Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 04.07.2013.
12:35 >> 17:11h
Srna, Beta A

Sever KiM: Srbi formirali privremenu skupštinu

U Zvečanu je danas konstituisana Skupština Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, koja će, kako je zaključeno, preuzeti Ustavom utvrđene nadležnosti države Srbije na teritoriji južne pokrajine. Na sednici je učestvovalo 97 odbornika četiri srpske opštine sa severa Kosova, koji su polaganjem zakletve prihvatili odluku o formiranju Skupštine.

Sve ono što bi se radilo mimo državne politike uvodi paralelizam u rešenje kosmetskog problema i ne može da ojača, već da oslabi, poziciju srpskog narod: Drecun
 

Za predsednika Privremene skupštine izabran je Slavko Stefanović (SPS), predsednik Skupštine opštine Leposavić, a za potpredsednike Kosta Galjak (SNS) iz Kosovske Mitrovice i Dobrica Dobrić (SRS) iz Zvečana, dok će druga dva potpredsednika, iz sredina južno od Ibra, biti izabrana na narednoj sednici. Sekretar Skupštine je Ljiljana Ljumović (DSS) a njen zamenik Mirjana Vasić (DSS).

Skupštinu čine poslanici čiji mandat traje četiri godine.

Stefanović je u obraćanju odbornicima rekao da je konstitutivna Skupština AP Kosovo i Metohija odgovor naroda na briselski sporazum.

"Ovo je potvrda da narod ne prihvata briselski sporazum i odvajanje od države Srbije. Potvrda da narod ne želi da živi u nekakvoj nezavisnoj državi Kosovo", istakao je Stefanović i dodao da je Skupština AP Kosova i Metohije preuzela nadležnosti utvrđene ustavom Srbije, koji predstavlja jedini ustav koji Srbi na severu Kosova primenjuju, poštuju i žele da njemu ostanu verni.

Odbornici: Skupština - preka potreba da se zaštite životi

Odbornici sa severa KiM kažu da su konstituisali Skupštinu kao "nužnu i preku potrebu da zaštite živote, imovinu, ljudska prava i slobode i svoj identitet", navodi se u zaključcima nakon konstituisanja tog tela.

"Uviđajući nužnu i preku potrebu da organizovano zaštitimo svoje živote, porodice i imovinu, ljudska prava i osnovne slobode, identitet i integritet, kulturu, veroispovest, pozivajući se na povelju UN, Helsinški završni akt i Rezoluciju 1244 i odbacujući praglašeno otcepljenje", navodi se u saopštenju nakon sednice.

Skupština je konstituisana "odbacujući protivustavno i nezakonito proglašeno otcepljejne od strane secesionističkog albanskog pokreta" sledeći nedvosmislenu volju grđana opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, izraženu na Referendumu 2012. godine, saopšteno je.

"Osnivanje Skupštine KiM slabi poziciju Srbije"

Osnivanje Skupštine Kosova i Metohije moglo da oslabi poziciju Srbije i sprskog naroda na severu KiM. Nema prostora za bilo kakvu drugu vrstu organizovanja jer sve ono što bi se radilo mimo državne politike uvodi paralelizam u rešenje kosmetskog problema i ne može da ojača, već da oslabi, poziciju srpskog naroda i Srbije, smatra predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun.

Milovan Drecun, funkcioner Srpske napredne stranke, istakao je da je briselski sporazum sastavni deo državne politike Srbije u rešenju kosovskog problema i da je njime planirano osnivanje Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji, nakon lokalnih izbora 3. novembra. On je rekao da je stvar njihovog slobodnog izbora

eventualno učešće pojedinih pripadnika Srpske napredne stranke sa severa Kosova u formiranju Skupštine AP Kosova i Metohije.

Milićević: SPS ne prihvata Skupštinu KiM

Socijalistička partija Srbije (SPS) ne učestvuje i neće učestvovati u formiranju Skupštine Kosova i Metohije, rekao je portparol SPS-a Đorđe Milićević. Njihov čovek je inače izabran za predsednika privremene skupštine.

"Ako to neko čini u ime SPS-a, želim da kažem da SPS to ne prihvata i da to nije stav SPS-a", rekao je Milićević i istako da SPS ne prihvata ništa što nije u skladu sa politikom Vlade Srbije o Kosovu.

"Ono što je dogovoreno u Briselu smatramo da to u celosti mora biti sprovedeno i tu ne postoji aposlutno nikakva dilema i dovumljenja", rekao je Milićević i dodao da ne veruje da će formiranje te skupštine ugroziti primenu briselskog sporazuma.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 04.07.2013. 14:14
ovaj da ima samo GRAM mozga - stideo bi se posle ovakve izjave....
Četvrtak 04.07.2013. 15:56
После свега Срби на Космету морају да се повинују квислиншкој власти јер би у супротном били протерани или побијени. Оно што следи је признање Косова од стране оних који тврде да то Србија никада неће учинити.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online