Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 11.06.2013.
01:42
N. Đorđević - Vesti A

Norvežanin traži srpske korene

Jan Tore Savić Knusten iz Osla doputovao je ove nedelje u Kragujevac u potrazi za svojim korenima. Ovaj "polu-Srbin" traži rođake i kuću svog dede Stevana Savića, koji je kao mladić odveden u zarobljeništvo, a potom se obreo u Norveškoj. Misteriju o Janovom poreklu u Srbiji dodatno otežava i to što deda Stevan, dok je bio živ, nije želeo da priča o svojim korenima.

Traži korene u Šumadiji: Jan Tore Savić Knusten
 

Jedan od retkih tragova koje Jan ima jeste dedina krštenica u kojoj se navodi da je Stevana rodila izvesna Danica Savić iz Kragujevca. Krštenica mu je dala i podatak da je deda rođen kao vanbračno dete i da ime njegovog oca nije zavedeno u tom dokumentu.


- Deda je posle zarobljeništva prvo živeo u gradiću Mon Rana, a nakon razvoda sa mojom bakom, inače Norvežankom, preselio se u Horten. Tu je otvorio nekoliko kasapnica, koje su se zvale "Stevanove mesare". Iz tog braka rođena je moja majka Inger Lise Savić. Deda je bio uspešan biznismen i posećivao nas je povremeno, ali uopšte nije želeo da priča o Srbiji i svojim korenima. Želim da nađem kuću u kojoj je rođen, ali i familiju - kaže za "Vesti" Jan Tore Savić Knusten.

Redak trag: Dedina krštenica
 

Jan nosi prezime Savić, jer je, kako kaže, i sam vanbračno dete. To je jedna od sličnosti sa dedom, koji je svojevremeno otišao iz Srbije u Norvešku. Posle više od sedam decenija, on kao njegov unuk vraća se istim putem u potrazi za identitetom.


Podaci iz krštenice koja je izdata u Staroj crkvi u Kragujevcu govore da je Stevan Savić rođen 2. odnosno 15. februara po novom kalendaru 1925. godine. U matičnom izvodu rođenih i krštenih navodi se da je unuk izvesnog Grujice Savića, bivšeg zidara. Jan pretpostavlja da se njegova prababa Danica kasnije preudala, jer se u nekim dokumentima o podeli imovine pominje i da se prezivala Radovanović, a kasnije i Stamenković.


- To je jedini trag koji imam o svojim korenima. Kuma na dedinom krštenju bila je izvesna Vidosava Vukašinović. Važno mi je da saznam sve o prošlosti svog dede. Prvi put dolazim u Srbiju da bih istražio svoje poreklo. Imam troje dece od pet, devet i dvanaest godina. Obećao sam im da ću ih sledeći put dovesti u Srbiju u kuću od koje je sve krenulo - kaže Jan.


Jan Tore Savić Knutsen je PR stručnjak koji radi za jednu norvešku naftnu kompaniju. Ujedno se bavi i konsaltingom i priprema političare za javne nastupe. U Srbiju je došao sa ekipom državne televizije koja ga snima u potrazi sa njegovim korenima.
 

 Ostao u Norveškoj!

Stevan Savić umro je 1986. godine u Norveškoj. Tamo je i sahranjen. Koliko Jan zna, samo jednom je 1977. godine dolazio u Srbiju, a o povodu posete nikog nije obaveštavao.
Iz nekoliko brakova zvanično ima troje dece. Jan međutim sumnja da je deda imao ukupno petoro dece. I to je, kaže Jan, misterija, kojom će se pozabaviti kada pronađe kuću svog dede.

 

Deca moraju da znaju

- Dok sam bio mlađi nije me mnogo zanimalo poreklo, a deda nije pričao o Srbiji i svojoj prošlosti. Sada, kada imam svoju decu shvatam da je važno da znaju ko su i šta su - kaže Jan.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online