Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 18.06.2013.
12:32
J. L. Petković - Vesti A

Unmik da se izvini i obešteti porodicu Tomanović

Misija Unmika na Kosovu u obavezi je da se javno izvini porodici uglednog prištinskog lekara dr Andrije Tomanovića za patnju i duševni bol i javno prizna odgovornost za svoj propust da sprovede efikasnu istragu u vezi s njegovim nestankom, zaključila je Savetodavna komisija za ljudska prava UN.

Uporna u potrazi za nestalim suprugom: verica Tomanović

U tekstu u koji su "Vesti" imale uvid, Misiji UN na Kosovu se preporučuje i isplata odgovarajuće nadoknade porodici za pretrpljenu moralnu štetu, kao i koraci za ostvarivanje potpunog i sveobuhvatnog programa reparacije.

Savetodavna komisija za ljudska prava UN se dateljno bavila istragom ovog slučaja, i na 25 strana teksta opisani su svi postupci koje je tim na čelu sa predsednikom Marekom Novickim preduzeo.  U delu koji se odnosi na istragu kaže se da je Komisija od Unmika dobila sve istražne dokumente vezano za nestanak dr Andrije Tomanovića, ali u njima je malo detalja o konkretnim potezima, pa tako nije poznato ni da li je preduzeta istraga u vezi s mogućim osumnjičenim.
 

Postupak pred komsijom je pokrenut na osnovu žalbi kćeri i sina, Dušana i Jelene Tomanović, kao i supruge Verice Tomanović, upućenih u aprilu 2009. Oni su posvedočili da je dr Andrija Tomanović, koji je u Kliničko-bolničkom centru u Prištini radio od 1963. godine, 24. juna 1999, oko 13 sati, pozvao kćer Jelenu da joj javi da je krenuo kući s klinike. Od tada niko od porodice ga nije video ni čuo. U vreme njegovog nestanka, ispred klinike je postojao kontrolni punkt Kfora.

Njegovi najbliži odmah su prijavili nestanak tadašnjem šefu Unmika, policiji Unmika, britanskom Kforu, međunarodnom i Crvenom krstu Srbije, Unmikovoj kancelariji za vezu u Beogradu i vladinim organima Jugoslavije.
 

Oficir Kfora tražio oprost


Prema navodima nedeljnika "Pečat", nekadašnji visoki oficir Kfora tražio je od patrijarha Irineja oprost grehova smatrajući se odgovornim za smrt dr Tomanovića jer ga je ubeđivao da ne napušta Prištinu, a on već sutradan nestao.


- Svojim obaveštajcima sam naredio da ga pronađu. Posle nekoliko dana dobio sam izveštaj da su Albanci doktora masakrirali, izvadili mu sve organe, a ostatke tela bacili - navodno je ispričao general.

POVEZANE VESTI

Utorak 18.06.2013. 12:58
kakva bre normalizacija odnosa BRE!!! nazalost istina je jedna i bolna nema suzivota medju nas i siptare niti ce ga ikad vise biti prvi srbski nacionalni interes BI trebao biti NE dozvoliti vishe siptarima da ugroze ijedan zivot, i spreciti ih da se sire ko kuga, spreciti bilo koji vid terora. siptarima zatvoriti sve pore, pa se nek se pojedu medjusobno ko pacovi
Utorak 18.06.2013. 13:06
Kako se na srpskom kaze za evropskog demokratu koji vam uzme stan, uzme bubreg i potom vas, malo jos ubije,,, UCK borac.
Utorak 18.06.2013. 13:09
. . . i u ovom tragicnom slucaju su krvolocni siptarski zlikovci orgijali i pored prisustva trakozvanih intervencionista iz humanih razloga 1999 god., koje Srbi smatraju i nazivaju NATO – AGRESORIMA i ratnim zlocincima na celu sa americkim razbojnicima i njihovim mnogobrojnim MINORNIM ulizivacima/ slugama . . . i naravno SVAPSKIM RASISTIMA , npr. Jozef Fischer ili monstruozna funjara Rudolf Scharping, kao i citave garniture poznatih nemackih politicara koji su svojevremeno "hrabro" zapoceli boj protiv bar njima SVABOVIMA neduznih Srba, nazalost niko ne moze da smesti na optuzenicku klupu . . .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online