Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Sreda 17.07.2013.
15:44
telegraf.rs A

Žandarmerija se "diže" zbog Dikića?!

Pripadnici Žandarmerije ne prihvataju razrešenje sada već bivšeg komandanta Bratislava Dikića i imenovanje njegovog pomoćnika pukovnika Milenka Božovića, saznaje Telegraf.rs.

Bivši komandant Žandarmerije: Bratislav Dikić
 

Uprkos umirujućim tonovima koji dolaze sa svih strana, u Žandarmeriji vri, jer su mnogi pripadnici iz ove jedinice i te kako verni Dikiću, kome duguju dosta toga – od nameštenja do privilegija u službi.

Zbog svega toga, prema rečima sagovornika Telegrafa, ne treba isključiti odbijanje naređenja, pa i miran protest nalik onom “crvenih beretki” iz novembra 2001, koji je održan kod Sava centra.

Ministar policije Ivica Dačić u izjavi za Telegraf kaže da nije čuo za proteste pripadnika Žandarmerije i da ih smatra nerealnim.

- Oficiri su lojalni Srbiji, a ne Dikiću. Očekujem da će poštovati naređenja, lanac komande i da će raditi u skladu sa svojim obavezama – poručuje premijer i lider SPS-a.

Iako je bivšem komandatu Žandarmerije uručeno rešenje o razrešenju s tog mesta, a iz MUP-a stižu uveravanja da je on dokument o smeni “primio mirno”, izgleda da nije baš tako.

Redakciji Telegrafa stiglo je saopštenje iz kancelarije Bratislava Dikića, u kome je ponovo optužio direktora policije Milorada Veljovića za nezakoniti način na koji je izvršena njegova smena. Dikićevi saradnici tvrde da je Veljović ovim postupkom izazvao “haos” u elitnoj jedinici srpske policije.

- Nakon saopštenja za javnost Veljovića da će smeniti komandanta Dikića s mesta komandanta Žandarmerije, a pre njegovog uručenja rešenja i pre stupanja na snagu, jer rešenje nije bilo uručeno, poslata je depeša kojom se obaveštavaju da je komandant razrešen na predlog direktora, a uz saglasnost ministra. Zakonski rok na žalbu na rešenje je osam dana, a pre uručenja i roka za žalbu ono ne može biti izvršno – kaže se u saopštenju.

Pročitajte još: Žandarm priznao zločin

U njemu se otkriva da je pored razrešenja Dikića, od jutros rasformiran Prvi odred Žandarmerije, jedinica koju je upravo Dikić formirao, a oko koje se podigla velika medijska prašina, jer je komandant Žandarmerije optužen da ponovo pokušava da “oživi” rasformirane “crvene beretke”.

- Veljović sebe stavlja iznad Zakona. U Žandarmeriji vlada haos nakon ove depeše, pripadnici su razočarani, a zamenik Božović, koji je na godišnjem odmoru, dao je naredbu da se rasformira Prvi odred koji je sistematizacijom usvojen na sednici Vlade Srbije. Direktor Veljović opet se stavlja iznad odluka Vlade. Ako je Vlada usvojila sistematizaciju, kako je moguće da direktor postupa mimo zakona? – pitaju se iz kancelarije razrešenog komandanta Žandarmerije.

U ovoj jedinici, u kojoj vlada gvozdena disciplina od kada je krenula priča o smeni Dikića, primetno je “vanredno stanje” jer njeni pripadnici stoje čvrsto uz Dikića i nimalo se ne slažu sa odlukom o njegovoj smeni.

- Pripadnici stoje uz svog komandanta i uprkos saopštenjima iz MUP-a u kojima se navodi da je sve u redu i da je stanje normalno, to nije tako. Dikić ne prihvata odluku o svojoj smeni u uveren je da u sukobu s direktorom policije Miloradom Veljovićem on treba da izađe kao pobednik i spreman je da ide do kraja. Zato je i krenuo u otvorenu medijsku kampanju u poslednjih nekoliko dana protiv direktora policije i premijera i ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića – kaže izvor Telegrafa.

POVEZANE VESTI

Sreda 17.07.2013. 17:47
има један проблем жандармерија не треба да се дигне због једног човека жандармерија је требала да се дигне оног момента када је власт кренула да директно крши устав републике србије ! чињеница је да је од настанка жандармерије па до данас она злоупотребњена као што је ономад злоупотребљен јсо
Sreda 17.07.2013. 18:19
Nalog za Dikicevu smenu je stigao sa Zapada, povod je nebitan, a razlog su mrtvi Siptari, tzv drvokradice, izginuli u sukobu s Zandarmerijom. Ameri, slabo ste nesto obucili pulene... Mora to jos... He, he... Samo sto smena Dikica ne menja nista, jer Zandarmeriju cine uglavnom momci s Kosova i Metohije koji razmisljaju kao on. A sto se tice onih zapaljenih, meni cela prica mirise na zelenase... Ko danas u Srbiji pozajmljuje nepoznatom pet somica, da ne ocekuje tesku kamatu...
Sreda 17.07.2013. 20:44
Јавна је тајна, да већ 40 година уназад ништа се на југу Србије се не може урадити без сагласности „великих газди“ из Великог Трновца. Дикић и његови жандарми, додуше уз помоћ Војске Србије, толико добро затворили администативну линију према Космету на овом делу, да су озбиљно довели у питању „посао“ газди из Трновца.Познато је да је вршен огроман притисак на Владу Србије, па чак су упућиване и претње и уцене, да се Дикић смени и доведе неко „мекши“.Момци из Амадеус Бенда на твитеру написаше да је без Дикића, југ Србије готов. На жалост, у праву су.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online