Utorak 11.06.2013.
01:42
N. Đorđević - Vesti

Norvežanin traži srpske korene

Traži korene u Šumadiji: Jan Tore Savić Knusten
 

Jedan od retkih tragova koje Jan ima jeste dedina krštenica u kojoj se navodi da je Stevana rodila izvesna Danica Savić iz Kragujevca. Krštenica mu je dala i podatak da je deda rođen kao vanbračno dete i da ime njegovog oca nije zavedeno u tom dokumentu.


- Deda je posle zarobljeništva prvo živeo u gradiću Mon Rana, a nakon razvoda sa mojom bakom, inače Norvežankom, preselio se u Horten. Tu je otvorio nekoliko kasapnica, koje su se zvale "Stevanove mesare". Iz tog braka rođena je moja majka Inger Lise Savić. Deda je bio uspešan biznismen i posećivao nas je povremeno, ali uopšte nije želeo da priča o Srbiji i svojim korenima. Želim da nađem kuću u kojoj je rođen, ali i familiju - kaže za "Vesti" Jan Tore Savić Knusten.

Redak trag: Dedina krštenica
 

Jan nosi prezime Savić, jer je, kako kaže, i sam vanbračno dete. To je jedna od sličnosti sa dedom, koji je svojevremeno otišao iz Srbije u Norvešku. Posle više od sedam decenija, on kao njegov unuk vraća se istim putem u potrazi za identitetom.


Podaci iz krštenice koja je izdata u Staroj crkvi u Kragujevcu govore da je Stevan Savić rođen 2. odnosno 15. februara po novom kalendaru 1925. godine. U matičnom izvodu rođenih i krštenih navodi se da je unuk izvesnog Grujice Savića, bivšeg zidara. Jan pretpostavlja da se njegova prababa Danica kasnije preudala, jer se u nekim dokumentima o podeli imovine pominje i da se prezivala Radovanović, a kasnije i Stamenković.


- To je jedini trag koji imam o svojim korenima. Kuma na dedinom krštenju bila je izvesna Vidosava Vukašinović. Važno mi je da saznam sve o prošlosti svog dede. Prvi put dolazim u Srbiju da bih istražio svoje poreklo. Imam troje dece od pet, devet i dvanaest godina. Obećao sam im da ću ih sledeći put dovesti u Srbiju u kuću od koje je sve krenulo - kaže Jan.


Jan Tore Savić Knutsen je PR stručnjak koji radi za jednu norvešku naftnu kompaniju. Ujedno se bavi i konsaltingom i priprema političare za javne nastupe. U Srbiju je došao sa ekipom državne televizije koja ga snima u potrazi sa njegovim korenima.
 

 Ostao u Norveškoj!

Stevan Savić umro je 1986. godine u Norveškoj. Tamo je i sahranjen. Koliko Jan zna, samo jednom je 1977. godine dolazio u Srbiju, a o povodu posete nikog nije obaveštavao.
Iz nekoliko brakova zvanično ima troje dece. Jan međutim sumnja da je deda imao ukupno petoro dece. I to je, kaže Jan, misterija, kojom će se pozabaviti kada pronađe kuću svog dede.

 

Deca moraju da znaju

- Dok sam bio mlađi nije me mnogo zanimalo poreklo, a deda nije pričao o Srbiji i svojoj prošlosti. Sada, kada imam svoju decu shvatam da je važno da znaju ko su i šta su - kaže Jan.

2024 © - Vesti online