Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 24.02.2010.
17:53
Tanjug A

Mas: Srbija sve bliža Evropskoj uniji

Ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas izjavio je danas da je Srbija "svakog dana sve bliže Evropskoj uniji", ocenjujući da se saradnja između Srbije i Nemačke može unaprediti u oblasti energetike, telekomunikacija i infrastrukture.

Saradnja Srbije i Nemačke može biti još bolja: Volfram Mas

Mas je, u intervjuu za magazin "Ekonomist", kazao da ne želi da licitira sa datumom dobijanja statusa kandidata ili prijema u članstvo EU, jer će to u velikoj meri zavisiti od brzine kojom će Srbija prolaziti kroz neophodne reforme.

Nemačka je do sada, prema Masovim rečima, odobrila 850 miliona evra bilateralne pomoći Srbiji, čemu treba dodati i donacije kroz fondove EU u visini od dve milijarde evra u čijem finansiranju Nemačka doprinosi velikim delom.


"U 2009. godini nemačka bilateralna podrška Srbiji dostigla je rekordni nivo. To dokazuje da i u teškim ekonomskim vremenima Nemačka ne samo da nastavlja da pomaže Srbiji nego svoju podršku i dalje razvija", zaključio je Mas.


"Kada sam došao u Srbiju, zemlja je sporo napredovala. U međuvremenu su reforme ubrzane, udaljenost od EU se postepeno smanjuje i rekao bih da je Srbija svaki dan bliža EU", naveo je nemački ambasador i dodao bi ulazak Srbije u EU mogla da spreči samo ona sama.


On je izrazio uverenje da je politički kurs Srbije postao mnogo jasniji i da niko više ne sumnja da je prioritet Vlade Srbije članstvo u EU, s obzirom da su vlada, parlament i državna administracija učinili velike korake u poslednjih godinu i po dana.


Mas je, govoreći o ekonomskoj saradnji dve zemlje, kazao da je, ako se računa uvoz i izvoz, Nemačka prvi trgovinski partner Srbiji, ali da saradnja uvek može da se podigne na viši nivo.


"Morate pronaći one sektore u kojima imate komparativne prednosti u odnosu na druge. Mislim da poljoprivreda nudi puno mogućnosti. Srbija proizvodi velike količine hrane koja se izvozi i u Nemačku i mislim da bi trebalo uraditi više na tome da se ta roba brže plasira na strana tržišta", rekao je nemački ambasador.


On je istakao da je u tom smislu veoma važna izgradnja autoputeva i modernizacija železnice u Srbiji.


"Za investitore je jako važno da im je tržište primamljivo jer niko ko, na primer, želi da dođe u Srbiju nema cilj samo da proizvode plasira na ovdašnjem tržištu, već i da izvozi. Mislim da je to dobitna kombinacija", rekao je Mas.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online