Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 21.08.2013.
13:31
Priredila: N. Jokić - Vesti A

Mafijaško Kosovo (3): Lorenci bio za ubijanje civila

Posle intervjua sa francuskim novinarom Pjerom Peanom, "Vesti" ekskluzivno donose izvode iz poglavlja "Iza kulisa francuske politike" njegove knjige "Kosovo - 'pravedni' rat za mafijašku državu", koju je nedavno objavio pariski izdavač Fajar, a očekuje se i njen srpski prevod u izdanju "Službenog glasnika".

ŠAMAR OD SLOBE: Žerar Erera

Pean piše o tome kako je francuska kontraobaveštajna služba pomagala OVK za vreme bombardovanja SRJ u navođenju aviona NATO-a na srpske ciljeve, kako su francuski agenti izvlačili sa Kosova u Francusku pripadnike buduće Tačijeve lične garde, kako je šef te operacije primio odlikovanje od predsednika Širaka, noseći lažne brkove, kako se sve to događalo u vreme šefovanja generala Rondoa, ličnog prijatelja Ante Gotovine i kako francuska vojska i vojna obaveštajna služba o svemu tome uopšte nisu bili obaveštavani.

Došavši na Kosovo našli su se meti OVK. U svakoj drugoj državi evropske "kvinte" angažovane na Balkanu, ovi detalji izazvali bi skandal - u Francuskoj su izazvali složno ćutanje.

Žerar Erera, operativni šef francuske delegacije, iz Beograda se vratio praznh ruku jer je Milošević bio "beskompromisan".


Tačija sam susreo tek u Kleberu kada je OVK potpisao ugovor. On je bio taj koji mi je prišao. "Imam kontakte sa svima, pre svega sa CIA, ali nemam nikakav kontakt sa Francuzima...", svedoči Anro Danžan.

* Dakle?
* To je glupo, ipak vi ste bili pokrovitelj Rambujea. Treba mi kontakt, mogli biste vi to da budete...
* Zašto ja?
* Jer govorite nemački. U vašoj delegaciji su samo diplomate, ambasadori... Treba mi neko sa kim je kontakt jednostavan.

MEDLINKIN LJUBIMAC: Hašim Tači
 


* Ne mogu odmah da vam odgovorim, treba da to prenesem mojim šefovima.
* Prenesite im."


"Kontraobaveštajna služba mi je dala zeleno svetlo. Tako sam Tačija ponovo video već sutradan: "Imam članove porodice koji žive u Francuskoj",kaže on. "Jedna od mojih sestara živi ovde. On ima sina i on će biti taj koji će vam omogućiti da me kontaktirate. Evo njegovog broja... "


"Kontaktirao sam na taj način Tačija nakon što je počelo bombardovanje. DGSE šalje na teren u informativnu misiju jednog agenta - Rajnera. On će svakodnevno izveštavati, ali, koliko je meni poznato, neće biti ciljnih aktivnosti... "


Danžan govori o jednoj drugoj misiji preko Albanije sa "mrežom generala Rondoa" koji je bio oprezan sa onima koji su bili povezani s Tačijem. On je povezan sa Mahmutijem i Ramušem (Haradinajom)."


Iako potvrđuje da je OVK od njega tražila oružje, Danžan tvrdi da im ga DGSE nije dostavljala. On ipak ne isključuje mogućnost da su službe mogle da zatvore oči pred organizovanjem mreža za isporuku oružja.


"Tači je dva puta došao u Pariz", nastavlja on, "prvi put 26. maja 1999, na dan finala Lige šampiona između Bajerna i Mančestera. Pratio ga je Mahmuti. Dva lidera sreli su Filipa Rondoa, Tjeri Dana (sa kojim je susret loše prošao), Ereru i ministra odbrane Alena Rišara na aerodromu Roasi. Uveče, 28. maja, Socijalistička partija organizovala je veliki miting u Palati sportova u Parizu (slaveći evropsku socijaldemokratiju) u prisustvu Toni Blera, Gerharda Šredera, Masima Daleme. Mahmuti je kopao rukama i nogama da on i Tači prisustvuju tom skupu. Mi smo zapretili da ćemo se povući ako ostanu pri svom zahtevu. Mahmuti je imao bliske veze u Socijalističkoj partiji, naročito sa Kristijanom Kastanjom. Tači je ponovo došao u septembru 1999... "


Pjer Antoan Lorenci vraća se na rat koji je po njemu bio jedini način da se Milošević savije. On daje do znanja da je učestvovao u tom menjanju orijentacije bombardovanja ka civilnim ciljevima. Taj stav je protivrečan stavu Francuske da se treba suprotstaviti želji generala Klarka da se "sve uništi", stavu koji je branio predsednik Širak, kako nam je potvrdio Iber Vedrin.


"Da li ste znali za veze pripadnika OVK sa mafijom?" - pitamo Lorencija.


* Znali smo sa kim imamo posla, znali smo ko ilegalno trguje. U početku uzimamo ono što možemo... Nismo tu da držimo moralnu pridiku. Naši sagovornici vode legitiman rat.

Kako je Tači postao "zvezda"


Pjer Antoan Lorenci dopunjava Arnoa Danžana. On objašnjava da je francusko Ministarstvo spoljnih poslova imalo ulogu da organizuje pregovore u Rambujeu, a da su Amerikanci oko Madlen Olbrajt i Džejmsa Rubina bili ti koji su rukovodili. Hašim Tači je tom prilikom čak postao "zvezda". On ima direktne kontakte sa Madlen Olbrajt i sa Džejmsom Rubinom i njihov je štićenik. Šefica američke diplomatije preporučuje francuskom ministru spoljnih poslova Iberu Vedrinu da se zainteresuje za Tačija koji je nepoznat kako francuskoj diplomatiji, tako i njenim službama.

POVEZANE VESTI

Sreda 21.08.2013. 15:51
Zao mi sto je ova kucka Olbrajt hranjena Srpskim hlebom i tada zasticena od sadasnjih prijatelja.
Sreda 21.08.2013. 21:02
Zasto joj se uopste podaje paznje,VJESTICA-----zivjela i skolovala se u Srbiji i za Zahvalnost udarila Noz u Ledza---Ima i za takve BOGA i on ce joj dati a vec jeste svoju nagradu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online