Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Ponedeljak 01.07.2013.
01:12
J. Arsenović - Vesti A

Na kolenima pred Evropom

Pošto su vlasti Srbije proslavile otpočinjanje pregovora o članstvu u EU, a povratnici sa gazimestanske proslave Kosovskog boja kamenovani, stižu i realnija sagledavanja pozicije Srbije od slavodobitne, kojom se ovog Vidovdana kitio aktuelni srpski državni vrh.

Šefovi država i vlada zemalja Evropske unije dali Srbiji "zeleno svetlo"
 

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da je Evropa bila nepravedna prema Srbiji i Srbima i da ih je dodatno ponizila kroz pitanje rešavanja statusa Kosova.

Milorad Dodik

- U svakom slučaju, nisam tumač politike sadašnjeg rukovodstva Srbije, ali njihova politika je veoma jasna - saradnja i put ka Evropi. Cenim da će to ostati dominantna odrednica Beograda. Ali činjenica da je ta famozna priča za početak pregovora Srbije sa EU ponovo uslovljena ili data uslovno, meni govori o nepoverenju prema Srbiji - rekao je Dodik.


I mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohija smatra da Evropa atakuje na "dostojanstvo srpskog naroda", a to što je upravo na Vidovdan odlučila o otvaranju pregovora sa Srbijom, objašnjava kao "nastavak svega što se s nama događalo posle 1389. godine".


- To je nastavak robovanja - kazao je Amfilohije, dodajući da je "muratovska tiranija" na Kosovu u 14. veku "isto što i sadašnja NATO ili ne znam čija".

Dobrica Ćosić

Akademik Dobrica Ćosić ocenio je da je briselski sporazum Beograda i Prištine "neminovnost u imperijalističkoj vladavini velikih sila", ali i "istorijski poraz državne politike Srbije". Navodeći da je za ovakav kosovski poraz Srbije pred istorijom odgovorna celokupna srpska politika do današnjeg dana, Ćosić je upozorio da uslovljavanja neće prestati.


- Odlaganjem početka tog sporazuma, Nemačka uvodi Srbiju u novu neizvesnost. Taj politički čin Nemačke smatram nastavkom tradicionalne nemačke politike prema Srbiji - rekao je nekadašnji predsednik SR Jugoslavije na promociji svoje knjige "Kosovo 1966-2013" koja je održana u Beogradu.
 

Koštunica: Vlada da podnese ostavku

Vojislav Koštunica

Jedina parlamentarna partija koja se protivi članstvu Srbije u EU Demokratska stranka Srbije održala je na Vidovdan protestni miting na kojem je zatraženo da Vlada Srbije podnese kolektivnu ostavku.

 

U centru Beograda, pred oko 2.000 pristalica lider DSS-a Vojislav Koštunica je poručio da "vlast zaslepljena i omađijana EU hoće da se odrekne i Kosova i Srbije".
- Oni bi hteli da naš srpski Vidovdan zamene evropskim datumom i da 28. juna ne slavimo Vidovdan nego EU - rekao je Koštunica, najavljujući još protesta.

Kritike dolaze i od stručnjaka koji upozoravaju da je odluka Evropskog saveta kontroverzno napisana i da sadrži element uslovljavanja.


- Odluka sadrži jednu kratku rečenicu koja kaže da će pregovori početi kada Evropski savet potvrdi pregovarački okvir, što bi moglo da znači da se tako nešto neće obavezno desiti, recimo u slučaju da Nemačka ili neka druga zemlja ne budu zadovoljni sprovođenjem - konstatuje profesor Fakulteta političkih nauka Jovan Teokarević.

Ivica Dačić

Na kraju dana, u kojem se slavilo otvaranje pristupnih pregovora, predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić dao je intervju RTS-u i tom prilikom se sa manje pobedničkog žara, a sa više upozorenja obraćao građanima Srbije.


- Pregovori o članstvu u EU, u najboljem slučaju, ukoliko Srbija bude uspešno gradila partnerstva sa zemljama EU, trajaće četiri do pet godina. Ako se stvari ne budu odvijale na taj način mogu trajati i čitavu deceniju - objasnio je Dačić i istakao "da će pregovori sa EU zahtevati zalaganje čitavog društva".

Igranka oko izbora

Na unutrašnje-političkom planu odluka EU o pokretanju pregovora sa Srbijom ništa značajno neće promeniti, smatra politički analitičar Đorđe Vukadinović.
- Datum je neka vrsta klina u srpskoj političkoj klin čorbi, tako da će politička dinamika, tenzije, igre i problemi ostati više-manje isti... Na spoljno-političkom planu će se nastaviti ova kombinacija pohvala i pritisaka, a na unutrašnjem igranka oko izbora i rekonstrukcije Vlade - kaže Vukadinović.

 

"Legli na rudu"

Mitropolit Amfilohije je otkrio da je potpredsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću, na njegovu ocenu da su sporazumom Dačića i Tačija Srbiji otvorena sva vrata u Evropi, uzvratio rečima: "Otvorena su vrata zato što ste im legli na rudu."

 

Ko stiže u Beograd?

Srpski premijer je najavio da će sutra u posetu Srbiji doputovati predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej, a da potom dolazi šef švedske diplomatije Karl Bilt. Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton stiže najverovatnije 9. jula, a posle toga u Beogradu se očekuje komesar za proširenje EU Štefan File kako bi dogovorio skrining i detalje o pregovaračkom procesu.

 

Ćosić: Nesrećan sam

Akademik Dobrica Ćosić je rekao da je nesrećan zbog briselskog sporazuma jer su, kako je istakao, odavno postojale političke mogućnosti da kosovsko pitanje bude rešeno kompromisno i pravedno za oba naroda - teritorijalnom podelom i etničkim razgraničenjem.
- Kosovo kao islamska teritorija biće moćan činilac u agresiji neoosmanske Turske za osmanlijsko nasleđe otomanske carevine na Balkanu i u njenoj težnji za prodor u Evropu - smatra Ćosić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.07.2013. 01:16
Вучићу! - Нисам ја више Вучић него Мустафа. И више нисам хришћанин него муслиман. И више не идем у цркву него у џамију. - За име Бога Вучићу! - Ништа се немој чудити. Мене је у другу веру отерао Дачић. - Они су гонили Тебе да ухвате мене. А мене су рушили да би срушили Милошевић. А ко је онај јунак што ме ударио? - Зову га Николић Хамза. - А зато он значи удара и кад не треба. - Потурици нико не верује. Ако је Турчин крвав до лаката, он мора до рамена. - Брзо си научио ту науку, Мустафа. - Јеси ли спреман каурине Богу на истину? - Јесам, јесам. - Алах је милостив. Можда ће да ти помогне.
Ponedeljak 01.07.2013. 06:40
Представљајући се као српски премијер Дачић је увео нове вредносне кодексе Србима у име и за рачун Брисела. Рекао је да се у Србији више неће славити пораз из 1389. године у Косовком боју. Да се српски народ неће окретати више у назад, него само у напред, у будућност, а не кривити увек друге. Његов подпредседник Владе, Александар Вучић готово истим речима (види се да памет зајме са истог места), још тврђе је рекао да се више порази неће славити, баш као и у свом предизборном обраћању у Зајечару, када му је друштво на бини правио нови коалициони партнер Вук Драшковић.
Ponedeljak 01.07.2013. 06:40
У суштини, препознатиљиво је штиво Коминтерне о презреној прошлости и светлој будућности. Новост је незапамћена дрскост какву није учинио ни Јосип Броз, тзв. Тито, или како му је већ име, да то уради у престоном Крушевцу.Право је чудо како се нису заљуљале Лазареве куле, ни одлетело кубе са Лазарице од толике силе, која једном народу поништава саму суштину, његову светосавску етику, Косовски Завет и Лазарево опредељење.Не маре агенти Брисела што овај народ опстојава у свим олујама ратова, у свим крвавим нападима њихових шефова са Запада, баш на тим вредностима. Истрзање те основе испод српских ногу значи да ће народ летети на главачке.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online