Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 10.07.2013.
14:46
Dojče vele A

Bez proširenja EU do 2020?

Iako je, svojevremeno, 2018. delovala kao realnost za pristupanje zapadnog Balkana EU, sada to više nije slučaj, piše "Dojče vele" i ocenjuje da do proširenja verovatno neće doći u ovoj dekadi. Danas se nezvanično pominju "tri nove članice u narednih 10 godina" ili "ceo region do 2025- 2030."

Izgleda da Srbija neće u EU pre treće decenije 21. veka
 


Deset godina posle Solunske deklaracije kojom je Evropska unija potvrdila "evropsku budućnost" zapadnog Balkana, zvaničnici EU ponavljaju da ujedinjenje Evrope nije kompletno bez proširenja na ceo zapadni Balkan. Istovremeno oni ne žele da daju prognoze ili, kako kažu, "lažna ohrabrenja" kada bi to moglo i da se realizuje. Iako je svojevremeno 2018. godina (kao simbolika stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata) delovala kao realnost za pristupanje zapadnog Balkana Uniji, sada to više nije slučaj. Pristupanje postaje sve zahtevniji proces, a atmosfera i raspoloženje u EU ne idu u prilog proširenja.

"Nije vreme za smele poteze", kaže Marija Eleni Kopa, izvestiteljka Evropskog parlamenta. "Posle ulaska Hrvatske generalni je trend, i žao mi je zbog toga, tzv. konsolidacija unutra same Unije. To znači da do novog proširenja verovatno neće doći u ovoj dekadi", smatra Kopa.

Kao predstavnica grčkih parlamentarca, ona kaže da se već odustalo od ideje nekadašnjeg grčkog premijera Jorgosa Papandreua, da se tokom sledećeg grčkog predsedavanja Evropskoj uniji, u prvoj polovini 2014. godine, održi Solunski samit II, na kome bi se fokus EU ponovo vratio na zapadni Balkan.

"Sada, realno, možemo da se nadamo da ćemo u tom periodu moći da počnemo pregovore sa Srbijom, organizujem Međuvladinu konferenciju i otvorimo poglavlja 23 i 24. Očekujemo da bi Albanija već u decembru mogla da dobije status kandidata. Za ostale nisu predviđena bitnija dešavanja", kaže Kopa.
 

Sve je u ekonomiji?
 

Goran Svilanović

U Evropskoj uniji svi će se složiti da je u poslednjih deset godina došlo do napretka u samom regionu. Kao dva najveća izazova na zapadnom Balkanu, u Briselu danas vide pitanje imena Makedonije i nefunkcionalnost Bosne i Hercegovine, za čiju će političku situaciju u EU reći da se nije popravila "još od Solunskog samita 2003." Istovremeno, ukazuje se na potrebu uspostavljanja zdrave demokratije u regionu, na nedostatke u oblasti vladavine prava, na korupciju i kriminal, slobodu izražavanja i dalje postojeće etničke i bilateralne probleme. Povrh svega, dolazi važno poglavlje ekonomije.

Ako su mogli oni, možemo i mi

 

I dok se zemlje regiona žale na "izbirljivost i zahtevnost" Evropske unije, istraživanja pokazuju da građani zapadnog Balkana i dalje žele da postanu deo EU, na prvom mestu zbog nade u ekonomski prosperitet. Zatim dolazi želja za uređenom državom. Sa druge strane, Evropske unije očekuje "đake sa najboljim ocenama i vladanjem", ali ne poriče da je upravo politika proširenja bila jedna od njenih najuspešnijih politika, najefikasniji način obezbeđivanja "spolja i iznutra". Ulazak Hrvatske u EU pozdravili su tako i jedni i drugi:

 

"Mi to vidimo kao ogromno ohrabrenje, kao činjenicu da je članstvo moguće", poručuje Svilanović: "Ako mogu oni, što ne bi mogli i mi. Možda će nam biti potrebne godine, ali to nam je uprkos svemu dostupno".

"Došlo je vreme da sa rada na miru i stabilnosti pređemo na polje ekonomije", smatra generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović i dodaje: "Sve je u ekonomiji – ako nas vide kao jednake, unutra smo, ako ne, nismo."

O tome koliko zemlje zapadnog Balkana tu mogu da se mere sa članicama Evropske unije govori i podatak da prosek bruto društvenog proizvoda (BDP)u regionu predstavlja tek 38 odsto proseka zemalja-članica Unije.

POVEZANE VESTI

Sreda 10.07.2013. 15:09
Eto nove zanimacije za crnu trojku.. Moraće da zamaraju moždane vijuge, kako da glupom narodu objasne da Nemci, u stvari, ne znaju šta pričaju... a "ne ide" da se mozak koristi na ovu vrućinu...
Sreda 10.07.2013. 16:33
Znac " nikad" jer ce se raspasti prije 2020 god.
Sreda 10.07.2013. 20:05
Njemačka je učinila svoje ,nagovorila kvinslišku vlast da prizna Kosovo i sad nek pasu travu do novog datuma u nedođiju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online