Četvrtak 04.07.2013.
12:35 >> 17:11h
Srna, Beta

Sever KiM: Srbi formirali privremenu skupštinu

Sve ono što bi se radilo mimo državne politike uvodi paralelizam u rešenje kosmetskog problema i ne može da ojača, već da oslabi, poziciju srpskog narod: Drecun
 

Za predsednika Privremene skupštine izabran je Slavko Stefanović (SPS), predsednik Skupštine opštine Leposavić, a za potpredsednike Kosta Galjak (SNS) iz Kosovske Mitrovice i Dobrica Dobrić (SRS) iz Zvečana, dok će druga dva potpredsednika, iz sredina južno od Ibra, biti izabrana na narednoj sednici. Sekretar Skupštine je Ljiljana Ljumović (DSS) a njen zamenik Mirjana Vasić (DSS).

Skupštinu čine poslanici čiji mandat traje četiri godine.

Stefanović je u obraćanju odbornicima rekao da je konstitutivna Skupština AP Kosovo i Metohija odgovor naroda na briselski sporazum.

"Ovo je potvrda da narod ne prihvata briselski sporazum i odvajanje od države Srbije. Potvrda da narod ne želi da živi u nekakvoj nezavisnoj državi Kosovo", istakao je Stefanović i dodao da je Skupština AP Kosova i Metohije preuzela nadležnosti utvrđene ustavom Srbije, koji predstavlja jedini ustav koji Srbi na severu Kosova primenjuju, poštuju i žele da njemu ostanu verni.

Odbornici: Skupština - preka potreba da se zaštite životi

Odbornici sa severa KiM kažu da su konstituisali Skupštinu kao "nužnu i preku potrebu da zaštite živote, imovinu, ljudska prava i slobode i svoj identitet", navodi se u zaključcima nakon konstituisanja tog tela.

"Uviđajući nužnu i preku potrebu da organizovano zaštitimo svoje živote, porodice i imovinu, ljudska prava i osnovne slobode, identitet i integritet, kulturu, veroispovest, pozivajući se na povelju UN, Helsinški završni akt i Rezoluciju 1244 i odbacujući praglašeno otcepljenje", navodi se u saopštenju nakon sednice.

Skupština je konstituisana "odbacujući protivustavno i nezakonito proglašeno otcepljejne od strane secesionističkog albanskog pokreta" sledeći nedvosmislenu volju grđana opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, izraženu na Referendumu 2012. godine, saopšteno je.

"Osnivanje Skupštine KiM slabi poziciju Srbije"

Osnivanje Skupštine Kosova i Metohije moglo da oslabi poziciju Srbije i sprskog naroda na severu KiM. Nema prostora za bilo kakvu drugu vrstu organizovanja jer sve ono što bi se radilo mimo državne politike uvodi paralelizam u rešenje kosmetskog problema i ne može da ojača, već da oslabi, poziciju srpskog naroda i Srbije, smatra predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun.

Milovan Drecun, funkcioner Srpske napredne stranke, istakao je da je briselski sporazum sastavni deo državne politike Srbije u rešenju kosovskog problema i da je njime planirano osnivanje Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji, nakon lokalnih izbora 3. novembra. On je rekao da je stvar njihovog slobodnog izbora

eventualno učešće pojedinih pripadnika Srpske napredne stranke sa severa Kosova u formiranju Skupštine AP Kosova i Metohije.

Milićević: SPS ne prihvata Skupštinu KiM

Socijalistička partija Srbije (SPS) ne učestvuje i neće učestvovati u formiranju Skupštine Kosova i Metohije, rekao je portparol SPS-a Đorđe Milićević. Njihov čovek je inače izabran za predsednika privremene skupštine.

"Ako to neko čini u ime SPS-a, želim da kažem da SPS to ne prihvata i da to nije stav SPS-a", rekao je Milićević i istako da SPS ne prihvata ništa što nije u skladu sa politikom Vlade Srbije o Kosovu.

"Ono što je dogovoreno u Briselu smatramo da to u celosti mora biti sprovedeno i tu ne postoji aposlutno nikakva dilema i dovumljenja", rekao je Milićević i dodao da ne veruje da će formiranje te skupštine ugroziti primenu briselskog sporazuma.

2024 © - Vesti online