Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Četvrtak 27.06.2013.
22:43
Beta A

"Nemačka ne veruje Srbiji, a datum zaslužen"

Nedeljnik Juropijen vojs piše u redakcijskom osvrtu da je, "zbog dubokog nepoverenja prema Srbiji u stranci CDU kancelarke Angele Merkel i surevnjivosti prema ulasku novih zemalja u EU, Nemačka zauzela tvrd stav" prema pokretanju pregovora Evropske unije sa Srbijom o članstvu.

Sit gladnom ne veruje: Angela Merkel i njena stranka CDU oprezni zbog ranijih neispunjenih obećanja i onima koji trenutno vladaju Srbijom, a bili su drugari sa Slobodanom Miloševićem
 


Evropski nedeljnik tvrdi da je "duboko nepoverenje prema Srbiji" izazvano "neispunjenim obećanjima bivšeg srpskog predsednika Borisa Tadića", kao i da je "nemački stav razumljiv jer su sad na vlasti političke snage koje su činile okosnicu režima Slobodana Miloševića".


Ali Juropijen vojs u najnovijem broju naglašava da je "ova diplomatska razmirica zasenila jednostavnu istinu, a to je da je Srbija ispunila sve uslove u poslednjim godinama i zato zaslužuje datum za pregovore o članstvu, makar taj datum bio i uslovan".


U osvrtu se navodi da je "preko dvadeset članica EU bilo za to da se datum utvrdi već u oktobru, kako bi Srbija bila nagrađena za pragmatizam kad je u pitanju Kosovo".


"Nemačka je, pak, zauzela tvrd stav, tražeći da se čeka do kraja godine da bi se videlo da li je Srbija ozbiljna u obećanju da će se povući s Kosova", a, dodaje Juropijen vojs, "bilo da datum bude oktobar, decembar ili januar nije važno - mada ima neke simbolične težine ako je to ove ili iduće godine".


"Suštinski je bitno da Srbija bude nagrađena za konstruktivnu ulogu u pospešenju odnosa s Kosovom" a, kako se ističe u osvrtu, bez davanja datuma Srbiji "meka privlačna moć Evropske unije i dato obećanje o budućnosti Zapadnog Balkana će izgubiti smisao".


Evropski nedeljnik ovakav stav vladajuće koalicije u Berlinu povezuje s predstojećim nemačkim parlamentarnim izborima u septembru, pa i izborima za Evropski parlament u maju iduće godine, i ukazuje da više glasova za Bundestag neće moći da se dobije ako proširivanje EU usledi i posle ulaska Hrvatske u članstvo.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 27.06.2013. 22:48
Ni Srbija ne veruje Nemackoj i nikad joj nije verovala.
Četvrtak 27.06.2013. 22:48
Samo Srbi svima veruju, pa se cude sta ih toliko ubijaju.Verovatno je HAARP ovde prvo instaliran jos pre sto godina. Zeleno svetlo za ovce na ponovno klanje.Ali nema potrebe za strahom, i posle sledeceg klanja za nas ce da se pobrinu nasi uvek verni ambasadori i bezalternativni saveznici, te neki novi Tijanici.
Četvrtak 27.06.2013. 23:14
ne znam da li je još neko primetio jednu "sitnicu" ? Naime, ovde se spominje razlog nepoverenja švaba ? A o tome je govorio i gljiva, danas u skupštini ... Suština nepoverenja leži u "neispunjenim obećanjima bivšeg srpskog predsednika Borisa Tadića" ??? a mi ga pljuvali ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online