Utorak 18.06.2013.
12:32
J. L. Petković - Vesti

Unmik da se izvini i obešteti porodicu Tomanović

Uporna u potrazi za nestalim suprugom: verica Tomanović

U tekstu u koji su "Vesti" imale uvid, Misiji UN na Kosovu se preporučuje i isplata odgovarajuće nadoknade porodici za pretrpljenu moralnu štetu, kao i koraci za ostvarivanje potpunog i sveobuhvatnog programa reparacije.

Savetodavna komisija za ljudska prava UN se dateljno bavila istragom ovog slučaja, i na 25 strana teksta opisani su svi postupci koje je tim na čelu sa predsednikom Marekom Novickim preduzeo.  U delu koji se odnosi na istragu kaže se da je Komisija od Unmika dobila sve istražne dokumente vezano za nestanak dr Andrije Tomanovića, ali u njima je malo detalja o konkretnim potezima, pa tako nije poznato ni da li je preduzeta istraga u vezi s mogućim osumnjičenim.
 

Postupak pred komsijom je pokrenut na osnovu žalbi kćeri i sina, Dušana i Jelene Tomanović, kao i supruge Verice Tomanović, upućenih u aprilu 2009. Oni su posvedočili da je dr Andrija Tomanović, koji je u Kliničko-bolničkom centru u Prištini radio od 1963. godine, 24. juna 1999, oko 13 sati, pozvao kćer Jelenu da joj javi da je krenuo kući s klinike. Od tada niko od porodice ga nije video ni čuo. U vreme njegovog nestanka, ispred klinike je postojao kontrolni punkt Kfora.

Njegovi najbliži odmah su prijavili nestanak tadašnjem šefu Unmika, policiji Unmika, britanskom Kforu, međunarodnom i Crvenom krstu Srbije, Unmikovoj kancelariji za vezu u Beogradu i vladinim organima Jugoslavije.
 

Oficir Kfora tražio oprost


Prema navodima nedeljnika "Pečat", nekadašnji visoki oficir Kfora tražio je od patrijarha Irineja oprost grehova smatrajući se odgovornim za smrt dr Tomanovića jer ga je ubeđivao da ne napušta Prištinu, a on već sutradan nestao.


- Svojim obaveštajcima sam naredio da ga pronađu. Posle nekoliko dana dobio sam izveštaj da su Albanci doktora masakrirali, izvadili mu sve organe, a ostatke tela bacili - navodno je ispričao general.

2024 © - Vesti online