Sreda 31.07.2013.
00:46
Beta

"Izmenjeni" Euleks ostaje na KiM

"Biće promena, ali ne i gašenja misije", rekao je za prištinsku "Tribunu" neimenovani visoki zvaničnik EU.

Nema "gašenja": Očekuje se reorganizacija Euleksa
 

Po izvorima tog dnevnika, iz misije će se, kao posebno telo, izdvojiti sadašnja ekipa tužilaca i istražitelja koja radi na istrazi navoda o trgovini ljudskim organima, na osnovu izveštaja Dika Martija. Za sada nije jasno da li će se taj deo misije baviti samo navodima u izveštaju Martija ili će biti proširen u neku vrstu suda za ratne zločine izvršene na Kosovu. Ta misija bi ostala pod nadležnošću EU, a ne UN, kao što je predlagano.


Drugi deo misije će, po istim izvorima, biti organizovan u tri "stuba":

Prvi će se baviti organizovanim kriminalom i korupcijom i u njemu će biti angažovani tužioci i istražitelji Euleksa koji bi postupali nezavisno.

Drugi "stub" bi imao funkciju nadlegledanja i savetovanja institucija Kosova na

EU i Priština odlučuju o Euleksu, a ne Srbija i UN

centralnom nivou.

Treći "stub" bi se bavio severom Kosova i bio bi usredsređen na obaveze koje za misiju proizilaze iz ostvarivanja aprilskog sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Zamenik premijera i ministar pravde tzv. Kosova Hajredin Kuči je potvrdio za "Tribunu" da se razgovara o restruktuiranju misije Euleks. On je rekao da su o tome do sada održana dva sastanka - jedan u Briselu, i jedan u Prištini. 

Euleks raspoređuje dodatne savetnike policije u Mitrovici

Euleks će rasporediti iskusnije, više policijske savetnike iz Prištine u Kosovsku  Mitrovicu, čime će njihov broj u toj srpskoj enklavi na severu Kosova biti 23, saopšteno je iz pravno-policijske misije EU.

Šef Euleksove misije Bernd Borhart naveo je da je odluka o slanju dodatnih savetnika donesena zbog posebnih izazova sa kojima se policija suočava na severu, posebno u svetlu događaja posebnih dana.

Da podsetimo, dva pripadnika policije Euleks ranjena su na severu Kosova kada ih je grupa demonstranata gađala kamenicama, "u očiglednom odgovoru na hapšenje" Žarka Veselinovića i Slobodana Repića u mestu Rudare, saopšteno je iz te misije.

Dodatni policijski savetnici pružaće podršku Regionalnom komandnom timu Kosovske policije na severu, a posebno vršiocu dužnosti regionalnog komandira, Nenadu Đuriću.

Regionalni komandni tim je osnovan sporazumom Beograda i Prištine,
postignutim u aprilu ove godine u Briselu.

"Euleks će uložiti poseban napor da podrži primenu dijaloga Beograda i Prištine, a poseban akcenat stavljamo na izgradnju kapaciteta koji će poboljšati policiju na severu. Euleks, takođe, namerava da donira opremu novom Regionalnom komandnom timu, i to uglavnom vozila", navodi se u saopštenju.

2024 © - Vesti online