Ponedeljak 17.06.2013.
15:15
Beta

Albanci traže da Kosovo otvori kancelariju u Bujanovcu

Foto - arhiva: Nova provokacija Albanaca sa juga Srbije
 

Skupština Kosova je 6. juna donela Rezoluciju o Preševskoj dolini koja predviđa i otvaranje kancelarija u Prištini i Gnjilanu za vezu između Kosova i opština na jugu Srbije u kojima živi albansko stanovništvo. Oficir za vezu Prištine Ljuljzim Peci preuzeo je danas dužnost u Beogradu, dok je u Prištini to učinio oficir za vezu Beograda Dejan Pavićević.

Musliu koji je i predsednik Skupštine Opštine Bujanovac, izjavio je za agenciju Beta da smatra da nije dovoljno otvaranje kancelarija za vezu samo u Prištini i Gnjilanu, već da su potrebne i u Bujanovcu ili Preševu, kako bi se "na licu mesta videli problemi na terenu".

"U kancelarijama za vezu u Prištini i Gnjilanu treba da rade oni koji znaju probleme Preševske doline, ali i neko iz Preševa, Bujanovca ili Medveđe. Nema rokova za otvaranje tih kancelarija, ali rezolucija (Skupštine Kosova) bi trebalo da se odmah sprovede. Zatražićemo zvanično iste uslove i za otvaranje kancelarije Kosova u Bujanovcu ili Preševu", kazao je Musliu.

Pored rezolucije koju je usvojila Skupština Kosova, pitanjem poboljšanja položaja Albanaca u tri opštine na jugu Srbije bavila se i Vlada Srbije koja je 4. juna usvojila dokument o zaštiti prava Albanaca u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Musliu je naveo da je dobio tekst rezolucije usvojene u Prištini, ali ne i tekst dokumenta koji je 4.juna usvojila Vlada Srbije, u javnosti poznat kao Predlog platforme od osam tačaka.

"Čuo sam preko medija da je i Vlada Srbije usvojila dokument o zaštiti prava Albanaca, ali za sada nisam dobio ništa napismeno, niti zvanično o tome, tako da ne znam šta on tačno podrazumeva", rekao je Musliu.

Pred Vladu Srbije ovaj dokument je stigao kao Predlog platforme od osam tačaka koju su krajem februara ove godine u kancelariji OEBS u Bujanovcu usvojili predstavnici svih albanskih političkih partija iz Bujanovca, Preševa i Srbije, uz saglasnost Koordinacionog tela Vlade Srbije za jug Srbije čiji je predsednik Zoran Stanković prisustvovao tom sastanku. Javnost do danas nije upoznata sa detaljima tog dokumenta.

2024 © - Vesti online