Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 11.06.2013.
13:03
D. N. Petrović, J. L. Petković A

Dačiću, izvini se Srbima!

Posle zelenog, sledi žuto i na kraju crveno svetlo, vreme je da se Dačić izvini srpskom narodu i prijatelje potraži na drugoj strani, smatra Dragiša Gile Rakić iz Kosovske Mitrovice. Njegovo mišljenje deli dobar deo građana severa Kosova i smatra da će odustajenjem Beograda od briselskog sporazuma "prestati provociranje podela među Srbima".

Da li sporazjm u Briselu između Beograda i Prištine pada u vodu?
 

Rakić, predsednik Udruženja "Grigorije Stepanovič Ščerbin" u Mitrovici, na najavu premijera Srbije da bi sporazum postignut sa Prištinom u Briselu mogao da padne u vodu, ukoliko Beograd ne dobije datum za početak pregovora sa EU, kaže da je očekivao "prevaru" i da je bio "siguran da Srbija, dok god potpuno ne preda i ne prizna Kosovo - neće dobiti datum, a zbog problema u EU, možda ni tada".

- Neverovatno je da Dačić ne vidi šta mu rade, da shvata da je prevaren i da, uprkos svemu, i dalje promoviše EU kao nešto dobro za Srbe i Kosovo. Možda će mu sada dati zeleno svetlo, ali će tokom žutog dobiti nove ucene, a potom mu sledi konačno crveno svetlo i kraj iluzija o EU - kaže Rakić.

Ivica Dačić

On ocenjuje da su sve priče da će nas Tači ako se ne integrišemo u nezavisno Kosovo, napasti, lansirane iz Beograda.


- Srećom, Sporazum ni jednim delom još nije zaživeo, a nadam se da, šta god da odluči EU, neće ni zaživeti jer je 99 odsto Srba protiv. Sada nam je najvažnije da se studenti Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici upisuju na sledeću godinu, da oni koji su ovde studirali ne odlaze i da policajci, radili u MUP-u Srbije ili ne, sa porodicama ostanu na severu Kosova - kaže Miladin Radovanović, privrednik iz Zubinog Potoka.


Predsednik odbora SPO-a na Kosovu Ranđel Nojkić ipak smatra da ako Beograd odustane od primene briselskog sporazuma, situacija bi se znatno pogoršala za Srbe južno od Ibra.

Nismo saobraćajci

Premijer Ivica Dačić poručio je da za Srbiju nije prihvatljivo da 28. juna ne dobije datum za početak pregovora, već samo zeleno svetlo i da to može da ugrozi primenu briselskog sporazuma.
- To zeleno svetlo - nismo mi saobraćajci. Interesuje nas pozitivna odluka Saveta EU, ako to ne dobijemo mislim da smo prevareni - rekao je Dačić u Palati Srbija.

- Na severu bi možda bilo lagodnije, ali bi to značilo da Beograd podržava ono što je bilo negativno ocenjeno, a međunarodnoj zajednici bio bi signal da se sve radilo zbog datuma. U dosadašnjim pregovorima Beograd je bio mnogo kooperativniji, tako da bi eventualnim odustajanjem i Priština bila u lagodnoj situaciji i odustala od donošenja određenih zakona koji su za nas važni, poput zakona o amnestiji. Priština može da krene sa optužbama protiv Srba, pa čak i za ratne zločine i da nas masovno hapsi - kaže Nojkić.


Zvonko Mihajlović, bivši predsednik opštine Štrpce koja se nalazi južno od Ibra, kaže da je "sve srpske rodoljube i patriote obradovala vest da nećemo dobiti datum". On, međutim, ne veruje da će Beograd odustati od primene Briselskog sporazuma.


- Posle novog poniženja za državu Srbiju, koju nam je priredila EU, svaka normalna i nacionalno svesna država u svetu bi promenila u potpunosti svoju politiku i zauzela novi kurs. Ali, poznavajući sadašnju srpsku vrhušku, sklon sam verovanju da se to neće desiti jer je to posao koji ucenjeni ljudi moraju da urade. Sudbina briselskog sporazuma je u rukama kosmetskih Srba koji se protive njegovoj primeni. Sve što je potrebno jeste da Vlada Srbije prestane da nas deli. To je nama najveća pomoć i, naravno, odustajanje od gašenja srpskih institucija.

Petrović: Nema povratka

Na pitanje kako će Priština reagovati ukoliko Beograd odustane od provođenja briselskog sporazuma, zamenik kosovskog premijera Slobodan Petrović kaže da je to - hipotetičko pitanje i da je "siguran sam da se takav scenario neće desiti".
- Ubeđen sam da je proces normalizacije odnosa i u Prištini i u Beogradu prihvaćen iskreno i da je nepovratno otvorio novu i bolju stranicu uzajamnih odnosa. U slučaju da se bilo koja strana povuče iz procesa, naša stranka će nastaviti da radi na integraciji radi.

POVEZANE VESTI

Utorak 11.06.2013. 17:31
dacica ne podnosi 90% gradjana srbije
Sreda 19.06.2013. 06:19
DAJ OSTAVKU IZDAJNIČE..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online