Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 18.08.2013.
19:10
telegraf.rs A

Ponovo polemike oko male mature

Polemika oko male mature stišala se krajem školske godine ali, kako se raspust bliži kraju, ponovo se zahuktava. Za sve one koji nisu polagali završni ispit u junu, drugi krug biće organizovan krajem avgusta. Međutim, zbog poništavanja prijemnog ispita, mnogi su mišljenja da je polaganje mature sada suvišno jer se boduje samo uspeh u šestom, sedmom i osmom razredu.

Toliko o motivaciji: Današnjoj deci je dovoljno da znaju da se potpišu
 

Iz nadležnog ministarstva podsećaju da je mala matura zakonski obavezna za sve osmake. Pred kamerama nisu želeli da se pojave ni roditelji ni deca koja u junu nisu izašla na ispit. Ni od profesora niko o tome ne želi da govori.

Svaki test đacima je velika pomoć jer je pokazatelj uspešnosti njihovog rada. Ipak, u ovom slučaju, tvrde da neće biti tako. Junsko uzbuđenje, trud i trka za bod više – sada je, kažu, zamenila đačka ravnodušnost.

Besmisleno polaganje, zakon je već prekršen

Zaštitnik građana Saša Janković kaže da je Zakon već prekršen u junu.

- Zakon propisuje da se završni ispit mora vrednovati. Pošto je onaj osnovni ispit protekao kako je protekao i nije se vrednovao uspeh, to u svakom slučaju obesmišljava svaku svrhu polaganja završnog ispita – kaže Janković.

Zbog krađe testova, u Prvom osnovnom sudu u Beogradu, proteklih dana bilo je zakazano saslušanje u istrazi četvoro osumnjičenih. Saslušanje je odloženo za drugu polovinu avgusta jer su osumnjičeni od istražnog sudije tražili da odbranu iznesu u prisustvu izabranih branilaca.

Profesorka srpskog jezika Jasmina Stanković kaže da ne možemo očekivati bilo kakve relevantne rezultate zato što učenici nemaju motivaciju. Dovoljno je da se samo potpišu.

- Kada nema motivacije kao što su bodovi i broj poena, đaci neće to uraditi niti se pripremiti na adekvatan način - dodala je profesorka.

U Forumu beogradskih osnovnih škola smatraju da avgustovsku malu maturu niko neće shvatiti ozbiljno, ni deca ni odrasli. To je, ocenjuju, uzaludan i trud i trošak.

Radmila Dodić iz Foruma objašnjava da taj trošak mnogo košta državu.

“Prema našim saznanjima to je otprilike bačenih tri hiljade evra. S druge strane to je podizanje nastavnika, direktora škola, cele organizacije koja u tome učestvuje, u jednoj farsi koja je nepotrebna i preskupa za državu”, rekla je Dodić.

Iz ministarstva podsećaju da zakon mora da se poštuje i da je jednak za sve. Pomoćnik ministra prosvete Ljubiša Antonijević objašnjava da je polaganje male mature pre svega zakonska obaveza jer je to polaganje problem verifikacije i učenici izlaskom na malu maturu dobijaju uverenje o završenoj osnovnoj školi.

- Ukoliko bi onemogućili učenike i tu odluku poništili, mi bi doveli u neravnopravan položaj učenike koji su polagali i ove koji u drugom slučaju neće polagati – dodaje pomoćnik ministara.

POVEZANE VESTI

Nedelja 18.08.2013. 20:40
Ova mala sa slike gleda i misli,joj majko šta je ovo ništa ne znam.Opšte poznato osećanje današnjih generacija.Matura je totalno obesmišljena.,kada smo mi polagali a ne tako davno,desetak godina,bilo je čast i zadovoljstvo.Na taj način smo znali da smo završili jednu etapu u našem životu,potvrdili znanje i spremali se za nove pobede.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online