Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 19.07.2013.
14:02
Đ. Janković - Vesti A

Švajcarac uzeo i prezime Srpkinje

Lozničanka Slavica (42) i njen suprug Švajcarac Rene (41) Hofšteter posetili su Vukov kraj i doneli pomoć lozničkom Domu zdravlja i dobrovoljnom vatrogasnom društvu (DVD) Vidojevica u Lešnici.

Dopremili pomoć: Slavica i Rene
 


Ovaj srpsko-švajcarski par prvi put je pomoć doneo u maju, a sada ponovo, i kažu da će toga biti još više. To što Slavica pomaže zavičaj nije toliko neobično, ali su Reneova podrška i inicijativa nesvakidašnje.


Slavica je uspela ono o čemu sanjaju mnoge Srpkinje. Naime, ona se preziva Hofšteter-Pantelić a, kako kaže, isto prezime ima i Rene koji je svome dodao i njeno prezime. On je u Švajcarskoj, inače, veoma društveno angažovan i posvećen humanitarnom radu. Slavica kaže da ga tokom decembra uopšte ne viđa jer je on tada Deda Mraz. Tada sakupljaju razne poklone koje podele mališanima u dečjoj bolnici.

Voli srpska jela

Rene kaže da osim svoje supruge u Srbiji voli dobre ljude, čorbast pasulj, boraniju, kao i vruću prasetinu i da ga posebno oduševljava srpski duh.
- Drago mi je možemo da pomognemo i bolnici i vatrogascima. Članovi DVD Vidojevica spremni su da pomažu drugima u nevolji i to treba podržati. Srećan sam što će im ova oprema koristiti i nećemo na ovome stati - kaže Rene.

Ona je put Švajcarske otišla pre 23 godine iz lozničkog sela Brezjak. Planirala je ovde da upiše fakultet, položila prijemni, ali su onda nastale neke teškoće, zbog čega nije ostvarila naum pa je spakovala kofere i otišla "preko". Tamo je, kaže, dobro prihvaćena, a onda je srela i Renea sa kojim skoro deceniju i po plovi bračnim vodama. Ona radi kao pomoćna sestra na gerijatriji, a i njen Rene je u istom Urgentnom centru zaposlen u Hitnoj službi s tim što je on i dobrovoljni vatrogasac. Tamo su posvećeni humanitarnom radu, a sada su odlučili da počnu da pomažu lozničkom kraju.


- Živimo u ciriškom kantonu, između Ciriha i Cuga. Tamo mi je dobro, veoma dobro sam prihvaćena i nas dvoje tamo svi poznaju. Bar tri puta godišnje dolazim u Brezjak, nekada i češće posećujemo moju majku. Održavamo naša prijateljstva ovde, nisam izgubila vezu sa zavičajem, a i Rene mnogo voli ovaj kraj. Sviđa mu se mnogo toga, a naročito srdačnost i gostoljubivost naših ljudi. Veoma je društven i ima dosta poznanika. On vidi da Srbija poslednjih godina zaostaje za zemljama Zapadne Evrope, ali i da ovde ljudi imaju veliki potencijal i što je najvažnije da su dobri. Toliko mu se dopada u mom zavičaju da želi da živimo ovde kada se penzionišemo, to želi čak više od mene - priča Slavica.


Oni su u maju i ovih dana lozničkom Domu zdravlja, službi Hitne pomoći, dopremili opremu vrednu oko 900.000 dinara. Doneli su 60 Šancovih okovratnika za imobilizaciju, dva ranca i jednu torbu sa kompletnom opremom, tri ambu-balona, 12 zimskih jakni, namenskih prsluka i pantalona za rad u otežanim terenskim uslovima. Odmah su najavili da će u oktobru doneti novu donaciju, a tada planiraju i da finansiraju boravak tri člana iz lozničkog Doma zdravlja u Švajcarskoj, koji će razmeniti iskustva sa kolegama u ustanovi gde su Slavica i Rene zaposleni. Osim toga pomoć su doneli i DVD Vidojevica u Lešnici kod Loznice. Rene je kolegama doneo specijalnu vatrogasnu pumpu, obuću, odela, šlemove i drugu opremu neophodnu za njihov siguran i kvalitetan rad, a sve je dovezao manjim kamionom koji je takođe deo pomoći.

Dolaze na jesen

- Kad odem u penziju dolazimo da živimo ovde - kaže na ne baš sjajnom srpskom koji gotovo sasvim razume, ali ga još ne govori.
Slavica i Rene ovih dana se vraćaju u Švajcarsku, a na jesen će ponovo doći u Vukov zavičaj i doneti novu pomoć.


- Medicinsku opremu smo doneli kako bismo Hitnoj službi omogućili bolje uslove rada, a vatrogasci iz Lešnice dobrovoljno rade, ali su nedovoljno i neodgovarajuće opremljeni. Ukazala se prilika da pomognemo i to ćemo sigurno činiti i dalje. Rene voli Srbiju i tokom 1999. i bombardovanja putem interneta je pokušavao da razbije negativnu sliku koju su o nama stvarali zapadni mediji. Cilj mu je da Srbiju i sada predstavi na najbolji način - priča Slavica.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online