Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 23.07.2013.
08:12
newpressproduction.com A

Na Kosovu najskuplja sloboda kretanja

Dve godine nakon što su Beograd i Priština postigli sporazum o slobodi kretanja, prelazak motornih vozila preko graničnih prelaza se još naplaćuje po visokim cenama. Građani napominju da bi dijalog trebalo da bude vođen u cilju njihovih interesa, ali praksa pokazuje suprotno.

Vlasnik agencije za prevoz putnika je prilikom ulaska iz Kosova u Srbiju platio oko 20.000 evra (Foto: Ilustracija)
 

Plaćamo najskuplju slobodu kretanja na svetu kaže Bogoljub Marinković vlasnik agencije za prevoz putnika iz Gračanice “KIMKO”. On u svom vlasništvu ima pet autobusa koji imaju kosovske registarske tablice i koji svakodnevno prevoze putnike do Niša i Beograda. Za ovih godinu i po dana od kad je sporazum o slobodi kretanja zvanično počeo da se primenjuje Marinković je prilikom ulaska iz tzv. Kosova u Srbiju platio oko 20 hiljada evra.


- Držimo tri redovne linije i imamo pet autobusa, sva pet autobusa su registrovana na kosvske table, za sva ta vozila, plaćamo za ulazak u Srbiju, to je 140 evra po vozilu, što mesečno izađe oko 1200 evra, za sva pet vozila, kaže Marinković.

Po rečima zamenika ministra unutrašnjih poslova Kosova Saše Rašića sve je u rukama osiguravajućih kuća. U izjavi za Glas Amerike on kaže da je najveći problem to što kosovske osiguravajuće kompanije nisu deo međunarodne asocijacije osiguravajućih društava.


- Što se tiče osiguranja to još uvek figurira kao problem i to je problem ne samo za jednu zajednicu nego za sve, koji žive na Kosovu a koji žele da odu u Srbiju, takođe iz Srbije koji dolaze na Kosovo. Međutim problem je još širi, jer evo baš smo u sezoni kada ljudi iz zapadne Evrope, koji su poreklom sa Kosova, dolaze, obilaze svoje porodice i oni su takođe izloženi ovim finansijskim opterećenjem, kaže Rašić.

S druge strane načelnik Kosovskog okruga, institucije koja na Kosovu funkcioniše po sistemu Republike Srbije Vladeta Kostić smatra da sporazum o slobodi kretanja koji je pre dve godine postignut u Briselu nije dobar jer se kako kaže odnosi samo na one koji tu slobodu mogu da plate.


- Mislim da političke elite u Beogradu i Prištini trebale da pokrenu inicijativu da se te osiguravajuće kuće dogovore da te apanaže budu manje ili da se donese jedno jedinstveno osiguranje, koje bi važilo sa obe strane administrativne linije čime bi se značajno pomoglo ovom narodu koji ovde živi, bez obzira na nacionalnu ili drugu pripadnost, rekao je Kostić.

I Petar Miletić iz Samostalne liberalne stranke, partije koja je deo vladajuće koalicije na Kosovu, kaže da je sporazum o slobodi kretanja koji su postigli Beograd i Priština primer jednog lošeg briselskog dogovora koji, kako kaže, nije olakšao već otežao život građanima


- Mislim da su dogovorom o naplati auto osiguranja na prelazima izgubili i Srbi i Albanci i Kosovo i Priština, a dobile su samo osiguravajuće kuće, kaže Miletić.
Sporazum o slobodi kretanja postigli su tadašnji pregovarači Beograda i Prištine Borko Stefanović i Edita Tahiri 02.jula 2011 godine, a zvanično je počeo da se primenjuje pet meseci kasnije. Osiguravajuća društva Kosova I Srbije od tada naplaćuju osiguranje za vozila - za putnička vozila koja iz Srbije ulaže na Kosovo plaća se 20 evra nedeljno, a vozila sa Kosovskim tablicama koja ulaze u Srbiju plaćaju 120 evra za mesec dana.

POVEZANE VESTI

Utorak 23.07.2013. 08:21
Pa zar File nije nedavno javno pohvalio Kosova za nevjerovatan uspjeh u sprovodjenju " sporazuma " !
Utorak 23.07.2013. 11:01
Zanimljivo,sad medie pisu kako je skup prelaz iz "kosova prema srbiji" . A cinjenica da izmedu Kosova i ostale Srbije stoji granica je sasvim normalna. Bas smo to lepo prihvatili! Kada zabu stavite u lonac na sporet,zaba ce se osecati udobno i bice joj toplo. Ali kada voda prokuha bice kasno!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online