Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 01.07.2013.
13:04
J. Arsenović - Vesti A

Trnje i rakija na evropskom putu Srbije

Pošto je odluku Evropskog saveta o otpočinjanju pregovora o članstvu Srbije u EU nazvao istorijskom i najvećim uspehom jedne srpske vlade od uvođenja višestranačja, srpski premijer obratio se građanima i sa upozoravajućom najavom da pregovori koji slede mogu trajati četiri, pet, ali i čitavih deset godina ukoliko se ne bude dobro radilo. Dačić je naglasio da pregovarački timovi moraju da se bave i najsitnijim detaljima, jer "kako se ispregovara tako će i biti".

Ivica Dačić i Huan Manule Barozo u Briselu
 

- Poljska je imala teške pregovore u oblasti poljoprivrede, ali tu je i ostvarila najveću dobit. Italijani su imali problema u vezi sa nazivom vina, a Francuzi zbog pravljenja buđavog sira. Teme o kojima ćemo pregovarati biće i da li da se peče rakija, kolju prasići, o čemu se godinama unazad govorilo - pokušao je Dačić slikovito da predstavi šta sve Srbiju čeka u predstojećem pregovaračkom procesu.

Premijer neće na odmor

Zbog obima posla koji predstoji srpskoj vladi, premijer je najavio da on neće ići na godišnji odmor, iako u Evropi počinju kolektivni godišnji odmori od kraja jula do kraja avgusta.

Prema rečima srpskog premijera, Vlada Srbije je već počela tehničke pripreme za pregovore. U narednom periodu biće formirani pregovarački timovi za svako od 35 poglavlja, a postojaće i centralni tim koji će sa celim procesom koordinirati. U tim timovima moguće je da će biti angažovano i nekoliko hiljada ljudi.


I dok premijer naglašava da je odluka o otvaranju pregovora bezuslovna i konačna, bivši predsednik Srbije Boris Tadić tvrdi da "Srbija, nažalost nije dobila datum za početak pregovora".


"Javnosti se, takođe, potpuno nepotrebno medijski plasira zabluda o tome kako će EU otvoriti pregovore sa Srbijom bezuslovno, što je, naglašavam, apsolutno netačno", piše u saopštenju iz Tadićevog kabineta.


Počasni predsednik Demokratske stranke ističe da će "uslediti još jedna provera implementacije postignutih sporazuma o Kosovu u decembru ove godine, kao što je jasno rekla nemačka kancelarka Angela Merkel".

Otvara oči vlastima: Boris Tadić

Tadić se osećao prozvanim nakon što je premijer Dačić, odgovarajući na kritike opozicije, rekao da bi bivši predsednik, da je na njegovom mestu, "mesec dana slavio dobijanje datuma".


Podsećamo da sedam nemačkih uslova, između ostalog obuhvataju potpunu realizaciju briselskog sporazuma, konačnu normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, ukidanje srpskih institucija na severu otcepljene pokrajine, ali i rasvetljavanje paljenja nemačke ambasade. Sve češće se pominje i mogućnost da će Nemačka, da ne bi zaustavila pregovore Srbiji, od Beograda zahtevati da ne blokira članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama.

Miščevićka ili Ninčićka?

Beograd još nije odlučio ko će biti na čelu pregovaračkog tima. Nakon što je Milica Delević preuzela dužnost zamenice generalnog sekretara Evropske banke za obnovu i razvoj u Londonu, u kuloarima se kao potencijalni kandidati za ovo mesto pominje Tanja Miščević, takođe bivša direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije i Roksanda Ninčić, nekadašnja ambasadorka Srbije u Briselu.

 

Uvek je moguće reći: Stop!

Pregovori počinju takozvanim skriningom, kada se utvrđuje u kojoj meri je domaće zakonodavstvo usklađeno sa pravnom regulativom EU. Šef delegacije EU u Beogradu Vensan Dežer posebno ističe poglavlje 23. i 24. koja se bave pravosuđem i borbom protiv korupcije i ljudskim pravima. Inače odluku o otvaranju i zatvaranju poglavlja donose jednoglasno članice EU. Dešavalo se da zbog nerešenih bilateralnih odnosa sa nekom zemljom članicom, zemlja kandidat može biti usporena u pregovaračkom procesu, kao što je to bio slučaj sa Hrvatskom zbog teritorijalnog spora sa Slovenijom.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.07.2013. 14:55
Jedino mi je žao Ivice...zabavlja se, a ne može da zapjeva !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online