Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 25.06.2013.
14:10
Beta A

Obradović: Nisam kriv za skandal sa maturom

Ministar prosvete Srbije Žarko Obradović izjavio je danas da to ministarstvo nije odgovorno što su ukradeni testovi za polaganje male mature i istakao da mala matura nije poništena.

"Naše odgovornosti nema. Komisija je donela najbolju moguću odluku i za decu i za sve. Da li se moglo sprečiti to što se dogodilo? Verovatno. Nama u ministarstvu je više nego ikom stalo da se utvrdi ko je učestvovao u krađi testova", rekao je Obradović na sednici Odbora Skupštine Srbije za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo.

Na udaru: Žarko Obradović

Ministar je pojasnio da se ovogodišnja mala matura ne poništava, jer je najveći broj svršenih osnovaca pristupio ispitu, što je dovoljan zakonski osnov da se ne poništi i da će za decu koja iz opravdanih razloga nisu polagala taj ispit u junu, polaganje biti organizovano u avgustu. On je, međutim, rekao da se neće gledati rezultati završnog ispita iz srpskog i matematike pri upisu.

Resorni odbor, kojim predsedava Miodrag Stojković iz opozicione Demokratske stranke (DS), sazvan je danas da bi se razmatrali problemi vezano za polaganje male mature, čiji se rezultati u junu ove godine neće bodovati pri upisu u srednje škole, jer su testovi ukradeni iz štamparije pre polaganja tog ispita.

Poslanici stranaka vladajuće koalicije, članovi tog odbora, međutim, nisu došli na današnju sednicu, pa nije bilo kvoruma za donošenje odluka, već se samo razgovaralo o problemu ovogodišnjeg polaganja male mature.

Poslanik opozicione Liberalnodemokratske partije (LDP) Miljenko Dereta je ocenio da su bile male šanse da je neko iz resornog ministarstva ukrao testove za malu mature, ali da se ne radi samo o krivičnoj, već i o moralnoj odgovornosti i naveo da bi bilo moralno da predstavnici ministarstva bar ponude ostavke.

Poslanica opozicione Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Olena Papuga je upitala da li ministarstvo zna da su pripadnici nacionalnih manjina dobili drugačije zadatke na testu iz matematike od većine učenika i zašto o tome niko ne govori. 

Poslanik opozicione DS Janko Veselinović je izrazio zadovoljstvo što su uhvaćeni kradljivci testova, ali je istakao da se tu ne završava politička i moralna odgovornost za neuspeh male mature i upitao kako je moguće da je uspeo ispit na kom deo dece ima rešene zadatke.

Veselinović je kritikovao poslanike vladajućih, Socijalističke partije Srbije (SPS), čiji je Obradović funkcioner, kao i poslanike Ujedinjenih regiona Srbije (URS) i Srpske napredne stranke što nisudošli na sednici odbora uz ocenu da su najverovatnije u skupštinskom restoranu.

Obradović je povišenim tonom odgovorio Veselinoviću da nije došao na sednicu odbora da se pravda, već da kaže činjenice i da ne dozvoljava da se vređaju njegove kolege. Posle odgovora ministra u tom tonu, sednicu odbora napustili su Miljenko Dereta i poslanica opozicione Demokratske stranke Srbije (DSS) Ružica Igić, koja je bila sledeća na listi prijavljenih za obraćanje.

Predstavnik roditelja dece koja su polagala ove godine malu mature Rade Vuksanović je ocenio da su deca prošla kroz "psihičko zlostavljanje, jer su po dolasku na polaganje ispita čuli da deo učenika već zna rešenja testova i ipak morali da rešavaju zadatke".

POVEZANE VESTI

Utorak 25.06.2013. 14:30
Čak i da nisi kriv za to, šta si uopšte uradio za prosvetu sem što si dobijao veliku platu?
Utorak 25.06.2013. 15:07
kriv si ali nema ko da te kazni.
Utorak 25.06.2013. 15:43
Ne jednu, već 6 plata. Kako imaš obraza da se javiš.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online