Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 03.08.2013.
01:11
Lj. Ivanović - Vesti A

Poleće Er Srbija!

Potpisivanjem ugovora u Beogradu između Etihada i države, Srbija je umesto Jata dobila potpuno novu aviokompaniju pod imenom Er Srbija, a na čijem čelu će biti Deni Kondić, Australijanac srpskog porekla.

Posao vredan stotine miliona evra: Predstavnici Vlade Srbije sa čelnicima Etihada
 

Kako je ugovorom predviđeno, vlada će preuzeti dugove Jata, kao i socijalni program za između 300 i 500 zaposlenih, dok će Etihad u startu uložiti 40 miliona dolara, što će uz kredit od dodatnih 60 miliona biti dovoljno za uzimanje na lizing deset novih aviona, tipa Erbas 319 koji će uz postojeću flotu ATR 72 biti flota nove aviokompanije.

Širenje Etihada

Pored 49 odsto udela u Er Srbiji, nacionalna aviokompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata Etihad ervejz je suvlasnik sa 29,21 odsto u Er Berlinu, u Er Sejšelima ima 40 procenata, u Virdžin Australiji 10 odsto, irskom Er Lingusu 2,99 odsto i indijskom Džet ervejzu 24 odsto.

- Danas postavljamo srpski avion na pistu za uzletanje. Nova krila Srbije uskoro poleću, sa čvrstim uverenjem da će naš avion, naša Srbija, da leti dugo na sopstvenim krilima - rekao je vicepremijer Aleksandar Vučić i dodao da će nova kompanija biti vodeća u regionu od oko 30 miliona ljudi.


- Posebnu zahvalnost dugujemo našem prijatelju šeiku Muhamedu bez koga ovaj posao ne bi bio zaključen - rekao je Vučić.


Čelnik Etihada, Džejms Hogan bio je krajnje iskren kada je evocirao tok pregovora o preuzimanju Jata.

Džejms Hogan, direktor Etihada i vicepremijer Aleksandar Vučić

- Kada smo videli dokumentaciju o poslovanju bilo je jasno da se na taj način nije moglo dalje. Ne želim da pričam o prošlosti, jer mene interesuje samo budućnost. Uložićemo u novu flotu, u novu kabinsku uslugu, nove linije i kompaniju ustrojiti prema meri koja je potrebna kako bi ona u naredna 24 meseca postala profitabilna - rekao je Hogan.


Nacionalna aviokompanija Etihad ervejz, iako u vlasništvu države, posluje po striktno tržišnom principu. Osnovana je 2003. godine, ima 15.000 zaposlenih, 78 aviona u floti i još 70 poručenih letelica. Emiraćani su insistirali da Er Srbiju ne sme voditi nijedan partijski kadar, čak i da to ne može biti neko iz Srbije. Ipak, kompromis je nađen u Deniju Kondiću koji će čelnu funkciju zauzeti 1. oktobra.
 

Važan kvalitet: Usluga kao u Etihadu
 

- Drago mi je što smo našli Kondića, čoveka koji ima 25 godina iskustva u avio-biznisu. Radio je u Kvantasu i Malejža erlajnzu i sigurno je da će doneti novine u poslovanju - dodao je Džejms Hogan.

Ništa od akcije

Jedna od nepoznanica vezana za preuzimanje Jata je i podela besplatnih akcija. Ovo pitanje je posebno naljutilo vicepremijera Vučića koji je oštrim tonom odgovorio da Jat sada pravi gubitke, te da se "ni iz čega ništa ne može ni podeliti".
Ipak, Vučić je obećao da će sve biti "po zakonu" što bi značilo da 15 odsto deonica mora biti podeljeno bivšim i sadašnjim zaposlenima i građanima.

- Novi avioni će ulaziti fazno u upotrebu. Etihad ne radi ovo prvi put. Mi smo restrukturirali malu kompaniju Er Sejšeli i ona je sada profitabilna - rekao je Hogan.
Kako je najavio Hogan, najdalje za 36 meseci Er Srbija će i ove nove erbasove A319 zameniti supermodernim avionima, a pregovara se s Erbasom za tipove A320 NEO i boingom oko 737-MAX. Reč je o letelicama za kratke i srednje linije najnovije generacije, sa izuzetno tihim motorima koji troše 20 odsto goriva manje.


Novi čelnik Er Srbije drži karte još uvek skrivene, pravdajući to ranom fazom preuzimanja kompanije. Tako se Deni Kondić samo predstavio, ali nije otkrivao puno toga oko novih linija, cenovne politike ili otpuštanja, što zaposlene u Jatu posebno interesuje.

Na čelu nove kompanije: Dane Kondić
 

- Rođen sam u Australiji kao prva generacija iseljenika. U Sidneju sam se školovao i zaposlio u Kvantasu. Posao koji je pred nama je velik i izazovan, a za transformaciju kompanije podjednako je važno rebrendirati kompaniju, kao i formirati novu mrežu linija i kvalitet usluge. Razumem da su mnogi u Srbiji veoma vezani za ime Jat, ali ono van granica Srbije ne znači nikome mnogo. Takođe, usluga keteringa u Jatu je zastarela i mogu da kažem da će Er Srbija imati uslugu koja će biti ravna onoj u Etihadu. Avioni se moraju promeniti, jer su Jatovi stari, skupi za održavanje i neefikasni - rekao je Kondić.

Simbol

Rebrendiranje je povereno mladoj Srpkinji Tamari Maksimović koja je rep aviona podelila u dva polja - crveno i plavo, na čijoj sredini je stilizovan beli dvoglavi orao. Trup aviona biće beo s krupnim natpisom Er Srbija, na engleskom jeziku, dok će motore krasiti stilizovana srpska trobojka. Pored logoa i imena, nova kompanija ima i novi slogan, a on glasi - Sada ste bolje povezani.

Kada je reč o novim linijama, Džejms Hogan je naveo da će se u drugoj fazi razvijanja kompanije posebno voditi računa o brojnoj srpskoj zajednici koja živi u Australiji, Severnoj Americi i Nemačkoj. Kad je reč o prve dve, razmišljaće se i o uvođenju dugolinijskog saobraćaja, ali toga svakako neće biti u narednih 36 meseci kada će se obnavljati primarna flota.


Zasad će Er Srbija dobiti 12 novih destinacija u Evropi, na Bliskom Istoku i u Africi, uz održavanje već postojeće 33 destinacije. Među novim linijama su Banjaluka, Bejrut, Bukurešt, Budimpešta, Kairo, Kijev, Ljubljana, Prag, Sofija, Varna i Varšava. Tu su i četiri leta nedeljno za Abu Dabi, uz već postojeći dnevni let Etihada na istoj liniji. Ova konekcija je ujedno i najkraća veza Srbije i Australije, odnosno Dalekog Istoka.

Posle 66 godina Jat otišao u istoriju

JAT više ne postoji
 

Brend Jata otišao je u istoriju posle punih 66 godina. Čuveno Jatovo "crveno jaje" na srebnom trupu aviona bio je simbol uspeha u zlatnom periodu jugoslovenske avijacije. Sad je tome došao kraj, jer je novi vlasnik Jata, emiratski Etihad, promenio ime kompanije u - Er Srbija.

Slavna prošlost

Uoči sankcija Jat je bio među prvih 10 evropskih kompanija, a na 31. mestu u svetu po uspešnosti. Koliko se ulagalo u flotu najbolje govori podatak da je Jat bio prva evropska kompanija koja je 1985. godine kupila novi boing 737-300.

Međutim, malo ljudi zna da ova promena imena nije prva u istoriji. Prva aviokompanija, nastala juna 1927. zvala se Aeroput i bio je nacionalna aviokompanija Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, a potom i Kraljevine Jugoslavije. Bila je deseta aviokompanija osnovana u Evropi i 21. u svetu! Rasformirana je u decembru 1948.

Zapravo, ni doskorašnji Jat - nije isti onaj Jat iz sedamdesetih. Naime, Jat je od osnivanja bila skraćenica za Jugoslovenski aerotransport, ali je raspadom čak i one krnje Jugoslavije obesmišljeno da kompanija nosi ime nepostojeće države. S druge strane, Jat je bio prepoznatljiv brend u svetu, nešto po čemu su ga prepoznavali, čak i kad su se Britanci šalili da skraćenica zapravo znači "sprdnja s vremenom" (Joke About Time) , aludirajući na fleksibilnost poletanja i sletanja. Ipak, 2003. godine "jugoslovenstvo" Jata je potrošeno, te je kompanija preimenovana u Jat ervejz.


U međuvremenu Jat nije samo simbol blistave prošlosti već i kompanije kojom su političke stranke manipulisale, koja je godinama bila u agoniji, sa zastarelom flotom i rekordnim dugovima. Sunovrat Jata trajao je decenijama. Ipak, kao ključni momenat njenog propadanja smatraju se devedesete, odnosno vreme raspada SFRJ, embarga i ratova. Jat je tada izgubio tržište od oko 22 miliona stanovnika, sankcije su mu prizemljile avione, a svi planovi o obnavljanju flote pali su u vodu.

POVEZANE VESTI

Subota 03.08.2013. 10:25
И овде се види тешка иронија... "зли југословени" направили ЈАТ и прославили га, сопственим радом, а "добри срби" га - ПРОДАЛИ ???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online