Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 05.06.2013.
13:41
J. L. Petković - Vesti A

"Pomoći ćemo Srbiji na njenom putu za EU"

Veoma smo zadovoljni sporazumima koji su postignuti sa Kosovom i veoma uvažavamo doslednost Srbije na njenom putu ka EU. Zalagaćemo se za to da se još tokom ovog meseca saopšti datum za početak pregovora, kaže za "Vesti" ministarka pravde Austrije Beatriks Karl, koja je u Beogradu razgovarala sa premijerom, vicepremijerom i ministrom pravde Srbije.

Beatriks Karl, ministarka pravde Austrije

Dodaje da je "veoma oduševljena" time što je kod svojih sagovornika "videla jasnu odlučnost da se ide put Evrope i reformi".


Pravosuđe je bolna tačka EU integracija, koliko je Srbija uznapredovala na tom putu?
- Svaka evropska država mora da ima pravosudni sistem koji će kvalitetno funkcionisati i u koji će imati poverenje ne samo građani, već i privrednici u toj zemlji. Važno je da i Srbija ima jedan takav pravosudni sistem.


Kakve ste poruke preneli ministru pravde Srbije?
- Razgovarali smo o tri teme za koje sam potvrdila da Srbija može da računa na pomoć iz Austrije. Prva je borba protiv korupcije čime smo se proteklih meseci i mi u Austriji bavili. Druga je formiranje notarskog sistema, a treća elektronsko pravosuđe. U sve tri ove oblasti možemo da prenesemo iskustva koje ima Austrija, a sigurna sam i da mi možemo od Srbije nešto da naučimo u tom procesu.

Ponosni na Srbe u Austriji

Veoma smo ponosni na to što je veliki broj Srba izabarao Austriju za svoje mesto boravka. Radi se o oko 200.000 ljudi poreklom sa ovih prostora, od kojih je 120.000 sa državljanstvom. U tim podacima ne razlikujemo stanovništvo srpskog, crnogorskog ili kosovskog porekla, ali mogu da vam garantujem da suživot sa Srbima u Austriji jako dobro funkcioniše.

Austrijski model je jedan od modela za reformu pravosuđa. Koliko ste spremni da pomognete Srbiji?
- Naš interes je da se u Srbiji formira pravosudni sistem koji bi kvalitetno i efikasno funkcionisao, što je i osnova za privredne odnose i investicije. S obzirom na to da Austrija i Srbija dobro sarađuju i na polju privrede, za nas je to područje veoma važno. Zato sam svom kolegi u Srbiji ponudila pomoć pri formiranju i proširenju pravosudnog sistema u Srbiji.


U Austriji ima mnogo zatvorenika iz Srbije, da li ste razgovarali o toj temi?
- Nismo razgovarali o izvršenju zatvorskih sankcija. Postoji određen broj državljana Srbije u austrijskim zatvorima, ali srećom, daleko više njih je van zatvora i dobro žive.


Austrija učestvuje u Euleksu, da li ćete pomoći u pripremi za usvajanje zakona proisteklih iz briselskog sporazuma?
- Naravno da je to sa stanovišta Austrije bitan proces. Veoma pozdravljam sporazum između Srbije i Kosova jer je za nas veoma bitno da, kako Srbija, tako i Kosovo, krenu put u Evrope.

POVEZANE VESTI

Sreda 05.06.2013. 14:42
Da nam bar neke lijepe zene posalju u Srbiju nego grdobe kakva je ova pa pored sve nase muke da se traumiramo gledajuci ove diplomatske grdobe. Interesantno da se uglavnom ruzne zene bave politikom. Sjecam se one Milke Planinc, pa ona kalastura Hilari Klinton, pa ona ruzna babetina Olbrajtova....Zadnja su vremena pa valjda je I to normalno u svijetu u kome su istina, pravda, ljubav, ljudskost I svaka vrlina vec odavno nestala. Svetla se polako gase pa ove grdobe izlaze da ucine zavrsnicu morbidnijom I besmislenijom. Ja drugog objasnjenja nemam
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online