Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 24.07.2013.
09:09
trojka.rs A

Srbi sve više beže u Nemačku

Po broju zaheva za azil u Nemačkoj u prvoj polovini ove godine, Srbija se nalazi na četvrtom mestu, navedeno u izveštaju Savezne službe za migracije i izbeglice.

Glavni "podstrekač" za rapidni rast broja molbi za azil je bilo povećano plaćanje "keš" novca za plaćanje podnosiocima zahteva
 

Prema izveštaju koji je objavilo nemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova, u junu ove godine podneto je 525 zahteva građana Srbije za azil u Nemačkoj, što je više nego u maju, kada je bilo 400 molbi.

Građani Kosova, koje se u nemačkoj statistici odvojeno obrađuje od Srbije, nalaze se na 10. mestu sa 228 podnetih zahteva u junu, što je skoro duplo više nego u maju kada je bilo podneto 120 zahteva.

Prošle godine građani Srbije su podneli najveći broj zahteva za azil - iz Srbije je u 2012. godini podneto ukupno 8. 477 zahteva za azil, što je bilo povećanje od oko 85 odsto u odnosu na 2011. godinu.

Nemački političari i mediji su tada drastičan rast broja zahteva tumačili ukidanjem viza za Srbiju i Makedoniju.

Glavni "podstrekač" za rapidni rast broja molbi za azil je, prema ekspertima za pitanje izbegliaca i azilanata, bilo povećano plaćanje "keš" novca za plaćanje podnosiocima zahteva. Taj veliki broj takozvanih lažnih azilanata iz Srbije i Makedonije bio je tada jedna od važnih političkih tema, a mnogi nemački političari tražili su čak da se preispita mogućnost privremene suspenzije bezviznog režima za Beograd i Skoplje.

Broj tražilaca azila u Nemačkoj je u porastu i taj trend se neće zaustaviti, pa se do kraja godine očekuje skoro 90.000 zahteva, piše list Frankfurter rundšau.

Kada je reč o prvoj polovini ove godine, ispred građana Srbije, koji su na četvrtom mestu, nalazi se Ruska Federacija sa 9.957 zahteva, zatim sledi Sirija sa 4.517 molbi i Avganistan sa 3 448, navodi se u izveštaju ove službe.

Samo u prvoj polovini 2013. godine se, u odnosu na prošlu godinu, broj tražilaca azila udvostručio, a nemački ministar unutrašnjih poslova Hans Piter Fridrih upozorava na opasnost zloupotrebe prava na azil, prenosi Dojče vele pisanje nemačke štampe.

Savezni ured za migracije i izbeglištvo upozorava da su na delu krijumčarske bande koje azilante dovode čak i iz Rusije.Trenutno je širom sveta 45 miliona ljudi u bekstvu, što je najveći broj od 1994. godine, kada je počinjen genocid u Ruandi i od kraja razarajućih ratova na Balkanu, piše nemački list.

Moguće je da Ministarstvo unutrašnjih poslova na kraju ove godine, umesto dosadašnjih 43.000, prijavi 90.000 zahteva za azil, piše "Frankfurter rundšau".

POVEZANE VESTI

Sreda 24.07.2013. 10:05
Редакцијо! Наслов није примеран јер сигурно је да се азиланти из Србије не изјашњавају као Срби.
Sreda 24.07.2013. 10:01
prvo zemlje natoa onemoguce da radis u svojoj zemlji , posle toga ti onemoguce da zivis, logicno je da kada na nekom prostoru ne mozes ziveti , a u isto vreme drzavu boli Q .. onda se iselis (sa psovkama u ustima na tu istu drzavu...)
Sreda 24.07.2013. 11:41
Обећавали су долазак великих инвеститора, смањење дуга, броја незапослених и бирократије, изградњу станова и аутопутева… Изузев борбе против корупције и отпочињања преговора с ЕУ, ниједно од обећања министри из кабинета Ивице Дачића за годину дана нису испунили.Ни чланови Дачићеве владе нису успели да избегну замку претходника – олако су обећавали, а мало тога испунили. Пре 12 месеци грађанима је саопштено да ће влада смањити број незапослених, довести инвеститоре и од Србије направити „пристојну и успешну државу“.Отада је месечно без посла остајало 4.500 људи, а колико је њих захваљујући партији дошло до радних места, може само да се нагађа.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online