Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 18.07.2013.
18:55
Srna A

File: Priština treba da bude ponosna

Komesar za proširenje EU Štefan File ocenio je da je Priština ostvarila veliki napredak u primeni briselskog sporazuma i istakao da vladavina prava mora ostati ključna tema na Kosovu i Metohiji.

Komesar za proširenje EU Štefan File
 

"Priština treba da bude ponosna na sve što je do sada uradila na planu normalizacije odnosa sa Srbijom, kao i u dostizanju standarda za pregovore o Sporazumu i stabilizaciji", rekao je File novinarima nakon sastanka sa premijerom samoproglašenog Kosova Hašimom Tačijem.

Sagovornici su se saglasili da se moraju stvoriti uslovi za izlazak Srba sa severa na kosovske lokalne izbore i da će tehnička pitanja o njihovom organizovanju i održavanju u opštinama na severu biti predmet usaglašavanja u okviru naredne runde razgovora 24. jula u Briselu.

File je rekao da je Evropska komisija spremna da u oktobru formalno otvori proces pregovora sa Kosovom o realizaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i da taj proces zatvori u februaru naredne godine.

Do tada, kaže File, Kosovo mora da nastavi da jača domaće kapacitete posebno u oblasti vladavine prava.

"EU će prilagođavati svoje partnerstvo sa Kosovom u zavisnosti od napretka u toj oblasti", rekao je File i dodao da promena stava Brisela isključivo zavisi od kosovske strane.

Govoreći o zadacima koji stoje pred Kosovom i Evropskom komisijom, File je precizirao da se oni odnose na imenovanje pregovarača i usaglašavanje prioriteta, posebno pred poslanicima kosovskog parlamenta u oblasti vladavine prava.

"Potrebno je odrediti poseban tim koji će koordinirati aktivnosti uz istvoremeno angažovanje svih kosovskih institucija na normalizaciji odnosa sa Srbijom i uspostavljanju vladavine prava", rekao je File.

On je istakao da će nagrada za to biti nastavak i jačanje instrumenata pomoći Kosovu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 18.07.2013. 20:09
Питам господина Фила,а и све европске и светске политичаре да ми кажу име државе на овој земаљској кугли која је демократска,а да има оволики проценат муслиманског живља као самозвана држава Косово?
Četvrtak 18.07.2013. 21:12
Ma file pojedi jedno filovano g..vno pa idi da spavas.
Četvrtak 18.07.2013. 19:47
Sivograd je njegova kuca.Vise je kuca i Albancima, nego Srbima.Tako to trazi NSA i MI6.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online