Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 05.08.2013.
19:19
RTS A

Ruski "nebeski vatrogasac" sleteo u Niš

Vatrogasni avion "Berijev 200", koji je rusko ministarstvo poslalo u Srbiju, sleteo je u Niš. Delegaciju ruskog Ministarstva za civilnu zaštitu dočekao pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije Đorđe Babić. Avion će biti u Srbiji oko dva meseca.

"Berijev-200" nad Nišem
 

"Očekujemo veoma toplo leto i zato smo tražili da ovaj avion ranije dođe i bude u režimu stalnog dežurstva. Prema prognozama očekujemo da će avgust biti ekstremno opasan za izbijanje požara", upozorio je Babić.

Sergej Arbuzov iz ruske delegacije je najavio da će ruski piloti učiniti sve da situacija u Srbiji i regionu bude bezbedna.

"Nadam se da će svi biti zadovoljni, ali očekujem da se neće ponoviti situacija od prošle godine, kada je bilo mnogo požara u Srbiji", istakao je Arbuzov.

Za nekoliko sekundi pokupi 12 tona vode
 

"U okviru sporazuma između Rusije i Srbije o osnivanju humanitarnog centra, u cilju pružanja pomoći u gašenju prirodnih požara, za Srbiju je odleteo avion-amfibija Be-200", rekla je Irina Rosius, portparolka ruskog ministarstva.

Prema njenim rečima, ruski avion će biti u Nišu oko dva meseca. Međuvladin sporazum o osnivanju Srpsko-ruskog humanitarnog centra potpisan je 25. aprila 2012. godine, a dolazak ruskog aviona je odobrila i Vlada Srbije.

Kako je ranije objavljeno u Beogradu, na osnovu vremenske prognoze i iskustava iz ranijih godina, u Srbiji su do 30. septembra mogući šumski i poljski požari.

Ruski vatrogasni avion "Berijev 200", jedna je od najefikasnijih amfibijskih letelica u svojoj klasi. Kada se koristi za gašenje požara, Be-200 može da ponese 12 tona vode - koliko i šest helikoptera Mi-8, kakve Vojska Srbije koristi za te namene.

Prednost "Berijeva 200" je to što može da rezervoare napuni vodom ne samo na aerodromu, već i glisirajući, u niskom letu, preko mora ili jezera. Za punjenje rezervoara od 12 tona pri glisiranju potrebno mu 14 sekundi, a za ispuštanje kompletnog kapaciteta vode odjednom dovoljno mu je i nešto manje od jedne sekunde. Zahvaljujući takvom načinu punjenja rezervoara - poput "kanadera", može da za kraće vreme obavi više intervencija u zapaljenom području.

"Berijev 200" može da ispušta i hemijske supstance koje sprečavaju širenje vatre. Taj avion je koncipiran 1989. godine, a prva verzija je prikazana na vazduhoplovnoj izložbi u Parizu 1991. godine. Zvaničan probni let jebio 24. septembra 1998. godine, a prvo poletanje s vode je izveo godinu dana kasnije. U operativnu upotrebu uključen je 2003. godine.

Do sada je izgrađeno devet takvih letelica. Osim Rusije, jedan takav avion kupio je Azerbejdžan. Uspešno je korišćen za gašenje požara u Grčkoj, Italiji, Portugaliji, i Rusiji, kao i u Indoneziji i Izraelu.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 05.08.2013. 19:27
И ко каже да нам Руси непомажу,тај никада не проговоријо више!Где су Авијони наших добрих суседа или Европске Уније?Само Грци и Руси су нам Браћа друго све треба у провалију бацити као што су они нас бацали и SCHLUSS!Они који су након првог светског рата нама лизали рикверц и летелу у БГ и молили да уђу у савез са победницима и њиховим ослободиоцима од злих Аустроугара и Италијана у Краљевину Српску данас су нама Србима већи душмани и од Аустријанаца.На границама Србије осим Републике Српске све сами ДУШМАНИ усташе.Грци су нам за време ратова помагали и Руси а свака Част Црногорцима добровољцима али данас је на власти у ЦГ Усташлук.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online