Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 04.06.2013.
16:46
Beta A

Lajčak: Srbiji datum bez uslovljavanja

Ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav lajčak izjavio je danas da Slovačka podržava otvaranje pregovora o članstvu Srbije u EU i dobijanje datuma "bez dodatnih uslova i bez odugovlačenja".

Lajčak je novinarima u slovačkoj ambasadi posle susreta sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem rekao da je došao u Beograd da izrazi podršku naporima Vlade Srbije da ostvari članstvo u EU, kao i na odlukama donetim u dijalogu Beograda i Prištine.

Ivica Dačić i Miroslav Lajčak

"Došao sam da ohrabrim Vladu Srbije na ovom putu. Srbija je donela hrabre, teške, ali odgovorne odluke, danas je prihvaćena u EU kao ozbiljan partner i njen ugled je bolji nego što je ikad bio", rekao je Lajčak.

On je dodao da je potrebno da sve što je dogovoreno u dijalogu Beograda i Prištine bude sprovedeno, jer je implementacija sporazuma, kako je rekao, "ključna reč". Lajčak je rekao da je stav njegove zemlje, koja nije priznala jednoglasno proglašenu nezavisnost Kosova, "dobro poznat" i da se neće promeniti, kao i da Slovačka podržava "evropsku perspektivu zapadnog Balkana".

Odgovarajući na pitanje kako će Kosovo biti predstavljeno na samitu šefova država srednje Evrope, koji se održava iduće sedmice u Bratislavi, Lajčak je rekao da je formula učešća Kosova dogovorena i da će ono biti predstavljeno bez državnih obeležja.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je da na posetu Lajčaka gleda kao na "ohrabrenje prijatelja u EU", kao što je doživeo i posetu ministara spoljnih poslova Nemačke i Britanije, Gida Vestervelea i Vilijema Hejga. On je kazao da je važno da se do 28. juna i donošenja odluke o datumu ostvari ono što je planirano, da bi savet EU pozitivno odlučio o otvaranju pregovora sa Srbijom.

"Životno sam zainteresovan za takav razvoj događaja", rekao je Dačić i dodao da će grupa za implementaciju Briselskog sporazuma ispuniti sve obaveze iz plana, kao i da će Priština takođe uraditi ono što je dogovoreno.

Dačić je najavio i nove sastanke pregovaračkih timova, a za sutra nastavak razgovora radne grupe za implementaciju sporazuma o različitim temama.

"Ne vidim kad to Srbija treba da dobije datum ako ne sad, posle svega urađenog", rekao je premijer Srbije.

POVEZANE VESTI

Utorak 04.06.2013. 18:14
EU spasi Srbiju i nedaj joj datum.
Utorak 04.06.2013. 16:50
Rupa mora da se zatvori, bez Srbije nemaju nista na Balkanu. Digose jezuitskomasonska go..na embargo sirijskoj opoziciji. Setite se Kutilijerovog ili Ovenovog plana, identicna situacija.Ceo narod je taoc par ucenjenih ljudi i pokupovanih medija. Za one koji pisu o nekakvoj izolaciji i okruzenosti predlazem da pogledaju dogovor Jermena sa Rusijom.Gruzija im dodje kao Bugarska nama.
Utorak 04.06.2013. 18:36
...gospodine Dacicu, sve dok te Eu sluzbenici 'pacaju' po ledja da si (sto se tice Brisel Pristina dijalog)dobro uradio, uveravaju nas, da smo(hvala tebi) KiM izgubili za uvek i vekova.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online