Ponedeljak 05.08.2013.
19:19
RTS

Ruski "nebeski vatrogasac" sleteo u Niš

"Berijev-200" nad Nišem
 

"Očekujemo veoma toplo leto i zato smo tražili da ovaj avion ranije dođe i bude u režimu stalnog dežurstva. Prema prognozama očekujemo da će avgust biti ekstremno opasan za izbijanje požara", upozorio je Babić.

Sergej Arbuzov iz ruske delegacije je najavio da će ruski piloti učiniti sve da situacija u Srbiji i regionu bude bezbedna.

"Nadam se da će svi biti zadovoljni, ali očekujem da se neće ponoviti situacija od prošle godine, kada je bilo mnogo požara u Srbiji", istakao je Arbuzov.

Za nekoliko sekundi pokupi 12 tona vode
 

"U okviru sporazuma između Rusije i Srbije o osnivanju humanitarnog centra, u cilju pružanja pomoći u gašenju prirodnih požara, za Srbiju je odleteo avion-amfibija Be-200", rekla je Irina Rosius, portparolka ruskog ministarstva.

Prema njenim rečima, ruski avion će biti u Nišu oko dva meseca. Međuvladin sporazum o osnivanju Srpsko-ruskog humanitarnog centra potpisan je 25. aprila 2012. godine, a dolazak ruskog aviona je odobrila i Vlada Srbije.

Kako je ranije objavljeno u Beogradu, na osnovu vremenske prognoze i iskustava iz ranijih godina, u Srbiji su do 30. septembra mogući šumski i poljski požari.

Ruski vatrogasni avion "Berijev 200", jedna je od najefikasnijih amfibijskih letelica u svojoj klasi. Kada se koristi za gašenje požara, Be-200 može da ponese 12 tona vode - koliko i šest helikoptera Mi-8, kakve Vojska Srbije koristi za te namene.

Prednost "Berijeva 200" je to što može da rezervoare napuni vodom ne samo na aerodromu, već i glisirajući, u niskom letu, preko mora ili jezera. Za punjenje rezervoara od 12 tona pri glisiranju potrebno mu 14 sekundi, a za ispuštanje kompletnog kapaciteta vode odjednom dovoljno mu je i nešto manje od jedne sekunde. Zahvaljujući takvom načinu punjenja rezervoara - poput "kanadera", može da za kraće vreme obavi više intervencija u zapaljenom području.

"Berijev 200" može da ispušta i hemijske supstance koje sprečavaju širenje vatre. Taj avion je koncipiran 1989. godine, a prva verzija je prikazana na vazduhoplovnoj izložbi u Parizu 1991. godine. Zvaničan probni let jebio 24. septembra 1998. godine, a prvo poletanje s vode je izveo godinu dana kasnije. U operativnu upotrebu uključen je 2003. godine.

Do sada je izgrađeno devet takvih letelica. Osim Rusije, jedan takav avion kupio je Azerbejdžan. Uspešno je korišćen za gašenje požara u Grčkoj, Italiji, Portugaliji, i Rusiji, kao i u Indoneziji i Izraelu.

2024 © - Vesti online