Četvrtak 27.06.2013.
22:43
Beta

"Nemačka ne veruje Srbiji, a datum zaslužen"

Sit gladnom ne veruje: Angela Merkel i njena stranka CDU oprezni zbog ranijih neispunjenih obećanja i onima koji trenutno vladaju Srbijom, a bili su drugari sa Slobodanom Miloševićem
 


Evropski nedeljnik tvrdi da je "duboko nepoverenje prema Srbiji" izazvano "neispunjenim obećanjima bivšeg srpskog predsednika Borisa Tadića", kao i da je "nemački stav razumljiv jer su sad na vlasti političke snage koje su činile okosnicu režima Slobodana Miloševića".


Ali Juropijen vojs u najnovijem broju naglašava da je "ova diplomatska razmirica zasenila jednostavnu istinu, a to je da je Srbija ispunila sve uslove u poslednjim godinama i zato zaslužuje datum za pregovore o članstvu, makar taj datum bio i uslovan".


U osvrtu se navodi da je "preko dvadeset članica EU bilo za to da se datum utvrdi već u oktobru, kako bi Srbija bila nagrađena za pragmatizam kad je u pitanju Kosovo".


"Nemačka je, pak, zauzela tvrd stav, tražeći da se čeka do kraja godine da bi se videlo da li je Srbija ozbiljna u obećanju da će se povući s Kosova", a, dodaje Juropijen vojs, "bilo da datum bude oktobar, decembar ili januar nije važno - mada ima neke simbolične težine ako je to ove ili iduće godine".


"Suštinski je bitno da Srbija bude nagrađena za konstruktivnu ulogu u pospešenju odnosa s Kosovom" a, kako se ističe u osvrtu, bez davanja datuma Srbiji "meka privlačna moć Evropske unije i dato obećanje o budućnosti Zapadnog Balkana će izgubiti smisao".


Evropski nedeljnik ovakav stav vladajuće koalicije u Berlinu povezuje s predstojećim nemačkim parlamentarnim izborima u septembru, pa i izborima za Evropski parlament u maju iduće godine, i ukazuje da više glasova za Bundestag neće moći da se dobije ako proširivanje EU usledi i posle ulaska Hrvatske u članstvo.

2024 © - Vesti online