Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 17.06.2013.
15:15
Beta A

Albanci traže da Kosovo otvori kancelariju u Bujanovcu

Predsednik Pokreta za demokratski progres Jonuz Musliu izjavio je da će uskoro uputiti zahtev Vladi Kosova, u ime skupštine svih albanskih odbornika sa juga Srbije, da se i u Bujanovcu ili Preševu otvori kancelarija za vezu s Prištinom.

Foto - arhiva: Nova provokacija Albanaca sa juga Srbije
 

Skupština Kosova je 6. juna donela Rezoluciju o Preševskoj dolini koja predviđa i otvaranje kancelarija u Prištini i Gnjilanu za vezu između Kosova i opština na jugu Srbije u kojima živi albansko stanovništvo. Oficir za vezu Prištine Ljuljzim Peci preuzeo je danas dužnost u Beogradu, dok je u Prištini to učinio oficir za vezu Beograda Dejan Pavićević.

Musliu koji je i predsednik Skupštine Opštine Bujanovac, izjavio je za agenciju Beta da smatra da nije dovoljno otvaranje kancelarija za vezu samo u Prištini i Gnjilanu, već da su potrebne i u Bujanovcu ili Preševu, kako bi se "na licu mesta videli problemi na terenu".

"U kancelarijama za vezu u Prištini i Gnjilanu treba da rade oni koji znaju probleme Preševske doline, ali i neko iz Preševa, Bujanovca ili Medveđe. Nema rokova za otvaranje tih kancelarija, ali rezolucija (Skupštine Kosova) bi trebalo da se odmah sprovede. Zatražićemo zvanično iste uslove i za otvaranje kancelarije Kosova u Bujanovcu ili Preševu", kazao je Musliu.

Pored rezolucije koju je usvojila Skupština Kosova, pitanjem poboljšanja položaja Albanaca u tri opštine na jugu Srbije bavila se i Vlada Srbije koja je 4. juna usvojila dokument o zaštiti prava Albanaca u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Musliu je naveo da je dobio tekst rezolucije usvojene u Prištini, ali ne i tekst dokumenta koji je 4.juna usvojila Vlada Srbije, u javnosti poznat kao Predlog platforme od osam tačaka.

"Čuo sam preko medija da je i Vlada Srbije usvojila dokument o zaštiti prava Albanaca, ali za sada nisam dobio ništa napismeno, niti zvanično o tome, tako da ne znam šta on tačno podrazumeva", rekao je Musliu.

Pred Vladu Srbije ovaj dokument je stigao kao Predlog platforme od osam tačaka koju su krajem februara ove godine u kancelariji OEBS u Bujanovcu usvojili predstavnici svih albanskih političkih partija iz Bujanovca, Preševa i Srbije, uz saglasnost Koordinacionog tela Vlade Srbije za jug Srbije čiji je predsednik Zoran Stanković prisustvovao tom sastanku. Javnost do danas nije upoznata sa detaljima tog dokumenta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online