Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 09.07.2013.
20:00
Beta A

Šešelj: Harhof je antisrpski sudija

Haški tribunal objavio je danas zahtev lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja za izuzeće danskog sudije Frederika Harhofa zbog toga što nije nepristrasan i neutralan.

Sudija Harhof član je raspravnog veća koje je od 2007. do marta ove godine Šešelju sudilo po optužnici za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93. Izricanje presude zakazano je za 30. oktobar. U pritvoru Tribunala, Šešelj je od 24. februara 2003, kada se dobrovoljno predao odmah pošto je objavljena optužnica protiv njega.

Harhof je pristrasan i pravi nebulozna poređenja: Vojislav Šešelj

Zahtev za izuzeće Šešelj je utemeljio na Harhofovom pismu - upućenom prijateljima, a objavljenom u danskim novinama - u kojem je sugerisao da su nedavne oslobađajuće presude Tribunala plod politički motivisanog pritiska predsednika suda Teodora Merona na kolege, a za račun SAD i Izraela. O Šešeljevom zahtevu za izuzeće Harhofa, odlučivaće predsednik Meron.

Harhofove primedbe ticale su se oslobađajućih presuda hrvatskom generalu Antu Gotovini, bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću i nekadašnjem šefu Službe državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću.

Kao dokaz Harhofove pristrasnosti, Šešelj navodi da on "pravi veštačku simetriju između hrvatskih zločina i proterivanja 250.000 Srba", u vezi s presudom Gotovini, i

Tri kazne zbog nepoštovanja suda

 

Tribunal je Šešelja tri puta osudio na zatvorske kazne zbog nepoštovanja suda zato što je otkrio identitete zaštićenih svedoka, a zatim odbio da te materijale ukloni sa svoje internet stranice.

"legitimnog pomaganja ugroženih sunarodnika na prostorima bivše SFRJ od... pojedinih delova vlasti u Beogradu", odnosno Perišića i Stanišića.

Po Šešeljevoj oceni, sudija Harhof u pismu pokazuje da "ni sam nije siguran šta znači u praksi i kako se definiše" udruženi zločinački poduhvat, koncept upotrebljen pri optuživanju Gotovine, Stanišića, ali i samog Šešelja. Kao primer sudijine pristrasnosti, Šešelj, zatim, iz Harhofovog pisma citira: "Do sada smo proglašavali krivim učesnike u udruženom zločinačkom poduhvatu koji su se saglasili sa zajedničkim ciljem (da se protera nesrpsko stanovništvo s prostora koji su Srbi smatrali svojim)... Nije bilo neophodno dokazati da su njihova dela bila konkretno usmerena na činjenje svakog konkretnog zločina, jer, to je skoro nemoguće dokazati".

Šešelj, potom, taj citat komentariše: "Vidi se da sudija Harhof robuje predrasudama da su Srbi učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, a nesrbi, kako on tvrdi, žrtve. On se vajka da ima problem zato što više ne može da osuđuje Srbe, jer se za buduću osudu Srba... od sudija traži nešto što ne može da se dokaže".

Pismo je, po optuženom, pokazalo i da je sudija Harhof "sklon osudi po svaku cenu" i da "osuđuje po automatizmu". S druge strane, Šešelj navodi i da je sudija Harhof bio u raspravnom veću koje je bivšeg komandanta Armije BiH Rasima Delića u septembru 2008. nepravosnažno osudilo na tri godine zatvora zbog toga što u
leto 1995. nije sprečio, ni kaznio okrutan tretman zarobljenih Srba u rukama pripadnika jedinice El Mudžahedin, nad kojom je, po presudi, tada imao efektivnu kontrolu.

Nazivajući Harhofa "anstisrpskim sudijom", Šešelj podseća da je on zbog nepoštovanja suda kažnjen sa "15, 18 i 24 meseca zatvora", zato što je otkrio identitete svedoka u svojim knjigama i na internet stranici. "Za knjigu je Vojislav Šešelj teže kažnjen nego Rasim Delić kao najviši vojni komandant u Sarajevu".

Poništavanje prvostepene presude Deliću, posle objavljivanja Harhofovog pisma, tražila je i njegova odbrana, iznoseći tvrdnju da je sudija bio pristrasan, kada je Delića proglasio krivim. General Delić umro je 2010. pre nego što mu je izrečena pravosnažna presuda.

Šešelj je Harfovu zamerio i što u pismu nije ukazao da je sudija Meron kršio njegova ljudska prava, uz podsećanje da je nedavno u SAD i glavni tužilac Serž Bramerc ocenio da nije primereno međunarodnom pravu da optuženi provede 10 godina u
pritvoru bez presude. Optuženi vođa radikala je Harhofa nazvao i "učesnikom u borbi za vlast unutar suda", ocenjujući da je on trebalo da se obrati Savetu bezbednosti UN, ako je "bio ogorčen neprihvatljivim i nemoralnim ponašanjem sudije Merona i kolega".

POVEZANE VESTI

Utorak 09.07.2013. 20:51
Шта ради багра овом човеку!?
Utorak 09.07.2013. 20:57
Necu uopste da ulazim da li je kriv ili ne, ali ovakvu volju, hrabrost, inat, prkos, intelektualnu snagu i najvaznije mu.a kao u slona jos nisam vidio!
Utorak 09.07.2013. 21:31
nema tu sta da se tumaci dali je kriv ili nije da je kriv osudili bi ga oni odavno da je kriv.a sta kazu na ovo ekrem i ekipa
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online