Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 18.06.2013.
20:12
Beta A

Pilaj: Srbi, za ljudska prava ne treba novac

Visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava Navi Pilaj apelovala je danas na Vladu Srbije da precizira svoje prioritete u zaštiti ljudskih prava u skladu s preporukama svetske organizacije.

Navi Pilaj pohvalika Sašu Jankovića i Nevenu Petrušić
 

Pilaj je rekla da je Savet UN za ljudska prava u svom periodičnom izveštaju u januaru ocenio da je Srbija napravila napredak u toj oblasti.

"Zemlja je uspostavila zakonodavni okvir za zaštitu ljudskih prava, poput zakona o zaštitniku građana, zabrani diskriminacije i rodnoj ravnopravnosti, izmena krivičnog zakonika kojima je uvedeno krivično delo zločina iz mržnje, a i ohrabrujuće je što su po prvi put u parlamentu trećina poslanika žene", rekla je Pilaj.

Ona je pozdravila napredak u izradi Stategije za borbu protiv diskriminacije i u reformi pravosuđa. Pohvalila je rad i istakla da su efikasni i poštovani zaštitnik građana Saša Janković i poverenica za zaštiti ravnopravnosti Nevena Petrušić.

Pilaj se osvrnula na oblasti položaja Roma i LGBT populacije i istakla da u nekim oblastima nedostatak novca nije prepreka, jer je dovoljno da ljudi koji su na značajnim funkcijama promovišu značaj poštovanja ljudskih prava.

"U razgovorima o položaju Roma važne su četiri oblasti u kojima je neophodno ostvariti napredak. Mora se unaprediti njihov položaj u zdravstvu, obrazovanju, stanovanju i zapošljavanju", rekla je Pilaj.

Ona je pozdravila razumevanje predsednika Srbije Tomislava Nikolića u vezi s održavanjem Parade ponosa i u preuzimanju vodeće uloge u smanjenju nasilja.

Pilaj je u prvoj zvaničnoj poseti Srbiji u okviru koje će otići i na Kosovo i Metohiju.

"Boravim u Srbiji u važnom trenutku za zemlju, u trenutku kada posle dve godine ratova koji su loše uticali na reputaciju i razvoj države, niz napredaka bude optimizam u vezi sa budućnosti Srbije i regiona", rekla je Pilaj.

POVEZANE VESTI

Utorak 18.06.2013. 21:35
Pa mi smo od ustasa napravili hrvate, od cigana rome, od muslimana bosnjake, samo smo srbe ostavili na vrbe, nabili ih na kolac i izvadili bubrege, dok neudjemo u evropu.
Utorak 18.06.2013. 23:38
Лепа а још и паметна! Право да вам кажемо ми га и немамо толико, а то што имамо није крваво као ваше! Зарадили га ми а отуђили га ваши пулени! Зато се ј.би!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online