Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 05.01.2019.
09:21
Vestionline A

"Srbija je ta koja mora da odluči šta je najvažnije"

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak uveren je da je dijalog jedini put za rešenje kosovskog problema.

youtube.com/N1
Miroslav Lajčak

Ipak, on konstatuje da trenutno stanje stvari ne doprinosi očekivanom pozitivnom pomaku.

U intervjuu za Tanjug Lajčak, čija zemlja nije priznala kosovsku nezavisnost, ističe da "zainteresovane strane treba da odmere svoje poteze tako da budu u duhu pomirenja, dobrih susedskih odnosa i dijaloga Beograda i Prištine".

- To znači uzdržavanje od svih koraka koji generišu regionalne i međuetničke tenzije i prosto da se pridržavaju pravila - naveo je slovački ministar.

On istovremeno ističe da svaki pokušaj blokiranja dijaloga s ciljem da to ne bude standardan i stalan proces mora biti eliminisan i kaže da je dijalog osmišljen tako da se okonča postizanjem sveobuhvatnog pravno-obavezujućeg sporazuma, koji bi onda mogao da bude osnova i za odluke poput odluke o formiranju kosovskih oružanih snaga.

Lajčak je rekao je njegova zemlja jasno iznela stav o formiranju kosovske vojske, i podsetio da su oštre pozicije izneli i EU i NATO. 

Na pitanje kako vidi šanse Srbije da se dođe do konačnog rešenja koje bi uvažilo i njene interese, i kakav je njegov  stav o poštovanju rezolucije 1244, slovački ministar ukazuje da je jasno da se danas pogledi na to koliko je relevantna Rezolucija 1244 iz 1999. godine fundamentalno razlikuju. 

- Za neke zemlje ona je i dalje na snazi, za druge više nije od koristi. Ne želim da spekulišem o konkretnim interesima Srbije prema Kosovu. Njih mora da definiše Srbija i Srbija je ta koja mora da odluči šta je od toga najvažnije. Ali, važno je ponovo istaći da je dijalog ključan za rešenje tog pitanja - ističe on. 

Po pitanju ideje o razgraničenju, Lajčak je naglasio da Slovačka ne podržava razmenu teritorija duž etničkih linija. 

- Verujemo da ta koncepcija juče nije bila realna, danas izgleda da jeste, a sutra opet neće biti. Detaljno razmatranje uvek omogućava da stvari budu jasnije, pa kada se to bude postiglo videćemo da li bi takva vrsta rešenja donela više štete nego koristi - objasnio je.

Lajčak, odličan poznavalac prilika na Balkanu, s obzirom na funkcije koje je ranije obavljao, kaže da, pored odnosa Beograda i Prištine, veliku zabrinutost izaziva situacija u BiH.

- Unutrašnja kohezija je sve slabija, nepoverenje sve veće. Moramo se dodatno politički angažovati u Bosni i Hercegovini, između ostalog, konstruktivno podržavajući uspešno formiranje administracije na svim nivoima - naveo je on. 

S druge strane, Lajčak veruje da će sporazum između Makedonije i Grčke biti primenjen i da će jedan dugogodišnji problem u regionu biti rešen. 

- To je put kojim treba i drugi da krenu - poručuje on.

POVEZANE VESTI

Subota 05.01.2019. 12:48
Ко вас пита за савете, будале белосветске. Гледајте своја посла. Лупетате свашта, дајете неке "паметне" мирољубиве, космополитиске изјаве и скупљате поене на својој позорници. Чекај, чекај, да ли је могуће да су се и католици напрасно, заљубили у Србе???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online