Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 12.06.2013.
13:54
J. OLUIĆ A

Bolji život uz imetak iz dijaspore

Gorak dijasporski život, a pre svega razdvojenost od roditelja koji rade u inostranstvu, osetili su kao deca Suzana i Miša Đorđević iz Zatonja, kod Velikog Gradišta. Kad smo Miša i ja počeli zajednički da živimo imali smo sve i zato nismo otišli da radimo u inostranstvo, kaže Suzana

Srećni: Suzana i Miša sa mlađim detetom
 


"Moji roditelji, Merima i Momir žive u Beču, tata od 1987, a mama od 2005. godine. Sestra Slađana i ja smo odlazile kod njih u goste, ali nismo želele da se preselimo u Beč. Roditelji mog supruga Miše su takođe od 90-ih u Italiji, u Vićenci, Miša je tamo živeo 10 godina i vratio se u Zatonje. Teška je dijasporska kora hleba", kaže 31-godišnja Suzana Đorđević, dok joj se dvoje dečice motaju oko nogu, a treće je na putu.

Suzana je diplomirani pravnik i radi u državnoj službi, mada priznaje da bi joj život bio znatno teži da Mišini i njeni roditelji nisu stekli imetak u inostranstvu.
 

"Moji baka i deka, Živadinka i Radiša, takođe su više od 30 godina bili u Beču. Deka je radio najteže fizičke poslove na građevini, a baka je najbolje godine potrošila grbeći se u šnajderaju. Nikome od njih nije bilo lako u tuđini. Gledala sam njihove muke i teško sticanje imetka, pa sam valjda zato naučila da poštujem sve stečeno i da ne rasipam novac, ali ni snagu. Izvesno je da smo Miša i ja kad smo počinjali zajednički život imali sve, pa mi zato nije ni padalo na pamet da razmišljam o odlasku u inostranstvu", kaže Suzana.


"Podizanje dece u Srbiji je teško i u našim uslovima, iako imamo skoro sve, a pri tom možemo da računamo i na svaku vrstu pomoći od roditelja. Ne smem ni da pomislim kako je onima, koji treba sve sami da steknu", iskreno priznaje Suzana.


"Sve je to lepo, ali iz iskustva znam da nas u svim državama gde ima naših dijasporaca doživljavaju kao strance. S druge strane, ti isti dijasporci, koji su nekoliko decenija proveli van rodnog zavičaja, mučeći se i radeći najteže poslove, kad se vrate svom ognjištu, imaju problem jer su i tu, gde bi trebalo da budu svoj na svome, opet stranci", kaže Suzana.
 

Dođoši


"Austrija je sređena država u svakom smislu. Imaju brojne pogodnosti za radnike i porodicu, ali suština je da Austrijanci na sve dođoše, ma koliko dugo živeli u Austriji, gledaju s visine, pa čak i onda kad su rođeni na njihvom tlu. Meni je to strašno i to je nešto sa čime ni kao dete nisam mogla da se pomirim, a kamoli danas kao ostvaren čovek", kaže Suzana.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online