Sreda 19.06.2013.
00:45
Beta

"Samoopredeljenje" palilo sporazum


Demonstrativno paljenej Briselskog sporazuma
 

U Prištini su aktivisti Samoopredeljenja ispred zgrade Vlade Kosova postavili natpis Sporazum sa Srbijom i - zapalili ga. Predsednik ogranka Samoopredeljenja u Prištini, Berat Ljaju rekao je da je akcija imala za cilj suprostavljanje sporazumu koji je potpisan 19. aprila u Briselu i ocenio da taj sporazum legalizuje paralelne
strukture na severu Kosova i amnestira izvršioce zločina.

To je, prema njegovim rečima, i protest protiv ratifikacije sporazuma koja treba da se nađe na dnevnom redu Skupštine Kosova 20. juna. Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti je danas na konferenciji za novinare ocenio da je sporazum, koji su postigli premijeri Hašim Tači i Ivica Dačić, štetan za Kosovo a koristan za Srbiju.

Kurti je pozvao sve građane za Kosova da izađu na proteste da bi se supostavljali sporazumu i njegovoj ratifikaciji u Skupštini Kosova.

Prema rečima lidera Samooredeljenja, dok Skupština bude raspravljala o ratifikaciji sporazuma, ispred nje će biti održan opštenarodni protest. Kurti je Alijansu za budućnost Kosova i Demokratski savez Kosova nazvao saradnicima premijera Hašima Tačija jer, kako je rekao, podržavaju Tačija da ostvari svoje ciljeve koji su suprotni Ustavu i zakonima.

Kurti je najavio da će od Ustavnog suda zatražiti ocenu ustavnosti briselskog sproazuma.  Pre više nedelja, Samoopredeljenje je najavilo da će kada dođe do
ratifikacije sporazuma u Skupštini organizovati proteste, kako ispred tako i unutar Skupštine, odnosno sale u kojoj će poslanici razmatrati zakon o ratifikaciji.

Poslanici Samoopredeljenja su i do sada u nekoliko navrata skupštinsku salu koristili da bi protestovali zbog nekih odluka za koje su smatrali da su nezakonite i čije su usvajanje pokušavali da spreče.

2024 © - Vesti online