Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 19.06.2013.
00:45
Beta A

"Samoopredeljenje" palilo sporazum

Aktivisti pokreta Samoopredeljenje sinoć su u Prištini i većini opština na Kosovu organizovali demonstracije na kojima simbolične "pale" briselski sporazum, u znak protesta zbog odluke da Skupština Kosova na jednoj od narednih sednica ratifikuje taj sporazum Prištine i Beograda.


Demonstrativno paljenej Briselskog sporazuma
 

U Prištini su aktivisti Samoopredeljenja ispred zgrade Vlade Kosova postavili natpis Sporazum sa Srbijom i - zapalili ga. Predsednik ogranka Samoopredeljenja u Prištini, Berat Ljaju rekao je da je akcija imala za cilj suprostavljanje sporazumu koji je potpisan 19. aprila u Briselu i ocenio da taj sporazum legalizuje paralelne
strukture na severu Kosova i amnestira izvršioce zločina.

To je, prema njegovim rečima, i protest protiv ratifikacije sporazuma koja treba da se nađe na dnevnom redu Skupštine Kosova 20. juna. Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti je danas na konferenciji za novinare ocenio da je sporazum, koji su postigli premijeri Hašim Tači i Ivica Dačić, štetan za Kosovo a koristan za Srbiju.

Kurti je pozvao sve građane za Kosova da izađu na proteste da bi se supostavljali sporazumu i njegovoj ratifikaciji u Skupštini Kosova.

Prema rečima lidera Samooredeljenja, dok Skupština bude raspravljala o ratifikaciji sporazuma, ispred nje će biti održan opštenarodni protest. Kurti je Alijansu za budućnost Kosova i Demokratski savez Kosova nazvao saradnicima premijera Hašima Tačija jer, kako je rekao, podržavaju Tačija da ostvari svoje ciljeve koji su suprotni Ustavu i zakonima.

Kurti je najavio da će od Ustavnog suda zatražiti ocenu ustavnosti briselskog sproazuma.  Pre više nedelja, Samoopredeljenje je najavilo da će kada dođe do
ratifikacije sporazuma u Skupštini organizovati proteste, kako ispred tako i unutar Skupštine, odnosno sale u kojoj će poslanici razmatrati zakon o ratifikaciji.

Poslanici Samoopredeljenja su i do sada u nekoliko navrata skupštinsku salu koristili da bi protestovali zbog nekih odluka za koje su smatrali da su nezakonite i čije su usvajanje pokušavali da spreče.

POVEZANE VESTI

Sreda 19.06.2013. 06:09
Ugovor u nasu korist?? eeeejjjj moji sipci......trazili ste REPUBLJIK i doboli ste a sad ce vas sopstvena vlast(u drugim recima mafija) upropastiti. niste vi nizasta sem za kriminal. Odkad postoji albanija pa do danas i pogledajte nasta lici. Mozete doviti celu ameriki sta vam vredi kad cete gladovati opet svi zbog nesposobnosti
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online