciji na terenu i označavali mete. Takođe, pripadnici SA obučavali su pripadnike OVK-a u odbrambenim i borbenim tehnikama. Lorenci tvrdi da se Francuska suprotstavila da im isporuči oružje.
 

"Posle Klebera mi se više ne rastajemo od Tačija. Postali smo veoma bliski. Prijatelji... Za vreme rata u više navrata smo bili na Kosovu gde se vratio. Više puta smo organizovali njegovo izvlačenje sa Kosova kako bi došao u Pariz na razgovore u Ministarstvo spoljnih poslova sa Ererom i u Ministarstvo odbrane.


* O čemu su bili ti razgovori?
* - O francuskoj pomoći OVK i o razmerama te pomoći. Počeli su da pričaju o transformaciji članova OVK-a posle rata...

U isto vreme Lezie, jedan drugi pripadnik SA kontraobaveštajne službe DGSE, dobija u zadatak jednu drugu misiju koja traži velike tehničke i ljudske snage: uspostaviti telesnu gardu od tridesetak ljudi za Hašima Tačija. Oko dvanaest agenata DGSE radi pod rukovodstvom Lezijea. Prvo da bi se utvrdio program obuke koja treba da se odvija u Francuskoj u Serkotu, u padobranskom centru za specijalnu obuku (CPES), koji je podređen DGSE.

Za obuku koja će trajati dva meseca angažovani su agenti iz Serkota, specijalizovani za tajne akcije i dvojica iz specijalnih snaga u Perpinjanu. Jedna ekipa instruktora predviđena je kako bi kosovske Albance obučavala u gađanju, telesnom obezbeđivanju na ulici, usred gomile ljudi, u konvoju, kao i u dezaktiviranju eksplozivnih naprava.  

Sagovornik Ramuš


Lezie stupa u kontakt sa vojnim rukovodstvom OVK-a. On je već dolazio na Kosovo i u Albaniju prethodne godine. U proleće 1999. godine njegovo putovanje počinje u Tirani. Teško je zakazati sastanke, jer je Kosovo pod bombama NATO-a. Prilikom drugog putovanja kreće na Kosovo jednim džipom, ali mora da pređe granicu peške i satima zatim pešači sve dok po njega nije došao jedan drugi džip koji ga dovodi pred kosovske Albance obučene kao geriljerosi u logoru u kojem se nalazi Ramuš Haradinaj. On - Ramuš Haradinaj, biće njegov sagovornik. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online