Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 31.07.2013.
00:46
Beta A

"Izmenjeni" Euleks ostaje na KiM

Uprkos ekonomskim teškoćama unutar Evropske unije (EU) ne postoji volja da se juna iduće godine okonča rad misije Euleks na Kosovu, već se očekuje njena reorganizacija, izjavili su danas visoki zvaničnici Unije.

"Biće promena, ali ne i gašenja misije", rekao je za prištinsku "Tribunu" neimenovani visoki zvaničnik EU.

Nema "gašenja": Očekuje se reorganizacija Euleksa
 

Po izvorima tog dnevnika, iz misije će se, kao posebno telo, izdvojiti sadašnja ekipa tužilaca i istražitelja koja radi na istrazi navoda o trgovini ljudskim organima, na osnovu izveštaja Dika Martija. Za sada nije jasno da li će se taj deo misije baviti samo navodima u izveštaju Martija ili će biti proširen u neku vrstu suda za ratne zločine izvršene na Kosovu. Ta misija bi ostala pod nadležnošću EU, a ne UN, kao što je predlagano.


Drugi deo misije će, po istim izvorima, biti organizovan u tri "stuba":

Prvi će se baviti organizovanim kriminalom i korupcijom i u njemu će biti angažovani tužioci i istražitelji Euleksa koji bi postupali nezavisno.

Drugi "stub" bi imao funkciju nadlegledanja i savetovanja institucija Kosova na

EU i Priština odlučuju o Euleksu, a ne Srbija i UN

centralnom nivou.

Treći "stub" bi se bavio severom Kosova i bio bi usredsređen na obaveze koje za misiju proizilaze iz ostvarivanja aprilskog sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Zamenik premijera i ministar pravde tzv. Kosova Hajredin Kuči je potvrdio za "Tribunu" da se razgovara o restruktuiranju misije Euleks. On je rekao da su o tome do sada održana dva sastanka - jedan u Briselu, i jedan u Prištini. 

Euleks raspoređuje dodatne savetnike policije u Mitrovici

Euleks će rasporediti iskusnije, više policijske savetnike iz Prištine u Kosovsku  Mitrovicu, čime će njihov broj u toj srpskoj enklavi na severu Kosova biti 23, saopšteno je iz pravno-policijske misije EU.

Šef Euleksove misije Bernd Borhart naveo je da je odluka o slanju dodatnih savetnika donesena zbog posebnih izazova sa kojima se policija suočava na severu, posebno u svetlu događaja posebnih dana.

Da podsetimo, dva pripadnika policije Euleks ranjena su na severu Kosova kada ih je grupa demonstranata gađala kamenicama, "u očiglednom odgovoru na hapšenje" Žarka Veselinovića i Slobodana Repića u mestu Rudare, saopšteno je iz te misije.

Dodatni policijski savetnici pružaće podršku Regionalnom komandnom timu Kosovske policije na severu, a posebno vršiocu dužnosti regionalnog komandira, Nenadu Đuriću.

Regionalni komandni tim je osnovan sporazumom Beograda i Prištine,
postignutim u aprilu ove godine u Briselu.

"Euleks će uložiti poseban napor da podrži primenu dijaloga Beograda i Prištine, a poseban akcenat stavljamo na izgradnju kapaciteta koji će poboljšati policiju na severu. Euleks, takođe, namerava da donira opremu novom Regionalnom komandnom timu, i to uglavnom vozila", navodi se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Sreda 31.07.2013. 02:40
...Iako je Eulex na KiM doso sa UN i srbsku saglasnost, Kosovski rezim i dalje misli da je ta organizacija na KiM dosla da ucvrst ilegalnu kosova rapublik. ...medjutim, kako se Eulex ponasa prena srbima na KiM.ima izgled da se ponasa kao da UN i srbija nije doprinela da se izkrcaju na taj deo srbske pokrajine, kosobo je srbija, svako izjasnjene Ey lidera ili eulexa da je Kim nezavisna drzava, smatra ce se da su na KiM dosli da siptarima stvore drzavu a ne da odrzavaju red i mir na taj deo srbije.
Sreda 31.07.2013. 05:59
Treba im glasno reci da nisu dosli na srpsku zemlju da bi ucvrstili laznu i nezakonitu takozvanu drzavu Kosovo, vec su tu u funkciji odrzavanja mira. Nepristrano i nenametljivo! Ako to ne mogu shvatiti jer imaju podrsku kvislinske vlade u Bgd. narod ce im pokazati kako ce se ponasati. Srpski narode na srpskom Kosmetu, veruj samo u svoju snagu i svoju pamet!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online