Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 22.07.2013.
10:22
RTS A

"Zaštita srpske imovine na KiM najvažnije pitanje u pregovorima"

Potraživanje srpske imovine na Kosovu biće najvažnije pitanje u svim budućim pregovorima sa Prištinom, rekao za RTS predsednik PKS-a Željko Sertić i istakao da prvi put postoji ozbiljan institucionalan okvir u kojem može da se deluje.

Potraživanje srpske imovine na Kosovu biće najvažnije pitanje u svim budućim pregovorima sa Prištinom: Sertić
 

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju i Privredna komora Srbije organizuju u Beogradu sastanak posvećen zaštiti imovine i potraživanja privrednih subjekata iz Srbije na području Kosmeta koju su uzurpirale prištinske institucije. Željko Sertić ističe da prvi put u Srbiji postoji ozbiljan institucionalni okvir u kojem može da se deluje.

Regionalna saradnja i pregovori koji se dešavaju pod okriljem EU i kabineta Ketrin Ešton omogućuju da na ozbiljan način razgovaramo o potraživanjima i zaštiti srpske imovine na Kosovu, rekao je Serić, gostujući u Dnevniku RTS-a.

"Ono što je ozbiljan problem, veliki deo imovine srpskih preduzeća u prethodnom periodu je privatizovan na različite načine koji nisu u skladu sa zakonskim propisima", rekao je Sertić.

Procenjuje se da srpska nepokretna imovina, koja čini 58 odsto imovine na KiM, vredi 1,5 milijardi evera.

U celom svetu imovina je neprikosnoveno pravo pojedinaca i organizacija, objašnjava predsednik PKS-a i ističe da će u svim budućim razgovorima najvažnije pitanje biti upravo pitanje imovinskih odnosa, a da nakon toga mogu da se otvaraju i sva ostala pitanja.

"Situacija se bitno promenila otvaranjem Srbije prema svetu i početkom pregovora sa EU. Na taj način otvrio se prostor da Srbija kaže ovde imamo probleme, ali mi moramo da imamo adekvatne spiskove i dokaze za sve što tvrdimo, što je u nekim slučajevima teško postići, jer nema adekvate dokumentacije", rekao je Sretić.

Govoreći o saradnji u regionu, Sertić je rekao da je ona intenzivirana i podsetio na potpisivanje Memoranduma o saradnji sa Privrednom komorom Republike Srpske.

"Sve firme okupljene oko PKS imale su priliku da vide kako izgleda jedna ozbiljna poseta delegacije privrednika iz Srbije. Imamo veliki broj projekata koji je na radnim grupama i krajem godine moći će da počne sprovođenje projekata u 25 opština koje gravitiraju u drinskom slivu", rekao je Sertić.

To su različiti projekti infrastrukture, međusobnog povezivanja, kulturne saradnje i, pre svega privredne saradnje, kaže Sertić i naglašava da se ne može govoriti o osnovnom povezivanju, ako ne postoje infrasturkturne pretpostavke za njegovo ostvarivanje.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 22.07.2013. 12:06
Jok najvaznije je da se vrati katastarska zemlja, ali posto vi imate americki plan, kupovanja vremena, onda ce i da dobijete k...u. Samo da podsetimo odgovorne, da ce ubrzo da se menja situacija, a onda ce neko da greje sudske stolice. Bit ce ostavljeni od svojih mentora anglosaksona, kao i Albanci.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online